Cel mai bun OLED TV: top 3 televizoare OLED in 2020
Cel mai bun OLED TV este capabil sa ofere imagini de un realism impresionant, culori vii si contrast excelent. Daca esti in cautarea unui astfel de televizor, o sa-l gasesti cu siguranta in acest material, unde am pregatit un clasament cu 3 cele mai bune televizoare OLED dupa raportul calitat/pret.
Vestea buna este oferta televizoarelor OLED nu e foarte mare. Ma refer aici nu doar la numarul de modele, dar si la varietatea diagonalelor. Astfel, televizoarele OLED, incep de cele mai multe ori de la 55 de inch, continua cu variante de 65 inch si se opresc in modelele de 77 inch. La inceputul lui 2020, au fost lansate cateva OLED-uri de 48 si 50 inch, unul dintre ele fiind LG OLED48CX3LB. Din pacate, aceste modele inca nu sunt prezente pe piata de la noi, ca daca erau disponibile, isi gaseau sigur un loc in clasament.
Cel mai bun OLED TV – cum functioneaza un OLED
Conceptul OLED (organic light-emitting diode) presupune un panel mult mai subtire in cadrul caruia pixelii sunt sursa de lumina. Din acest motiv, OLED-ul mai este numit (emissive display). Milioanele de pixeli functioneaza independent unul data de celalalt, iar iluminarea are loc la intrarea pixelului in contact cu sursa de curent electric. Acest lucru inseamna ca ecranele OLED au negru mult mai profund si mai uniform. In plus, televizoarele OLED ofera unghiuri de vizualizare mult mai mare fata de panelurile clasice. Fenomenul se explica prin faptul ca sursa de lumina este foarte aproape de suprafata display-ului, pe cand la LED-uri, intre sursa de lumina si surpafata mai sunt cateva straturi.
Cel mai bun OLED TV: top 3 televizoare
1. Philips 55OLED934/12
Philips 55OLED934/12 este un televizor scump, dar foarte bun. Risc sa afirm chiar ca acesta ar fi cel mai bun OLED TV al momentului dupa raportul calitate/pret. Pretul este mare, dar si calitatea este pe masura. De fapt, doar OLED-urile de top Panasonic si LG (ex. LG seria E9), se pot compara la capitolul imagine cu modelul 55OLED934/12.
Contrastul si claritatea la continutul 4K HDR este de-a dreptul impresionanta. Fiecare obiect este atat de bine detaliat incat crezi ca e real si poti pune mana pe el. In plus, gratie procesorului de imagine P5, continuturile SD si HD se prezinta de asemenea foarte bine. Negrul bun si uniform adauga profunzime imaginilor. Redarea culorilor este si ea la superlativ, producatorul afirmand ca spectrul de culori acopera 99% din gama DCI-P3. Televizorul are suport pentru toate tipurile de format HDR – HDR 10, HDR 10+, Dolby Vision si HLG.
Stilistic vorbind, Philips 55OLED934/12 este unul dintre cele mai frumoase televizoare de pe piata. E extrem de subtire, aproape ca nu are margini, o adevarata capodopera tehnologica.
Televizorul vine insotit de un soudbar Bowers & Wilkins cu configuratia 2.1.2, un RMS total de 50W si un sunet curat ca lacrima, adica exact asa cum te astepti de la un sistem audio B&W.
La punctele slabe as trece doar stocarea incorporata ce masoara doar 16 GB. Pentru un produs premium, se putea si mai mult.
Philips 55OLED934/12 nu e un simplu televizor, ci mai degraba un set Home Cinema. Lansand un asemenea dispozitiv, producatorul a aratat ca e foarte ambitios si ca nu ii este frica de riscuri. Se pare insa ca riscul a meritat, Philips 55OLED934/12 fiind cel mai bun OLED TV al momentului.
2. Sony 55AG8 – cel mai bun OLED TV Sony
Sony 55AG8 este probabil cel mai bun OLED TV din gama Sony. Multe voci spun totusi ca modelul Sony AG9 este superior. Asa e, unitatea are un procesor mai performant si un sistem audio mai puternic, in rest insa, cele doua televizoare sunt cat se poate de similare. Folosesc aceleasi paneluri, au seturi de tehnologii asemanatoare, dar le deosebeste foarte mult pretul de achizitie. In cazul lui 55AG8 este vorba despre 6500 – 7000 lei, iar in pentru 55AG9 se cere intre 9500 si 10000 de lei. Deci nu pot sa spun ca micul avans tehnologic justifica diferenta de pret. Mai ales ca cu 3000 lei, gasiti un LED 4K excelent, de 49 inch, pe care sa-l folositi in dormitor sau in biroul de acasa.
Sony 55AG8 foloseste un panel produs de LG, dar usor modificat si „asezonat” cu diverse tehnologii din propriile laboratoare. Unitatea a fost dotata cu procesorul X1 Extreme (al doilea ca performante din gama Sony), sistem de operare Android Oreo si Google Assistant ca functie incorporata.
Toate televizoarele 4K moderne pot imbunatati continutul SD, dar 55AG8 este printre putinele dipozitive capabile sa faca upscale-ul asa cum trebuie. Performanta are la baza chip-ul X1 Extreme, cu abordare multistratificata a continutului, in cadrul careia este redus pe cat posibil zgomotul, marginile sunt evidentiate si detaliate, iar culorile imbogatite. De calitatea continutului 4K probabil ca nici nu trebuie sa spun nimic. E aproape perfecta si poate doar televizorul de pe prima pozitie si OLED-urile LG din gamele E9 si GX se descurca un pic mai bine.
Sony 55AG8 are un sistem audio 2.2 cu capacitatea totala de 40W si suport pentru formatul DTS. Am mentionat DTS-ul pentru ca Samsung nu mai are acest codec de cativa ani, iar in 2020, si LG a luat o asemenea decizie.
3. LG OLED55CX3LA – cel mai bun OLED TV LG
Lansat in anul 2020, LG OLED55CX3LA este un fel de succesor ideologic pentru seriei C9 de anul trecut. Asemanari pot fi intalnite peste tot, la caracteristici;e imiagine, configuratie sistem audio si chiar design. Dar similaritatile nu sunt neaparat un lucru rau, seria C9 fiind considerata una extrem de reusita si foarte populara.
LG OLED55CX3LA produce imagini de o calitate ireprosabila, cu forme detaliate, bine definite si culori perfecte. Modelul are suport pentru continuturile HDR 10, Dolby Vision si HLG. Din lista lipseste HDR 10+. Nu e mare problema, dar e un dezavantaj, mai ales ca Philips si Panasonic ofera OLED-uri cu suport atat pentru Dolby Vision, cat si pentru HDR 10+.
Televizorul este dotat cu un sistem audio cu 2.2 canale si un RMS total de 40W. Nu e foarte mult, e chiar la limita de jos a acceptabilului pentru un televizor premium. In schimb, sunetul e foarte curat indiferent de volum, cu bass profund si clar. Pentru un sistem audio mai puternic, va trebui sa alegeti un model din seria GX. Acolo producatorul a prevazut 4.2 canale si un output total de 60W. Nu v-as sfatui sa faceti acest lucru, pentru ca calitatea imaginii la seria GX nu este mai buna (o spune chiar producatorul), in schimb pretul e cu aproximativ 2500 lei mai mare. Deci e mult mai convenabil sa ramaneti la LG OLED55CX3LA si sa adaugati la set un soundbar, spre exemplu modelul LG SL5Y.
Cred ca 55CX3LA este cel mai bun OLED TV oferit de LG in 2020, dupa raportul calite/pret. Chiar daca are unele minusuri (lipsa codec DTS, lipsa suport pentru HDR 10+, pret destul de mare), unitatea ramane unul dintre cele mai reusite televizoare de pe piata.
Cel mai bun OLED TV
Pareri Pro Si Contra
- Nici una
- Nici una
Lasă un răspuns