(Imagine: Cel mai bun router wireless - simbol)
Comentarii (0)
Vizualizari (19.906)
(3 evaluare, 3 voturi)
10 mai 2022
de CelMaiBun

Cel mai bun router wireless: top 5 single si dual band

Daca esti nemultumit de viteza internetului de acasa, se prea poate sa ai nevoie de un router wireless nou. Dar care e cel mai bun router wireless? Care este diferente dintre un router single band si unul dual band? Ce semnificatie au cifrele din denumirea router-ului? Acestea-s intrebarile la ne propunem astazi sa gasim raspunsuri, iar la final, sa cream un top 5 cu cele mai bune routere wireless.

Cel mai bun router wireless: standarde Wi-Fi

Retelele Ethernet Wireless utilizeaza protocoalele 802.11. Router-ele ce au la baza standardele mai vechi 802.11b si 802.11g, au viteze de transfer limitate la 11 Mbps si 54 Mbps, respectiv functioneaza pe frecventa radio 2,4 GHz.

Protocolul 802.11n permite o viteza maxima de 600 Mbps si poate functiona pe ambele benzi radio. Router-ele cu acest standard sunt dotate cu tehnologia Multiple Input Multiple Output, respectiv au mai multe antene pentru primire si distribuire date, fapt ce rezulta intr-o crestere semnificativa a performantelor. Totusi, daca utilizati reteaua pentru a primi si livra cantitati importante de date, cel mai bun router wireless ar fi un aparat ce are la baza cel mai avansat standard din domeniu – 802.11ac. Protocolul 802.11ac vine cu si mai multe canale si o latime de banda marita.

Pe router-ele 802.11ac veti putea intalni mai multe inscriptii, printre care si unele de forma AC1200 sau AC1750.

Spre exemplu, inscriptia AC1750 inseamna ca aparatul poate atinge o viteza de 450 Mbps pe frecventa 2,4 GHz si 1300 pe 5 MHz. Important e sa stiti ca aceste valori reprezinta vitezele maxime, care sunt practic de neatins in mod normal. Totusi, daca aveti nevoie de viteza mai mare, ar fi recomandabil sa va orientati spre un router AC3200. Acesta functioneaza pe 3 frecvente: una 2,4 GHz si doua 5 GHz. Insa si pretul pentru astfel de routere s-ar putea dovedi peste nivelul acceptabilului.

Cel mai bun router wireless: top 5

La crearea top-ului ce desemneaza cel mai bun router wireless, am analizat mai multe aspecte ale fiecarui produs: specificatiile tehnice, stabilitate si putere semnal, posibilitatile de conectivitate si pretul de achizitie.

1. TP-Link Archer AX55 – cel mai bun router wireless

verifica pretul aici 

TP-Link Archer AX55 este cel mai bun router wireless dupa raportul calitate/pret si cel mai ieftin dispozitiv din clasament. TP-Link Archer AX55 este un router Wi-Fi 802.11ax, cu doua frecvente si viteze maxime 2402 Mbps pe frecventa 5 Ghz si 574 Mbps pe 2,4 Ghz. Unitatea se instaleaza foarte usor si functioneaza ireprosabil. Nu se blocheaza, viteza e stabila, iar semnalul puternic. Recomandam cu toata increderea.

Cel mai bun router wireless - TP-Link Archer AX55

2. TP-Link Deco X50 – cel mai bun router wireless tip Wi-Fi Mesh

vezi pretul aici

TP-Link Deco X50 nu este un simplu router, ci un sistem Wi-Fi Mesh capabil sa ofere acoperire pentru toata casa. Spre exemplu, setul format din trei dispozitive are o acoperire maxima de 600 m2, ofera net pe doua frecvente, la viteze de pana la 12402 Mbps. Sistemul se monteaza si configureaza usor, printre optiuni existand si controlul parental. Puteti stabili limite de timp, filtre pentru site-uri, verifica statistica vizitelor si opri sistemul printr-o singura apasare de buton.

Cel mai bun router wireless - TP-Link Deco X50

 3. Huawei WS7001-20

verifica pretul aici

Huawei WS7001-20, este unul dintre cele mai bune routere dupa raportul calitate/pret. E adevarat, putem gasi si unitati mai avansate, insa preturile acestora sunt semnificativ mai mari, iar diferenta in performante nu se regaseste in diferenta de pret. Router-ul functioneaza in standardul Wi-Fi 802.11ax, poate fi setat pe 2 frecvente, iar rata de transfer este de 300 Mbps pentru 2,4 GHz si 1201 Mbps pentru 5 GHz.

Cel mai bun router wireless ieftin - Huawei WS7001-20

4. ASUS GS-AX5400 – cel mai bun router wireless gaming

verifica pretul aici

ASUS GS-AX5400 este primul router wireless din clasament, gandit pentru gaming. In acest caz, viteza de transfer este de 4804 Mbps pe 5 Ghz si 574 Mbps pe 2,4 Ghz. Un port USB 3.2, patru porturi LAN si unul WAN, procesor cu 3 nuclee, 4 antene externe, acestea-s dotarile ce pot satisface nevoile oricarui utilizator. In plus, ASUS GS-AX5400 are un port dedicat pentru gaming care nu are nevoie de configurare.

Cel mai bun router wireless - ASUS GS-AX5400

5. Mi Router 4C

verifica pretul aici 

Mi Router 4C, cel mai ieftin produs din top, este un router single band ce functioneaza pe baza protocolului 802.11n, are o rata de transfer de 300 Mbps. Dispozitivul  se descurca foarte bine, semnalul este stabil, router-ul nu se blocheaza, insa pentru utilizatorii avansati aparatul nu este tocmai bun. Viteza nu este tocmai impresionanta si lipseste suportul pentru printere. Pe de alta parte insa, pretul de achizitie foarte bun, compenseaza cea mai mare parte a neajunsurilor.

Cel mai bun router wireless - Mi Router 4C

Cel mai bun router wireless: concluzie

Credem ca TP-Link Archer AX55 poate face fata oricaror cerinte, daca insa sunteti de parere ca aveti nevoie de un router mai puternic, recomandam cu incredere ASUS GS-AX5400. Daca aveti o locuinta foarte mare si doriti ca toate incaperile sa dispuna de net cu semnal puternic, singura solutie este probabil TP-Link Deco X50.

Cel mai bun router wireless - TP-Link Archer AX50

Cel mai bun router wireless: single sau dual band

Router-ele sunt impartite in doua grupe mari. In prima grupa sunt incluse aparatele ce pot functiona pe o singura frecventa radio – 2.4GHz. Aceste routere sunt si cele mai ieftine.
Cea de-a doua grupa, este formata din unitati dual band, adica aparate ce pot functiona pe 2 frecvente: 2,4 si 5 GHz.
Primele, sunt mai accesibile, in schimb in functionare pot interfera cu alte aparate din casa ce lucreaza pe aceeasi banda radio: cuptor cu microunde, telefoane fara fir, gadget-uri bluetooth etc. Prin urmare, router-ele single band sunt foarte bune pentru activitati simple: navigare pe internet, conectarea la retelele sociale s.a.

Aparatele dual band, sunt ideale pentru utilizatorii ce detin mai multe device-uri conectate la service-uri de streaming si online gaming gen HBO, Netflix sau Xbox Live. In acest caz puteti alege banda radio mai libera, de cele mai multe ori aceasta fiind frecventa 5 GHz.

Cel mai bun router wireless - Mercusys MR50G

Citeste si:

Cum maresc raza de acoperire a router-ului. Top extendere wireless.

Cel mai bun router wireless: top 5

Pareri Pro Si Contra

Pro
  • Nici una
CONTRA
  • Nici una

Verdictul CelMaiBunTop

Design -/-

Imagine -/-

Conectivitate -/-

Comentarii (0)
Vizualizari ( 19.906)
(3 evaluare, 3 voturi)

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inregistreaza-te la newsletter

Stai conectat la cele mai tari articole!

Nu-ti face griji, nu facem spam!

Contacteaza-ne