Cel mai bun router wireless: top 5 routere single si dual band
Curs Valutar BNR 2019-02-22 EUR - 4.7619 USA - 4.1988
, °
(Imagine: Cel mai bun router wireless - simbol)
Comentarii (0)
Vizualizari (16.403)
Rate it!
10 aprilie 2018
de CelMaiBun

Cel mai bun router wireless: top 5 single si dual band

Daca esti nemultumit de viteza internetului de acasa, se prea poate sa ai nevoie de un router wireless nou. Dar care e cel mai bun router wireless? Care este diferente dintre un router single band si unul dual band? Ce semnificatie au cifrele din denumirea router-ului? Acestea-s intrebarile la ne propunem astazi sa gasim raspunsuri, iar la final, sa cream un top 5 cu cele mai bune routere wireless.

Cel mai bun router wireless: single sau dual band

Router-ele sunt impartite in doua grupe mari. In prima grupa sunt incluse aparatele ce pot functiona pe o singura frecventa radio – 2.4GHz. Aceste routere sunt si cele mai ieftine.
Cea de-a doua grupa, este formata din unitati dual band, adica aparate ce pot functiona pe 2 frecvente: 2,4 si 5 GHz.
Primele, sunt mai accesibile, in schimb in functionare pot interfera cu alte aparate din casa ce lucreaza pe aceeasi banda radio: cuptor cu microunde, telefoane fara fir, gadget-uri bluetooth etc. Prin urmare, router-ele single band sunt foarte bune pentru activitati simple: navigare pe internet, conectarea la retelele sociale s.a.

Aparatele dual band, sunt ideale pentru utilizatorii ce detin mai multe device-uri conectate la service-uri de streaming si online gaming gen HBO, Netflix sau Xbox Live. In acest caz puteti alege banda radio mai libera, de cele mai multe ori aceasta fiind frecventa 5 GHz.

Cel mai bun router wireless: standarde Wi-Fi

Retelele Ethernet Wireless utilizeaza protocoalele 802.11. Router-ele ce au la baza standardele mai vechi 802.11b si 802.11g, au viteze de transfer limitate la 11 Mbps si 54 Mbps, respectiv functioneaza pe frecventa radio 2,4 GHz.

Protocolul 802.11n permite o viteza maxima de 600 Mbps si poate functiona pe ambele benzi radio. Router-ele cu acest standard sunt dotate cu tehnologia Multiple Input Multiple Output, respectiv au mai multe antene pentru primire si distribuire date, fapt ce rezulta intr-o crestere semnificativa a performantelor. Totusi, daca utilizati reteaua pentru a primi si livra cantitati importante de date, cel mai bun router wireless ar fi un aparat ce are la baza cel mai avansat standard din domeniu – 802.11ac. Protocolul 802.11ac vine cu si mai multe canale si o latime de banda marita.

Pe router-ele 802.11ac veti putea intalni mai multe inscriptii, printre care si unele de forma AC1200 sau AC1750.

Spre exemplu, inscriptia AC1750 inseamna ca aparatul poate atinge o viteza de 450 Mbps pe frecventa 2,4 GHz si 1300 pe 5 MHz. Important e sa stiti ca aceste valori reprezinta vitezele maxime, care sunt practic de neatins in mod normal. Totusi, daca aveti nevoie de viteza mai mare, ar fi recomandabil sa va orientati spre un router AC3200. Acesta functioneaza pe 3 frecvente: una 2,4 GHz si doua 5 GHz. Insa si pretul pentru astfel de routere s-ar putea dovedi peste nivelul acceptabilului.

Cel mai bun router wireless: top 5

La crearea top-ului ce desemneaza cel mai bun router wireless, am analizat mai multe aspecte ale fiecarui produs: specificatiile tehnice, stabilitate si putere semnal, posibilitatile de conectivitate si pretul de achizitie.

1. ASUS RT-AC58U – verifica pretul aici – dupa parerea noastra si nu numai, ASUS RT-AC58U este cel mai bun router wireless dupa raportul calitate/pret. E adevarat, putem gasi si unitati mai avansate, insa preturile acestora sunt semnificativ mai mari, iar diferenta de valoare nu se regaseste in diferenta de pret. Rrouter-ul functioneaza in standardul Wi-Fi 802.11ac, poate fi setat pe 2 frecvente, iar rata de transfer este de 400 Mbps pentru 2,4 GHz si 867 Mbps pentru 5 GHz.

Cel mai bun router wireless - ASUS RT-AC58U

2. Planet FRT-415N – verifica pretul aici – este un router dual band ce functioneaza in protocolul 802.11n, are o rata de transfer de 300 Mbps. Pentru utilizarile clasice, Planet FRT-415N se decurca foarte bine, semnalul este stabil, router-ul nu se blocheaza, insa pentru utilizatorii avansati aparatul nu este tocmai bun. Nu gasim aici vreum port USB si nici suport pentru printere. Pe de alta parte insa, pretul de achizitie foarte bun, compenseaza cea mai mare parte a neajunsurilor.

Cel mai bun router wireless - Planet FRT-415N

3. TP-LINK Archer C9 – verifica pretul aici – un alt router 802.11ac, dar de data asta cu o rata de tranfer de 600 + 1300 Mbps. Patru porturi LAN si unul WAN cu transfer de date de pana la 1000 Mbps, media server, printer server, ftp server, 3 antene dintre care una detasabila, acestea-s dotarile ce pot satisface nevoile oricarui utilizator.

Cel mai bun router wireless - TP-Link Archer C9

4. Tenda FH456 – verifica pretul aici – cel mai ieftin router wireless din top si unul din cele mai accesibile de pe piata. Unitatea este de tip single band cu rata de transfer de 300 Mbps. Tenda FH456 este un router foarte simplu, are 4  antene si este destinat utilizarii zilnice in conditiile unei locuinte cu dimensiuni moderate.

Cel mai bun router wireless - Tenda FH456

5. Asus RT-AC66U – verifica pretul aici – ocupantul locului 5 in top-ul ce anunta cel mai bun router wireless este si cel mai scump produs din clasament.
Asus RT-AC66U este un router 802.11ac ce permite functionare concomitentă pe frecventele de 2.4GHz si 5GHz cu rata de transfer de 450 + 1300 Mbps.

Cel mai bun router wireless: concluzie

Credem ca ASUS RT-AC58U poate face fata oricaror cerinte, daca insa sunteti de parere ca aveti nevoie de un router mai puternic, recomandam cu incredere TP-LINK Archer C9. Pentru a naviga pe internet, fara partajari, streaming etc., este cat se poate de recomandabil cel mai ieftin router – Tenda FH456.

Cel mai bun router wireless ASUS RT-AC66U

Citeste si:

Cum maresc raza de acoperire a router-ului. Top extendere wireless.

Cel mai bun router wireless: top 5

Pareri Pro Si Contra

Pro
  • Nici una
CONTRA
  • Nici una

Verdictul CelMaiBunTop

Design -/-

Imagine -/-

Conectivitate -/-

Comentarii (0)
Vizualizari ( 16.403)
Rate it!

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inregistreaza-te la newsletter

Stai conectat la cele mai tari articole!

Nu-ti fa griji, nu facem spam!

Contacteaza-ne