Aer conditionat ieftin: top 4 aparate de aer conditionat ieftine si bune
(Imagine: Aer conditionat ieftin - simbol)
Comentarii (0)
Vizualizari (59)
Rate it!
17 aprilie 2019
de CelMaiBun

Aer conditionat ieftin: top 4 aparate de aer conditionat ieftine si bune

Revenim la aparatele AC. De data aceasta cautam un aer conditionat ieftin si bun – adica silentios, fiabil si cat mai eficient. Din fericire, piata s-a adaptat la nevoia de astfel de produse, astfel incat oferta de AC-uri ieftine e destul de mare.

Aer conditionat ieftin: necesarul de capacitate

Inainte sa cumparati un aparat de aer conditionat, este imperativ sa calculati necesarul de racire de care aveti nevoie. Cu alte cuvinte, trebuie sa aflati cat de puternic va fi viitorul aparat.

Necesarul de racire, se calculeaza/aproximeaza destul de simplu, fiind nevoie de urmatoarea formula Q=Q1+Q2 unde, Q1 = S * h * k. Q1, este cantitatea de caldura emanata de soare si care trebuie neutralizata. S, este suprafata in metri patrati a incaperii ce urmeaza sa fie racita. H, este inaltimea incaperii, iar K, este un coeficient de reglare ce poate lua valori intre 25 si 45, in dependenta de marimea si pozitionarea fata de soare a geamurilor.  Daca soarele bate direct in camera, iar geamurile au dimensiuni mari, atunci k, va fi foarte apropiat de 45 ori chiar va lua valoarea 45. Iar daca geamurile sunt mai mici si razele solare au interferente in calea lor spre incapere, k va cobora. De cele mai multe ori, k ia valori intre 35 si 45.
Q2, este cantitatea de caldura produsa de agentii interni ai camerei  – oameni, televizoare, calculatoare. Q1 si Q2 se masoara in Wati termici.

Pentru o intelegere mai usoara, va prezentam un exemplu.

Spre exemplu, avem un apartament cu o camera, situat la etajul 5, al unui bloc cu 8 nivele. Urmeaza sa calculam necesarul de putere, pentru racirea unei incaperi cu suprafata de 21 m2 si inaltimea de 2,75 metri. Camera are geamuri mari cu iesire spre rasaritul soarelui, deci coeficientul k va primi 45. Respectiv, Q1=21*2,75*45=2600 wati.

Pentru Q2, presupunem existenta in incapere a unui om si a unui televizor. Legile fizicii spun ca omul emana 100 wati, iar un TV de dimensiuni medii, aproximativ 300 wati. Facem o simpla adunare si obtinem ca Q2=400 wati.

Q=Q1+Q2=3000 wati.

Prin urmare, avem nevoie sa neutralizam 3000 wati de caldura.

Aparatele de aer conditionat, au puterea de racire exprimata in BTU. Convertirea watilor in BTU se face foarte simplu. Rezultatul obtinut pentru Q se inmulteste cu 3,412. Cu alte cuvinte, pentru racirea eficenta a incaperii noastre avem nevoie de un aparat de aer conditionat cu puterea de: 3000*3,412=10.236 BTU.

Aparatele, sunt impartite de obicei pe grupe de capacitati de racire: 9000, 12000, 18000 si 24000 BTU. Acum dvs., trebuie sa alegeti un produs din categoria conforma cu rezultatul calculelor. In cazul exemplului nostru, ar fi recomandabil ca aparatul de aer conditionat sa aiba o capacitate de racire de 12000 BTU.

Aer conditionat ieftin: top 4

1. Star-Light ACM-12FORS – verifica pretul aici – capacitate 12000 BTU, tehnologie inverter, agent frigorific – R32, functii: Racire, Ventilatie, Incalzire, Dezumidificare, Wi-Fi – Nu, filtru lavabil, compresor rotativ, debit de aer – 570 mc/h, nivel de zgomot maxim unitatea interna – 41 dB, nivel de zgomot maxima unitatea externa – 65 dB, bun pentru suprafete de pana in 25-30mp. Pret maxim – 1250 lei. Garantie standard – 24 luni.

Cea mai buna oferta printre aparatele de aer conditionat ieftine. Star-Light ACM-12FORS are un compresor inverter, iar in calitate de agent frigorific este utilizat R32, si asta conteaza. De ce? Explicam. La inceput era folosit agentul R22, cunoscut si ca freon. Acesta insa face parte din grupa hidroclorofluorocarburi, deci e unul din cei mai mari inamici ai stratului de ozon. R22 a fost inlocuit de R410A. Din punct de vedere chimic, acesta e o hidrofluorcarbura, adica e mult mai prietenos cu stratul de ozon si are in continuare o utilizare larga.

S-a considerat totusi ca R410A are propriul aport la incalzirea globala. A fost deci nevoie din nou de o alternativa. Alternativa poarta numele R32, e ozone-friendly, polueaza mult mai putin si are potential de reciclare mai mare.

Sa revenim insa la Star-Light ACM-12FORS. Singurul mare dezavantaj al acestui aparat este brandul. Star-Light nu e un nume foarte notoriu in lumea climatizarii, respectiv unii cumparatori au ezitari cand vine vorba de aceste produse. In cazul lui ACM-12FORS, chiar nu aveti motive sa va faceti griji. Unitatea e prezenta pe piata inca din 2017 si s-a prezentat foarte bine pana acum. Avem aici in vedere atat performantele tehnice cat si fiabilitatea. Mai mult decat atat, eficienta energetica este si ea ridicata. Astfel, Star-Light ACM-12FORS promite sa consume aproximativ 200 kWh/anual la racire si aproximativ 800 kWh/anual la incalzire (procesul de incalzire e mult mai solicitant). Unitatea externa produce un zgomot de aproximativ 65 dB, in schimb cea interna nu depaseste 41 dB (cam cat o combina frigorifica).

Recomandam cu incredere

Aer conditionat ieftin - Star-light ACM-12FORS

2. Star-Light ACM-12FORS – verifica pretul aici – capacitate 9000 BTU, tehnologie inverter, agent frigorific – R32, functii: Racire, Ventilatie, Incalzire, Dezumidificare, Wi-Fi – Nu, filtru lavabil, compresor rotativ, debit de aer – 420 mc/h, nivel de zgomot maxim unitatea interna – 40 dB, nivel de zgomot maxima unitatea externa – 61 dB. Pret maxim – 1100 lei. Garantie – 24 luni.

Star-Light ACM-12FORS e fratele mai mic al aparatului de pe primul loc si unul din cele mai ieftine AC-uri de pe piata. Unitatea are o capacitate de 9000 BTU si e numai buna pentru a raci/incalzi/dezumidifica o incapere de 20-23 mp (producatorul mentioneaza in specificatii o suprafata maxima de 18 mp, dar nu va face griji, aparatul se descurca si cu suprafetele mai mari).

Aer conditionat ieftin - Star-light ACM-09FORS

3. Gree Bora A4 R32 GWH12AAB-K6DNA4A – verifica pretul aici – capacitate 12000 BTU, tehnologie inverter, agent frigorific – R32, functii: Racire, Ventilatie, Incalzire, Dezumidificare, Wi-Fi – Da, Auto diagnoza, filtru Catechin, debit de aer – 550 mc/h, nivel de zgomot maxim unitatea interna – 42 dB, nivel de zgomot maxima unitatea externa – 52 dB. Bun pentru spatii de pana in 35 mp. Pret maxim – 1600 lei. Garantie standard – 36 luni.

Din punct de vedere tehnic, Gree Bora A4 R32 GWH12AAB-K6DNA4A  e cel mai avansat AC din clasament. Acesta are filtru Catechin, senzor de temperatura integrat in telecomanda, conexiune Wi-Fi (singurul din top), dar mai important – un compresor eficient si foarte fiabil. Pretul e marele dezavantaj al acestui produs, in rest, toate bune si frumoase.

Aer conditionat ieftin - Gree Bora A4 R32 GWH12AAB-K6DNA4A

4. HEINNER Crystal – verifica pretul aici – capacitate 12000 BTU, tehnologie inverter, agent frigorific – R32, functii: Racire, Ventilatie, Incalzire, Dezumidificare, Autodiagnosticare, Wi-Fi – Nu, filtru cu densitate ridicata, debit de aer – 600 mc/h, nivel de zgomot maxim unitatea interna – 53 dB, nivel de zgomot maxima unitatea externa – 65 dB. Bun pentru spatii de pana in 25-27mp. Pret maxim – 1300 lei. Garantie standard – 36 luni.

Dupa ce si-a facut loc in segmentul electrocasnicelor de bucatarie, Heinner a lansat o ofensiva si asupra aparatelor de climatizare. Si se pare ca ofensiva e una reusita. Heinner Crystal e un aer conditionat ieftin cu multe plusuri si putine minusuri. Unitatea functioneaza pe cel mai nou agent frigorific, e fiabila, raceste repede si bine (buton turbo) si nu consuma prea mult curent electric. La polul opus am pune zgomotul, in special cel produs de unitatea interna, care la parametri de functionare maximi ajunge la 53 dB.

Aer conditionat ieftin - HEINNER Crystal

Citeste si:

Care este cel mai bun aparat de aer conditionat – clasamentul general

Aer conditionat ieftin: top 4

Pareri Pro Si Contra

Pro
  • Nici una
CONTRA
  • Nici una

Verdictul CelMaiBunTop

Design -/-

Imagine -/-

Conectivitate -/-

Comentarii (0)
Vizualizari ( 59)
Rate it!

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inregistreaza-te la newsletter

Stai conectat la cele mai tari articole!

Nu-ti fa griji, nu facem spam!

Contacteaza-ne