(Imagine: Cat costa un sistem fotovoltaic - preturi, instalare, avize)
Comentarii (0)
Vizualizari (45)
(Nu există încă evaluări)
22 octombrie 2024
de CelMaiBun

Cat costa un sistem fotovoltaic? Preturi materiale si montaj, Pareri

Pentru ca tot mai multe persoane cauta raspuns la intrebarea: „Cat costa un sistem fotovoltaic?”,  am consultat cele mai importante grupuri de Facebook si forumuri dedicate acestui subiect. In acest articol, vom analiza tipurile de sisteme fotovoltaice (On Grid, Off Grid, Hibrid), componentele acestora si vom simula costurile pentru fiecare tip de sistem fotovoltaic in parte. 

Din ce este format sistemul fotovoltaic?

Un sistem fotovoltaic este compus din mai multe elemente esentiale care permit captarea energiei solare si transformarea acesteia in electricitate. Exista trei tipuri principale de configuratii pentru astfel de sisteme: On Grid, Off Grid si Hibrid.

Definirea sistemelor On Grid, Off Grid si Hibrid

  1. On Grid: Sistem conectat la reteaua centrala de electricitate. Utilizatorii pot consuma energia produsa si pot trimite surplusul inapoi in retea, primind compensatii financiare.
  2. Off Grid: Un sistem independent de reteaua electrica. Acesta foloseste baterii pentru a stoca energia produsa, fiind ideal pentru zonele izolate.
  3. Hibrid: Un sistem care combina avantajele unui sistem On Grid si Off Grid. Energia este stocata in baterii pentru a fi folosita ulterior, dar surplusul poate fi si vandut retelei.

In linii mari, un sistem fotovoltaic are urmatoarele componente

  • Panouri fotovoltaice: Acestea transforma energia solara in electricitate.
  • Invertor: Converteste curentul continuu (DC) in curent alternativ (AC). Componenta cheie a oricarui sisten fotovoltaic. Un invertor nepotrivit va da peste cap functionarea intregului sistem.
  • Baterii: Pentru sistemele Off Grid si Hibrid, bateriile sunt esentiale pentru stocarea energiei. Mare grija la alegerea bateriilor. Sunt multe oferte ieftine, dar bateriile de calitatea mediocra sau chiar proasta. Vorbind despre tipul bateriilor, singura optiune acceptata este LiFePO4, adica Litiu, Fier, Fosfat.
  • Structura de montaj: Suportul fizic pe care sunt montate panourile.
  • Contor bidirectional: Folosit in sistemele On Grid si Hibrid pentru a masura energia consumata si cea produsa.
  • Controller de incarcare – modul de alimentare: Necesar in sistemele Off Grid si Hibrid pentru gestionarea incarcarii bateriilor.

Citeste si:

Top panouri fotovoltaice

Avantajele si dezavantajele sistemului On Grid

Avantaje:

  • Deoarece nu sunt necesare baterii, costuri initiale mai reduse.
  • Posibilitatea de a vinde surplusul de energie catre retea.
  • Eficient in zonele cu retea stabila.
  • Flexibilitate si Stabilitate. In cazul in care productia de curent a panourilor nu acopera necesarul gospodariei, puteti lua diferenta din retea.

Dezavantaje:

  • Dependent de reteaua electrica; in cazul unei pene de curent, sistemul devine nefunctional.
  • Procesul birocratic pentru obtinerea avizelor necesare.

Avantajele si dezavantajele sistemului Off Grid

Avantaje:

  • Independenta completa fata de retea, fiind ideal pentru zonele unde nu exista acces la electricitate.
  • Autonomie energetica totala.

Dezavantaje:

  • Costuri initiale mai mari, datorita bateriilor.
  • In cazul in care sistemul nu este sufient de productiv (ex. iarna), riscati sa ramaneti fara curent electric in casa.
  • Bateriile nu pot fi montate oriunde. Cel mai bine este sa aveti o camera tehnica destinata stocarii energiei.

Avantajele si dezavantajele sistemului Hibrid

Avantaje:

  • Flexibilitate in stocarea energiei si posibilitatea de a vinde surplusul catre retea.
  • Functioneaza chiar si in cazul unei pene de curent, datorita bateriilor.
  • Combinatia dintre autonomia Off Grid si stabilitatea On Grid.

Dezavantaje:

  • Costuri initiale mai ridicate decat la sistemele On Grid.
  • Mai complex de instalat si mentinut.

Cat costa un sistem fotovoltaic On Grid?

Cat ar costa un sistem fotovoltaic On Grid de 6 kW. 

Un sistem On Grid, compus din 13 panouri Canadian Solar CS6L-460MS de 460W, un invertor Huawei de 5 kW, plus smart meter Growatt + separatoare + descarcator curent + modul WiFi + profil de aluminiu + alte chestii, costa undeva 12400 lei (TVA 9% inclus). Aici mai trebuie sa adaugati si costurile de instalare.

Pentru a simplifica lucrurile, puteti alege o firma care nu doar sa monteze, ci si sa va livreze componentele, si chiar sa se ocupe de partea birocratica. In acest caz, costurile sistemului fotovoltaic se apropie de 20.000 lei.

Cat costa instalarea unui sistem fotovoltaic? 

Daca vorbim strict despre pretul montajului, firmele specializate cer intre 3500 si 4000 de lei pentru instalarea sistemului pe acoperisul casei.

Cata energie poate produce un sistem fotovoltaic in zona Bucurestiului?

Un panou Canadian Solar CS6L-460MS are o putere nominala de 460W. Cu un total de 13 panouri, si inclinare la 35 grade, sistemul va genera aproximativ 5,52 kW. In zona Bucurestiului, cu o medie anuala de radiatie solara de 1.600 kWh/m²/an, sistemul poate produce intre 7.000 si 7.500 kWh anual, in functie de orientarea si eficienta instalarii. Minimul productiei este in luna decembrie cand un sistem cu o asemenea configuratie va produce maxim 1,7 kWh pe la ora amiezii, iar maximul e in iulie si august, cu o productie de 3,6-3,7 kWh intre orele 11.00 si 13.00.

Sursa

Cu cat vand prosumatorii energia electrica?

Prosumatorii din Romania pot vinde surplusul de energie la preturi variabila. Nu putem mentiona o anumita valoare, pentru ca acesta depinde in totalitate de prevederile contractului semnat cu furnizorul de energie. Ca regula generala insa, sa stiti ca furnizorii de curent achita energia venita de la prosumator la pretul de baza. Adica fara taxele care le mai gasiti in factura si care sunt incluse in suma finala pe care o achiti ca si consumator. In plus, chiar si acest tarif de baza variaza de la o luna la alta. Prin urmare, cand se spune ca furnizorul va compensa energia prosumatorilor 1:1, se are in vedere ca se va plati pretul de baza actualizat. Cu toate acestea, daca sistemul fotovoltaic este dimensionat si montat corect, puteti scapa de o buna parte din factura de curent, iar in perioadele cu productie maxima (ex. iulie), chiar sa castigati bani in plus.

Cat costa un sistem fotovoltaic - Ghid complet

Cat costa un sistem fotovoltaic Off Grid?

Revenim cu acelasi sistem fotovoltaic de 6 kW, doar ca de data aceasta off grid. Sa vedem cu costa un sistem fotovoltaic de acest fel. 

Pentru un sistem Off Grid, care include 13 panouri de 460 kW, un invertor hibrid Huawei compatibil, un modul de alimentare Huawei LUNA2000 si doua baterii de 5kW Huawei LUNA2000-5-S0-1, pretul trece de 30.000 lei, doar pentru componente. Bateriile sunt cel mai scump element din acest tip de sistem. E de mentionat ca aceasta configuratie e formata din piese de calitate buna spre foarte buna. Puteti gasi optiuni mai ieftine, de o calitate decenta, dar exista si variante mai scumpe, cum ar fi sistemele Victron. O alta optiune de economisire ar fi sa reduceti capacitatea de stocare, dar nu toti specialistii ar fi de acord cu o solutie ca asta.

Cat costa un sistem fotovoltaic Hibrid?

Un sistem Hibrid, cu aceleasi panouri solare Canadian Solar CS6L-460MS, si invertor Huawei Hibrid, ar trebui sa fie mai ieftin decat sistemul fotovoltaic off grid. Asta pentru a la sistemele hibrid cerintele fata de capacitatea de stocare sunt mai mici. In schimb, unele configuratii au nevoie de inca un modul, un backup box care sa treaca automat reteaua pe curentul din acumulator cat se opreste furnizarea din reteua centrala. Vestea buna e ca nu toate configuratiile au nevoie de acest modul, un exemplu ar fi sistemele Sungrow. In plus, pretul unui sistem fotovoltaic depinde mult de producatorul componentelor. Spre exemplu, daca optati pentru Deyen, va puteti incadra in 33.00o pentru un sistem monofazat de 5 kW, cu invertor, stocare de 5 kW si montaj. Pentru un sistem trifazat, pretul unei configuratii similare creste cu 3.500 – 4.000 lei.

Care sunt cei mai buni producatori de sisteme fotovoltaice?

Expresia: „cei mai buni producatori de sisteme fotovoltaice” este una destul de vaga, am spune chiar lipsita de substanta. Daca intrebati specialistii, fiecare va avea propria parere. La general insa, cele mai laudate brand-uri de invertoare+acumulatoare sunt Huawei, Victron si Fronius. Problema acestora e reprezentata de preturile mari, in special pentru confuguratiile mari. O parte buna a specialistilor prefera insa producatori ca Sungrow sau Deye, care propun raporturi calitate/pret mai avantajoase. Legat insa de panourile solare, am pregatit un articol dedicat acestora, unde printre altele o sa gasiti si un top cu 10 cei mai important producatori de panouri fotovoltaice. 

Insa indiferent de producatorul componentelor, esentiale sunt dimensionarea si configurarea corecta a sistemului. Altfel, sistemul nu va fi eficient sau vor avea de suferit componentele acestuia, in special invertorul.

Cat costa montajul unui sistem fotovoltaic

Concluzie

Pretul unui sistem fotovoltaic depinde de configuratia aleasa si de componentele incluse. Sistemele On Grid sunt cele mai accesibile, in timp ce Off Grid si Hibrid ofera mai multa independenta, dar la costuri mai ridicate. Cu toate acestea, investitia intr-un sistem fotovoltaic poate aduce economii considerabile pe termen lung si poate reduce dependenta de reteaua electrica.

Pentru instalare, nu va grabiti sa „aruncati” cu bani pana nu va convingeti ca prestatorul ales este unul de incredere. Consultati forumurile si grupurile specializate. Documentati-va si cereti ajutorul specialistilor pana sa luati decizia finala.

Cat costa un sistem fotovoltaic

Pareri Pro Si Contra

Pro
  • Nici una
CONTRA
  • Nici una

Verdictul CelMaiBunTop

Design -/-

Imagine -/-

Conectivitate -/-

Comentarii (0)
Vizualizari ( 45)
(Nu există încă evaluări)

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inregistreaza-te la newsletter

Stai conectat la cele mai tari articole!

Nu-ti face griji, nu facem spam!

Contacteaza-ne