(Imagine: Aer conditionat bun)
Comentarii (0)
Vizualizari (262)
(5 evaluare, 1 voturi)
20 iunie 2019
de CelMaiBun

Aer conditionat bun: tipuri de aparate de aer conditionat, care e mai bun?

Un aparat de aer conditionat bun va ajuta sa treceti chiar si pesta cea mai grea canicula, iar daca nu prea iesiti din casa, s-ar putea nici sa nu stiti cat de fierbinte e afara. Prin aer conditionat bun avem in vedere un aparat care raceste bine si nu e zgomotos, nu consuma mult curent eletric, e durabil si nu costa chiar cat un salariu mediu pe economie. Mai mult decat atat, in acest material intentionam sa atingem toate tipurile de aparate AC, dar cel mai mult ne vom referi la 2 tipuri: aparatele split de perete si cele portabile. 

Aparatele de aer conditionat se impart in linii mari pe 5 categorii: split (standard) de perete, multi-split de perete, consola de podea sau plafon, caseta de plafon si portabil.

Aparatele tip caseta se folosesc mai mult pentru spatiile mari deschise sau semi-deschise, ex. birouri. E si lesne de inteles ca aparatele caseta sunt foarte puternice, dar si preturile sunt pe masura capacitatii (intre 8000 si 10000 lei). Nu putem spune prea multe despre ele, iar motivul e simplu. Inca nu le cunoastem prea bine.

Aparatele tip consola de podea sau plafon pot fi utilazate cat in casa atat si in alte tipuri de incaperi. Pot fi montate pe podea sau agatate de plafon. Sunt silentioase, relativ simplu de instalat, dar si preturile sunt destul de mari. Avantajul lor este ca fluxul de aer este orientat de-a lungul peretelui sau a plafonului si nu direct in oameni.

Am ajuns la principalele „personaje” ale articolului, aparatele standard split mono/multi si aparatele portabile. Sa le discutam pe rand.

Aer conditionat bun: avantajele aparatelor split – standard

– Pretul. Aparatele standard mono-split sau multi-split se dovedesc pana ala urma cea mai ieftina solutie pentru climatizarea unui apartament sau a unui birou.
– Silentiozitatea. Acest tip de aparate de aer conditionat sunt si cele mai silentioase. De cele mai multe ori unitatea interna nu produce un zgomot mai mare de 40 dB.
– Numarul de functii. Un aer conditionat bun vine cu o groaza de functii suplimentare – incalzire, dezumidificare, ventilare si chiar purificarea aerului.
– Ecologie. Cele mai multe aparate de aer conditionat de timp split functioneaza deja cu refrigerantul R32 – prietenul mediului inconjurator si al stratului de ozon.
– Durabilitate si intretinere. Din nou, daca optati pentru un aparat ce provine de la un producator cu renume, aveti multe sanse sa va bucurati de aer rocoros multi ani fara sa fie nevoie de interventii sau de schimbarea aparatului.

Aer conditionat bun: dezavantajele aparatelor split – standard

– Instalarea. Montarea unui aer conditionat split trebuie facuta doar de un specialist autorizat. Altfel exista riscul ca aerul conditionat sa nu functioneze asa cum trebuie si chiar sa se defecteze la un moment dat. In acest caz, magazinul de la care ati procurat aparatul are tot dreptul sa refuze repararea prin garantie. Montajul autorizat nu ar fi un dezavantaj daca pretul acestui nu trecea uneori chiar si de 600 lei.
– Estetica. S-ar putea sa aveti probleme cu amplasarea unitatii externe. Deseori aceasta strica aspectul extern al casei, mai ales daca vorbim de o locuinta istorica.

Aer conditionat bun: avantajele aparatelor portabile

– Instalarea simpla (relativ). Cu un aer conditionat portabil nu e necesar sa apelati la un specialist. E suficient sa cititi cu atentie instructiunile si sa aveti cateva instrumentr la dispozitie.
– Portabilitatea. In teorie, puteti muta aparatul dintr-o incapere in alta, fara prea multe batai de cap.
– Pretul. Oferta de aparate de aer conditionat portabile include si multe unitati de 7000-9000 BTU cu preturi sub 1400 lei.

Aer conditionat bun portabil - alegere

Aer conditionat bun: dezavantajele aparatelor portabile

– Zgomot. Aparatele de aer conditionat portabile sunt zgomotoase si nu puteti face nimic cu acest lucru. Nivelul sonor ridicat este cauzat de specificul aparatului, de faptul ca compresorul si ventilatorul de aer rece sunt integrate in acelasi modul.
– Gazul refrigenerant. Cea mai mare parte a aparatelor de aer conditionat portabile functioneaza cu gazul R-410, cel care va fi interzis incepand cu anul 2025.
– Evacuarea condensului. Condensul se acumuleaza intr-un vas din interiorul aparatului si trebuie eliminat manual.
– Puterea limitata. E destul de greu sa gasesti un aer conditionat portabil cu capacitatea mai mare de 12000 BTU. Deci pentru suprafate mai mari de 30 mp tot o unitate split e recomandata.

Aer conditionat bun: split vs portabil

Care e o alegere mai buna? Aici raspunsul e simplu. Aparatele portabile sunt de recomandat doar daca nu aveti cum sa montati o sistema split. Adica nu va permite incaperea sau aveti nevoie de aer racoros azi, dar firma cu montajul poate veni doar in 2-3 saptamani. Chiar si la aspectul economic un aparat de aer conditionat de perete e o alegere mai buna.

Aer conditionat bun: branduri/producatori

Pentru sistemele split recomandam: Gree, Daikin, Midea, LG, Samsung, Mitsubishi si HiSense. In cazul aparatelor portabile lista e compusa din Platinum, Trotec, Argo si Gree. Incercati sa nu puneti chiar pe primul loc pretul. Niste bani economisiti acum s-ar putea sa va coste mult mai mult in 2-3 ani.

Aer conditionat bun

Pareri Pro Si Contra

Pro
  • Nici una
CONTRA
  • Nici una

Verdictul CelMaiBunTop

Design -/-

Imagine -/-

Conectivitate -/-

Comentarii (0)
Vizualizari ( 262)
(5 evaluare, 1 voturi)

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inregistreaza-te la newsletter

Stai conectat la cele mai tari articole!

Nu-ti face griji, nu facem spam!

Contacteaza-ne