(Imagine: Cel mai bun range extender wireless - TP-Link RE450)
Comentarii (0)
Vizualizari (5.170)
(1 evaluare, 1 voturi)
7 februarie 2019
de CelMaiBun

Cel mai bun range extender – sau ce faci cand semnalul WiFi e slab

Astazi cautam cel mai bun range extender pentru semnalul WiFi. Pentru asta am facut un clasament cu 5 produse, dar si o lista de sfaturi utile pentru o alegere cat mai reusita.

Daca ati ajuns aici, probabil aveti probleme cu semnalul WiFi in locuinta. Poate fi vorba despre zone indepartate de router la care semnalul din nu ajunge sau zone apropiate de router, in care din varii motive semnalul lipseste partial ori in totalitate. E posibil de asemenea sa aveti o casa cu curte si va doriti sa aveti acces wireless la internet in timp ce va relaxati intr-un fotoliu ori balansoar. In materialul de mai jos ne-am propus sa va ajutam sa identificati zonele cu probleme din locuinta, sa gasiti cele mai bune solutii pentru anihilarea lor, iar la sfarsit am pregatit un top cu cele mai bune boostere WiFi.

Ce este un range extender si cum se conecteaza?

Chiar denumirea spune ca range extender-ul este un dispozitiv ce mareste suprafata de acoperire a router-ului. Aceste aparate nu vor duce semnalul acolo unde il poate duce un cablu si nici nu vor creste viteza schimbului de date, insa sunt solutia perfecta pentru cei ce au o locuinta mare ori isi doresc sa poate naviga din curtea casei spre exemplu.
De cele mai multe ori, punerea in functiune a unui range extender este un proces foarte simplu. Se conecteaza dispozitivul la o sursa de curent, se apasa butonul WPS de pe extender si acelasi buton pe router. Atat. Daca router-ul si extender-ul sunt dual-band, procedeul se face de doua ori.

Cel mai bun range extender: identificarea problemei

Inainte sa achizitionati un range extender este necesar sa diagonosticati exact problema pe care aveti. E posibil sa cunoasteti deja zonele cu semnal slab din locuinta, dar pentru o mai buna intelegere este recomandabil sa utilizati o aplicatie – WiFi Analyzer. Veti afla astfel daca problemele cu semnalul sunt cauzate de blocajele fizice ori poate router-ul din dotare nu este suficient de puternic.

Dupa ce ati aflat cauza semnalului slab, puteti incerca cateva solutii care nu impun cheltuieli:

Pozitia antenei
Incercati inainte de toate sa ajustati pozitia antenei (asta daca router-ul are o antente externa). Asigurati-va ca antena se afla in pozitie verticala, anume asa router-ul atinge raza sa de actiune maxima.

Pozitia router-ului
De foarte multe ori „zonele moarte” apar din cauza amplasarii proaste a router-ului. Aproape toti obisnuiesc sa monteze router-ul in coltul biroului sau a camerei in care se afla calculatorul. O astfel de amplasare reduce substantial raza de acoperire. Pentru performante cat mai bune este recomandabil ca router-ul sa fie pozitionat in centrul locuintei. O astfel de amplasare insa este uneori imposibila si atunci unica solitie este probabil un range extender.

Configuratia locuintei
Multe case/blocuri au fost construite cu mult inainte ca omenirea sa auda de Internet. Prin urmare acestea pot prezenta unele caracteristici ce pot interfera cu semnalul WiFi. Peretii grosi, metalul si chiar stratul gros de vopsea pot produce dificulati pentru conexiunea wireless. Vestea proasta e ca in aceasta si situatie practic nu se mai poate face nimic. Ca doar n-o sa daramati peretii din apartament. Puteti incerca sa schimbati pozitia router-ului, insa daca rezultatele obtinute vor fi departe de asteptari, nu aveti decat sa cumparati un router mai performant sa un range extender.

Electrocasnicele, alte tehnologii si vecinii
Exista o gramada de aparate care pot crea probleme pentru conexiunea WiFi. Spre exemplu cuptorul cu microunde este renumit pentru capacitatea de a anihila semnalele wireless. In plus, sistemele de securitate pentru casa, monitoarele video pentru bebelusi si chiar sistemele audio wireless fac parte din lista cu dusmani ai router-ului WiFi. Mai mult decat atat, chiar si vecinii va pot reduce substantial viteza de navigare. Cum? Simplu, prin utilizarea aceluiasi canal/frecventa de conexiune. Multe routere prezente astazi pe piata aleg automat canalul mai liber.
Problema frecventelor aglomerate poate fi depistat si ea cu ajutorul aplicatiei WiFi analyzer.

Cel mai bun range extender: standarde si frecvente

Ar fi de lamurit cateva chestii legate de standarde si frecvente. Totul a inceput cu WiFi A, acesta a fost urmat de B, ca apoi sa apara standardele G si N, tranzitiile insemnand cresteri semnificative ale vitezelor de navigare. De ceva timp lucrurile s-au complicat un pic. Pe langa frecventa radio conventionala de functionare – 2,4 GHz, a inceput sa fie folosita si frecventa 5 GHz. In plus, ai mai aparut standardele de viteza AC si AD, iar in 2019 urmeaza sa fie lansat AX, care printre altele ar trebui sa asigure o viteza maxima de 10 Gb/s.

Cele mai multe routere inca functioneaza in 2,4 GHz, din care cauza frecventa este extrem de incarcata, creandu-se astfel multe interferente. Utilizand frecventa 5 GHz se evita aglomerarea, iar cele mai noi routere ce corespund standardului AC si functioneaza in 5 GHz, sunt capabile sa ofere performante ululitoare. Prin urmare, atunci cand alegeti un range extender aveti grija ca acesta sa aiba caracterisitici compatibile cu router-ul din dotare. Degeaba cumparati un extender performant daca router-ul din locuinta functioneaza doar pe frecventa 2,4 GHz si are o viteza maxima de 150 Mb/s.

Cel mai bun range extender: cu l-am ales

Am creat un top al aparatelor ce extind raza de extiune wireless in care au intrat produse care in primul rand prezinta performante exemplare. Este vorba aici despre capacitatea de extindere si facilitatea setarii. Pretul de achizitie a fost luat si el in calcul insa a avut o importanta secundara. De asemenea nu am putut ignora experientele utilizatorilor, ce pot fi gasite pe diferite forumuri si siteuri de specialitate.
Clasamentul include 5 unitati ce provin de la 4 producatori diferiti, iar primul loc, repsectiv titlul de cel mai bun range extender a fost adjudecat de catre TP-Link RE450.

Cel mai bun range extender: top 5

1. Range Extender Wireless TP-Link RE450 – verifica pretul aici –   dispune de standardul 802.11ac, functioneaza pe ambele frecvente 2,4 si 5 GHz, are 3 antene externe si recenzii foarte bune din partea cumparatorilor. Pretul mediu este in jur de 340 lei.
2. Netgear EX7000 – verifica pretul – dispune de standardul 802.11ac, functioneaza pe ambele frecvente 2,4 si 5 GHz, are 3 antene externe, recenzii foarte bune din partea cumparatorilor. Daca s-ar face abstractie de pret, Netgear EX7000 ar primi probabil titlu de cel mai bun range extender al momentului. Am spus inainte ca pretul este un factor decizional secundar in acest clasament, dar diferenta dintre primul si al doilea loc este de peste 400 lei, fapt ce nu l-am putut lasa neobservat.

Cel mai bun range extender - Netgear EX 7000

3. TENDA Wireless Av1000 – verifica pretul aici – un range extender cu rata maxima de tranfer de 1000 Mbps si functionare pe frecventa 2,4 GHz. Testele au aratat ca intr-o zona fara obstacole, raza de acoperire a retelei Wi-Fi este marita cu 160-170 metri.

Cel mai bun range extender - TENDA Wireless Av1000
4. Edimax EW-7438AC dual-band – verifica pretul – un dispozitiv destul de bun, care pe langa toate mai are si un pret modest. Aparatul se descurca bine daca este conectat la un singur gadget, insa daca transferul de date este organizat pentru mai multe dispozitiv, performantele extender-ului se reduc considerabil.

Cel mai bun range extender wireless - Edimax EW-7438AC
5. TP-LINK TL-WA850RE – verifica pretul – cel mai ieftin range extender din clasament si unul din cele mai accesibile de pe piata. Unitate corespunde standardului 802.11n si functioneaza pe frecventa 2,4 GHz.

Cel mai bun range extender - TP-LINK TL-WA850RE

Citeste si:

Top routere wireless

Cel mai bun range extender

Pareri Pro Si Contra

Pro
  • Nici una
CONTRA
  • Nici una

Verdictul CelMaiBunTop

Design -/-

Imagine -/-

Conectivitate -/-

Comentarii (0)
Vizualizari ( 5.170)
(1 evaluare, 1 voturi)

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inregistreaza-te la newsletter

Stai conectat la cele mai tari articole!

Nu-ti face griji, nu facem spam!

Contacteaza-ne