(Imagine: Cum functioneaza tehnologia QLED)
Comentarii (0)
Vizualizari (66)
(Nu există încă evaluări)
28 mai 2024
de CelMaiBun

Ce este tehnologia QLED: cum functioneaza, top televizoare QLED

Tehnologia QLED, o aparatie relativ recenta pe piata televizoarelor, care s-a dovedit pe placut multor cumparatori. Haideti sa vedem ce este tehnologia QLED, cum functioneaza aceasta si de ce televizoarele QLED au devenit atat de populare.

Ce este QLED?

QLED sau (Quantum Dot Light Emitting Diode) este o noua tehnologie utilizata in industria display-urilor (televizoare si monitoare). QLED a fost dezvoltata de Samsung, dar intre timp a fost preluata si de alti producatori (ex. Sony, TCL, Hisense si LG (QNED)).

Tehnologia QLED e vazuta ca o treapta intemediara intre ecranele conventionale LED si display-urile OLED. Curios e faptul ca printre cele trei, QLED e cea mai tanara tehnologie TV, fiind lansata de Samsung prin 2017, adica la vreo 4 ani de la aparitia primului televizor OLED. Cu alte cuvinte, in cazul televizoarelor, lantul dezvoltarii a avut o evolutie mai putin fireasca.

Tehnologia QLED a devenit foarte populara printre cumparatori. Fenomen ce poate fi explicat prin claritatea imaginilor superioara LED-urilor clasice, dar si prin preturilor sub televizoarele OLED.

Cum functioneaza tehnologia QLED

Haideti sa vedem cum functioneaza tehnologia QLED.

QLED este in esenta un LED imbunatatit cu ajutorului unui strat de puncte cuantice. Acestea reprezinta niste cristale semiconductoare fluorescente (rosii si verzi), cu dimensiuni intre 1,5 si 4 nm, care devin emitatori de lumina cand la randul lor sunt expusi o sursa de lumina. Fiindca sunt raspandite uniform pe toata suprafata ecranului, punctele cuantice permit obtinerea unei imagini foarte clare, aproape lipsita de blur, dar mai important, culorile aprinse se redau cu precizie sporita. Cu alte cuvinte, QLED este o metoda de rezolvare a celei mai mari probleme pe care le au LED-uri simple si anume concentrarea sursei de lumina pe anumite zone ale ecranului, ca rezultat iluminarea neuniforma a acestuia si reproducerea inexacta a unor culori.

Printre altele, la televizoarele OLED, claritatea superioara a imaginii se obtine la fel prin multiplicarea surselor de lumina. Dar nu va grabiti sa mai cautati asemanari intre QLED si OLED, pentru ca in rest, cele doua tehnologii se deosebesc destul de mult. Ecranul OLED are o structura a straturilor complet diferita, nu are nevoie de sursa de lumina pe fundal, iar punctele emitatoare de lumina sunt mult mai numeroase si au compozitie distincta. In plus, OLED-ul e capabil sa controleze fiecare pixel individual, de aici si contrastul perfect, respectiv claritatea deosebita.

QLED – generarea culorilor pas cu pas

Sa revenim insa la tehnologia QLED si sa explicam pas cu pas cum are loc generarea culorilor.

Deci, QLED-ul are 3 straturi, si anume: stratul cu sursa de lumina primara (backlight), stratul cu puncte cuantice (Quantum Dot Layer) si stratul LCD.

1. Backlight, adica sursa primara produce o lumina de culoare albastra.

2. Lumina albastra este indreptata spre stratul cu puncte cuantice rosii si verzi, activarea carora rezulta intr-o lumina de un alb foarte curat.

3. Noua lumina alba trece apoi prin stratul LCD cu filtre de culoare, care acum sunt capabile sa reproduca culorile mai precis si pe un spectru mai mare.

Avantajele si dezavantajele tehnologiei QLED

Sa discutatam un pic despre plusurile si minusurile televizoarelor cu tehnologie QLED

Avantaje:

– Fata de LED-urile conventionale, televizoarele QLED produc culori mai vii. Acest lucru se face observat in mod deosebit la redarea obiectelor cu culori aprinse (ex. rosu).

– QLED-urile au luminozitate ridicata si contrast superior, aspect care se face observabil in special la afisarea cotinutului HDR.

– Televizoarele QLED sunt mai eficiente energetic (dar nu foarte tare).

– Pur teoretic, televizoarele QLED sunt mai durabile, pentru ca acestea detin in continuare fiabilitatea televizoarelor LED, dar nu sunt asa expuse fenomenului de burn in, precum televizoarelor OLED.

– Redarea mai buna a culorilor, a facut din tehnologia QLED o baza excelenta pentru construirea de televizoare destinate jocurilor video. Acestea mai beneficiaza de rata de refresh de pana la 144Hz, timp de raspuns mic si tehnologii gaming.

– Televizoarele din seriile de baza QLED, ex. Q60 de la Samsung, nu au preturi excesiv de mari in comparatiile cu televizoarele LED.

Dezavantaje:

– Totusi, televizoarele QLED sunt inferioare celor cu ecran OLED, mai ales pe partea de uniformitatea a negrului si a griului.

– Pentru ca au toate straturile unui LED clasic, televizoarele cu tehnologie QLED sunt la fel de groase.

– Televizoarele de top QLED, ex. modelele Samsung Neo QLED au preturi foarte apropiate de televizoarele OLED.

De ce e atat de populara tehnologia QLED

In ultimii ani, tehnologia QLED a devenit foarte populara atat printre cumparatori, cat si printre producatori. De ce? Explicam imediat.

1. Prima cauza e calitatea superioara a imaginii. Gratie stratului Quantum Dots, chiar si modelele QLED de baza ofera culori vibrante si bine nuantate.

2. Televizoarele QLED sunt solutii bune pentru gaming.

3. Durabilitatea. Fata de OLED, tehnologia QLED presupune o costructie mai simpla si mai stabila, prin urmare si televizoarelor au durata de viata prelungita.

4. Banii. Tehnologia QLED este si despre bani, dar nu banii cumparatorului ci ai producatorului. Nu toata lumea stie, dar televizoarele QLED sunt mult mai ieftine in productie, fata de modelele OLED. Si cand spun mult, ma refer la diferente cuprinse intre 50 si 70%. De aici si promovarea in exces. Pentru un producator e mult mai convenabil sa vanda un QLED de 4999 lei, decat un OLED de 5999 lei.

Avantaje televizoare QLED

Top 3 televizoare QLED in 2024

1. LG 50QNED86T3A

QNED e o adaptare a tehnologiei QLED facuta de LG in 2020. Insa spre deosebirea de reteta clasica, varianta propusa de LG prevede lumini microLED in locul backlight-ului obisnuit. Acest lucru inseamna o distributie si mai uniforma a luminii, respectiv imagini superioare din aproape toate punctele de vedere. Judecand strict performantele, modele QNED sunt probabil cele mai bune televizoare cu tehnologie QLED

LG 50QNED86T3A este un televizor lansat recent, care pe langa un display de calitate ofera si un pachet pentru gaming complet, inclusiv rata de refresh variabila de pana la 100 Hz.

2. Samsung QE43Q60DAUXXH

Q60 reprezinta seria entry-level din gama QLED Samsung. Aceasta ofera rata de refresh limitata la 60Hz, respectiv un pachet pentru gaming incomplet. Si totusi, Samsung 43Q60D beneficiaza de stratul Quantum dots, iar pretul de start e comparabil cu preturile unor modele din seria inferioara Crystal UHD.

3. TCL QLED 55T8B

TCL e un brand aflat in plina ofensiva pe piata TV. Modelul 55T8B e un QLED cu sistem de operare Google TV, rata de refresh variabila si sistem audio cu subwoofer inclus, respesctiv RMS total de 45W.

Tehnologia QLED

Pareri Pro Si Contra

Pro
  • Nici una
CONTRA
  • Nici una

Verdictul CelMaiBunTop

Design -/-

Imagine -/-

Conectivitate -/-

Comentarii (0)
Vizualizari ( 66)
(Nu există încă evaluări)

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inregistreaza-te la newsletter

Stai conectat la cele mai tari articole!

Nu-ti face griji, nu facem spam!

Contacteaza-ne