(Imagine: LCD vs OLED Samsung LCD)
Comentarii (0)
Vizualizari (1.733)
(1 evaluare, 1 voturi)
12 ianuarie 2017
de CelMaiBun

Ce este OLED? Ce este LCD? Care e diferenta? Si care e mai bun?

Discutam astazi despre televizoarele LCD si OLED. Vom face o mica incursiune in istorie, iar apoi vom raspunde la trei intrebari: Ce este un ecran LCD? Ce este un ecran OLED? Si care e mai bun?

Aparitia televizoarelor cu ecrane LCD a produs o adevarata revolutie. Acestea au schimbat o data si pentru totdeauna industria telecomunicatiilor, iar dezvoltarea lor ulterioara a permis crearea unor televizoare extrem de subtiri si cu diagonale ce depasesc 1,5 metri. Calitatea imaginilor a atins si ea niste culmi impresionate, insa la inceput, situatia era un pic alta. Chiar daca avantajul dimensiunilor reduse era cat se poate de evident, imaginile livrate de monitoarele colore LCD nu genereau asa multa euforie. Se observa contrastul destul de slab, dar cea mai mare problema era blurarea imaginilor in timpul scenelor ce contineau actiune. Cu timpul, problemele au fost in mare parte rezolvate. Mai mult decat atat, din LCD-uri au derivat si alte tipuri de afisaje, inclusiv ecranele OLED.

Istoria televizoarelor LCD: aparitie si dezvoltare

Tehnologia LCD (Liquid-crystal-display) isi are bazele inca in secolul 19, atunci cand Friedrich Reinitzer, a descoperit intamplator cristalele lichide. Descoperirea si-a gasit intrebuintare abia peste 80 de ani, mai exact in 1964, cand George H. Heilmeier a construit primul afisaj functional cu cristale lichide. Ecranul contruit de Heilmeier era alb-negru, primul televizor cu ecran LCD color, fiind propus de Sharp in anul 1988. Acesta purta numele Crystaltron si avea un ecran cu diagonala de 14 inch.

De atunci, televizoarele LCD au inceput sa capate o raspandire tot mai mare. Dupa cum spuneam, in prima faza calitatea imaginilor lasa de dorit, insa LCD-urile aveau in dotare alte avantaje. Grosimea foarte mica le facea sa arate extrem de elegant, respectiv prezenta unui LCD in casa a devenit un semn al bunastarii si bunului gust.

Problemele legate de calitatea imaginilor au fost in mare parte rezolvate (cu toate ca si azi poti gasi o multime de TV-uri cu imagini blurate si sacadari), iar volumele de productie tot mai mari, au redus semnificativ preturile de achizitie.
In anul 2007, vanzarile de televizoare LCD le-au depasit pe cele ale unitatilor cu tuburi catodice.

Ce reprezinta un ecran LCD si cum functioneaza acesta?
Ecranul LCD este in esenta un sandwich format din mai multe straturi: sticla, filtrul de culori, stratul de cristale si o sursa de lumina in spate. Sursa de lumina pote fi de doua tipuri: Cold-Cathode Fluorescent Lamp (CCFL) si Light-Emitting Diode – LED. Primul tip consta din niste tuburi-neoane, amplasate orizontal in spatele ecranului, iar LED, utilizeaza in locul tuburilor diode emitatoare de lumina. Prin urmare, ecranele de tip LED, sunt si ele in esenta niste LCD-uri, diferita fiind doar modalitatea de iluminare. Pentru o mai buna intelegere, priviti imaginea de mai jos.

LCD vs OLED - ce este LCD/LED si cum functioneaza
Sursa foto: Reuters

Istoria televizoarelor OLED: deosebiri de televizoarele LCD

OLED vine de la Organic Light Emitting Diode, iar diferenta de principiu dintre afisajele LCD si OLED tine din nou de modalitatea de iluminare. LCD-urile utilizeaza neonuri pentru iluminarea pixelilor, in cazul OLED-urilor insa, pixelii sunt cei care produc propria lumina, in dependenta de cantitatea de curent electric primita, legatura fiind direct proportionala: mult curent – multa lumina, mai putin curent – mai putina lumina. Se spune ca televizoarele OLED au un contrast infinit. Unii zic ca afirmatia este exagerata, insa acesta este unul din putinele cazuri cand producatorii nu mint. Avand in vedere ca OLED nu are in spate un panou de iluminare, respectiv poate produce un negru perfect (iar contrastul este definit ca raportul din partile albe si negre), putem vorbi cel putin din punct de vedere teoretic despre un contrast infinit. Si pentru ca contrastul este una din cele mai importante caracteristici ce definesc calitatea unei imagini, intelegem de unde vine diferenta calitativa dintre televizoarele LCD si OLED. Exista voci care spun ca si aparatele LCD pot livra imagini la fel de calitative, insa la moment, afirmatia nu este in totalitate adevarata. Chiar si cele mai noi modele de televizoare LCD sunt incapabile sa blocheze in totalitate lumina provenita de la modulul de iluminare, respectiv vorbim din nou despre o valoare a costrastului mai redusa si imagini mai putin calitative.

OLED - Ce este OLED si cum functioneaza

OLED vs. LCD: ce ne pregateste viitorul?

Vorbind despre televizoarele OLED, avem doua vesti proaste. Prima, o singura companie produce TV-uri OLED. Compania poarta numele LG, din fericire insa, gama de modele OLED ale producatorului sud-coreean este in continua dezvoltare. A doua veste proasta este ca televizoarele OLED sunt mult mai scumpe decat unitatile LCD. E de presupus totusi ca preturile vor fi reduse in perioada ce urmeaza, mai ales ca LCD-urile se inarmeaza cu tehnologii noi menite, sa imbunatateasca imaginile. Una din aceste tehnolgii este Quantum dots. Chiar daca fiecare producator are cate un nume propriu pentru ea, principiul de functionare ramane identic: un strat de nanocristale de diferite dimeniuni ce produc o anumita nuanta atunci cand sunt luminate. Pe viitor se presupune ca vor fi dezvoltate display-uri in cadrul carora nanocristalele vor fi alimentate cu energie direct, nemaifiind nevoie de LED pentru luminare. Atunci, televizoarele LCD vor atinge probabil nivelul de calitate al unitatilor OLED.

LCD vs OLED LG OLED

Citeste si:

Top televizoare Utra HD

Ce este OLED? Ce este LCD? Care e diferenta? Si care e mai bun?

Pareri Pro Si Contra

Pro
  • Nici una
CONTRA
  • Nici una

Verdictul CelMaiBunTop

Design -/-

Imagine -/-

Conectivitate -/-

Comentarii (0)
Vizualizari ( 1.733)
(1 evaluare, 1 voturi)

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inregistreaza-te la newsletter

Stai conectat la cele mai tari articole!

Nu-ti face griji, nu facem spam!

Contacteaza-ne