(Imagine: Cea mai buna masina de tuns iarba - simbol)
Comentarii (0)
Vizualizari (7.624)
(4 evaluare, 4 voturi)
7 ianuarie 2023
de CelMaiBun

Cea mai buna masina de tuns iarba: top 5 masini pentru gazon

Am cautat cea mai buna masina de tuns iarba dupa raportul calitate/pret. Am analizat atat aparatele alimentate cu curent electric, cat si cele cu motoare pe benzina. Le-am comparat specificațiile, preturile de achizitie, costurile de intretinere precum si recenziile cumparatorilor, iar rezultatul eforturilor este un top 5 in care primele 3 produse sunt masini de tuns iarba cu motoare pe benzina, a 4-a – cu curent electric prin cablu, iar cea de-a cincea – alimentata de la acumulator. Dar pana sa prezentam clasamentul, am decis sa trecem in lista cateva sfaturi pentru alegerea unei masini de tuns gazonul. Sfaturi de care am tinut si noi cont la crearea top-ului.

Cum aleg cea mai buna masina de tuns iarba

Tipurile de masini de tuns gazonul

Masinile de tuns iarba se impart in doua categorii: alimentate cu curent electric și cu motoare pe benzina. Prima categorie (curent electric) se împarte la randul ei in doua subcategorii: alimentate prin cablu si alimentate de la acumulator. Sa discutam un pic avantajele și dezavantajele fiecărei categorii.

Masini cu motor electric alimentat prin cablu

Aceste masini de tuns iarba sunt și cele mai ieftine. O sa găsiți aparate cu preturi sub 500 si chiar sub 400 lei. In plus, masinile cu motor electric au greutatea mai mica si necesita mai putina intretinere. Pe de alta parte insa, raza de actiune este limitata de lungimea cordului de alimentare, latimea de lucru de obicei nu depaseste 35-37 cm si pentru ca autopropulsia lipseste, aparatul trebuie impins. O astfel de masina este potrivita pentru lucrari in proximitatea locuintei.

Masini cu motor electric alimentat de la acumulator

Masinile de tuns iarba cu acumulator sunt de cele mai multe ori si cele mai scumpe. Avantajul lor este flexibilitatea, apropierea de o sursa de curent nemaifiind obligatorie. La acest tip de aparate raza de actiune este limitata de capacitatea acumulatorului, dar si de numarul bateriilor din rezerva. Masinile vin de obicei cu 2 acumulatori, insa bine ar fi sa mai aveti doi in rezerva.

Masini cu motor pe benzina

Incepem cu aspectele negative. Masinile de tuns iarba cu motor pe benzina necesita mai multa intretinere. Trebuie sa aveti grija nu doar nivelul combustibilului, dar si de cel al uleiului. In plus, nivelul sonor este destul de mare.

In schimb, aceste masini de tuns iarba pot prelucra suprafete mult mai mari. Nu trebuie sa va faceti griji de proximitatea unei surse de curent electric si nici sa asteptati pana se incarca bateriile.  In plus, cele mai multe au autopropulsie la rotile din spate, deci si manevrarea este mai simpla.

Cea mai buna masina tuns iarba – alte sfaturi

Mai multa putere nu strica niciodata, indiferent ca vorbim despre o masina cu motor electric ori despre una cu propulsie pe benzina.

Destul de utila este functia mulcire. Aceasta presupune ca iarba taiata este maruntita si aruncata inapoi pe sol, ca dupa ce se usuca sa serveasca drept fertilizator natural.

Latimea lamei – o lama mai mare creste eficienta masinii de tuns si reduce munca ce trebuie depusa pentru a tunde o anumita suprafata. Ar fi recomandabil ca lama sa asigure o latime a taierii de macar 40 de cm (la masinile de tuns cu motor pe benzina).

Reglarea inaltimii taierii trebuie sa fie cat mai simpla, iar pozitiile cat mai multe. La masinile din clasament, reglajele se fac cu manarele de la roti, insa la unele produse ieftine, procesul este mai complicat si implica folosirea surubelnitei si chiar demontarea rotilor.

Cea mai buna masina de tuns iarba: top 5

Iata cum arata clasamentul masinilor de tuns gazonul.

1. Steinhaus PRO-GLM502 – cea mai buna masina de tuns iarba

Verifica pretul aici

Steinhaus PRO-GLM502 este probabil cea mai buna masina de tuns iarba dupa raportul calitate pret. Unitatea are un motor pe benzina de 3,5 cai putere, latimea taierii este de 50 cm, iar cosul pentru iarba masoara 60 de litri. Inaltimea de taiere variaza intre 2,5 si 7,5 centimetri, iar reglarea inaltimii se face cu ajutorul manetei de la roate din dreapta spate. Steinhaus PRO-GLM502 se manevreaza foarte usor, este destul de silentioasa, iar pretul de cele mai mult ori nu depaseste 1300 de lei.

Cea mai buna masina de tuns iarba - Steinhaus PRO-GLM502

2. Karcher LMO 18-36 – cea mai buna masina de tuns iarba cu baterie

Verifica pretul aici

Karcher LMO 18-36 este varianta noastra pentru cea mai buna masina de tuns iarba cu alimentare de la acumulator, acesta fiind si cel mai scump aparat din top. Karcher LMO 18-36 are un sac pentru colectare de 45 de litri, latimea taierii este de 36 cm, iar inaltimea poate fi reglata pe 6 pozitii – de la 30 la 70 mm. Masina de tuns vine in set cu un acumulator de 2,5 sau 5 Ah, ale caror autonomii maxime ating 175, respectiv 350 mp. E de mentionat, ca in realitate, autonomie depinde de mai multi factori si in medie atinge 100 mp pentru bateria de 2,5 ah si 200-250 mp, pentru cea de 5 ah. Karcher LMO 18-36 este o masina de tuns iarba puternica (fara autopropulsie), silentioasa si simpla in utilizare, iar daca si pretul era mai mic, clasamentul avea probabil alta forma.

Cea mai buna masina de tuns iarba - Karcher LMO 18-36

3. Bosch ARM 37 – cea mai buna masina de tuns iarba cu motor electric (cu cablu)

Cea mai ieftina masina de tuns iarba din top

Verifica pretul aici

Bosch ARM 37 este probabil cea mai buna masina de tuns iarba cu motor electric alimentat de la retea. Aparatul are un motor de cu puterea de 1400W, o latime de lucru de 37 cm, iar inaltimea firului se regleaza centralizat in intervalul 20-70mm. Sacul de colectare masoara 40 de litri, iar producatorul a prevazut si un indicator cand acesta este plin. Alte avantaje ale masinilor de tuns cu motor electric sunt nivelul de zgomot redus si pornirea facila, iar Bosch ARM 37 nu face exceptie. Pretul aparatul rareori trece de 900 de lei.

Cea mai buna masina de tuns iarba - Bosch ARM 37

4. Husqvarna LC 140P – cea mai buna masina de tuns iarba Husqvarna

Verifica pretul aici

Husqvarna este unul din cei mai importanti producatori de aparate si masini pentru gradinarit. Modelul Husqvarna LC 140P este o masina de tuns iarba cu motor de 2,4 cai putere, lama cu taiere de 40 cm si sac colector de 50 de litri. Modelul are reglare centrala a inaltimii de taieri, adica setarea se face cu ajutorul singurului maner, aflat la roata dreapta spate. Sunt disponibile 10 trepte de taiere, iar inaltimea firului poate varia intre 25 si 75 de mm. Husqvarna LC 140 are motor Briggs&Stratton, unul din liderii industriei si furnizor de motoare pentru cei mai importanti producatori de utilaje electrice.

Cea mai buna masina de tuns iarba - Husqvarna LC 140

5. Ruris RX 500S

Verifica pretul aici

Ruris RX 500S are un motor de 196 cc, respectiv 5,7 cai putere. Partea si mai buna este ca masina de tuns are o lama capabila sa taie 53 cm de iarba la o rotatie, iar volumul sacului de colectare masoara 65 litri. Si aici se foloseste un motor in 4 timpi, fiabil si destul de silentios. Masina ofera 7 pozitii de taiere, iar inaltimea firului poate sa varieze intre 25 si 75 mm. Ruris RX 500S are mai multe optiuni de taieri si se poate lauda cu manevrabilitate sporita si utilizare facila, toate datorita motorului puternic si transmisiei bine gandite.

Cea mai buna masina de tuns iarba - Ruris RX 500S

Citeste si:

Top 5 polizoare dupa raportul calitate/pret

Cea mai buna masina de tuns iarba

Pareri Pro Si Contra

Pro
  • Nici una
CONTRA
  • Nici una

Verdictul CelMaiBunTop

Design -/-

Imagine -/-

Conectivitate -/-

Comentarii (0)
Vizualizari ( 7.624)
(4 evaluare, 4 voturi)

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inregistreaza-te la newsletter

Stai conectat la cele mai tari articole!

Nu-ti face griji, nu facem spam!

Contacteaza-ne