(Imagine: Cel mai bun router wireless - simbol)
Comentarii (0)
Vizualizari (20.027)
(3 evaluare, 3 voturi)
10 noiembrie 2023
de CelMaiBun

Cel mai bun router wireless: top 5 routere Wi-Fi

Daca esti nemultumit de viteza internetului de acasa, se prea poate sa ai nevoie de un router wireless nou. Dar care e cel mai bun router wireless? Care este diferente dintre un router single band si unul dual band? Ce semnificatie au cifrele din denumirea router-ului? Acestea-s intrebarile la ne propunem astazi sa gasim raspunsuri, iar la final, sa cream un top 5 cu cele mai bune routere wireless.

Cel mai bun router wireless: standarde Wi-Fi

De-a lungul timpului, routerele wireless au trecut printr-o evolutie constanta, care s-a manifestat si se manifesta in continuare prin lansarea de standarde Wi-Fi noi.

Wi-Fi 5

Astfel, pana nu demult piata era ocupata in mare parte de routere 802.11ac – Wi-Fi 5 este un standard care functioneaza pe banda de frecventa 5 GHz, cu o viteza maxima care in teorie poate sa atinga pragul 3,46 Gbps.

Wi-Fi 6

Astazi, oferta de routere wireless include foarte multe dispozitive Wi-Fi 6 – 802.11ax, care spre deosebire de unitatile 802.11ac, functioneaza pe 2 frecvente, 2,4 GHz, respectiv 5 GHz. Vitezele maxime aici sunt si mai mari, adica 1,2 Gbps pentru 2,4 GHz si 4,8 Gbps pentru banda 5 Ghz. In plus, routerele 802.11ax sunt prevazute cu diverse tehnologii pentru semnal mai bun in incaperi aglomerate.

Wi-Fi 7

Noul standard WiFi 7 (802.11be) este inca in dezvoltare, dar in curand primele dispozitive ar trebui sa se face prezente pe piata. Fata de standardul anterior, WiFi 7 vine cu urmatoarele imbunatatiri:

– Viteze de transfer mai mari chiar si de 4 ori.

– Latenta mai mica.

– Acoperire mai buna.

– Introducerea tehnologiei Multi-Link Operation (MLO), care permite dispozitivelor sa se conecteze simultan la mai multe benzi WiFi, 

Cel mai bun router wireless: top 5

La crearea top-ului ce desemneaza cel mai bun router wireless, am analizat mai multe aspecte ale fiecarui produs: specificatiile tehnice, stabilitate si putere semnal, posibilitatile de conectivitate si pretul de achizitie.

1. Mercusys MR90X – cel mai bun router wireless

verifica pretul aici 

Mercusys MR90X este cel mai bun router wireless dupa raportul calitate/pret si cel mai ieftin dispozitiv din clasament. Mercusys MR90X este un router Wi-Fi 802.11ax, cu doua frecvente si viteza maxima de 4804 Mbps pe frecventa 5 Ghz. Unitatea se instaleaza foarte usor si functioneaza ireprosabil. Nu se blocheaza, viteza e stabila, iar semnalul puternic. Recomandam Mercusys MR90X cu toata increderea.

Cel mai bun router wireless - Mercusys MR90X

2. ASUS ZenWiFi XD5 – cel mai bun router wireless tip Wi-Fi Mesh

vezi pretul aici

ASUS ZenWiFi XD5 nu este un simplu router, ci un sistem Wi-Fi Mesh capabil sa ofere acoperire pentru toata casa. Spre exemplu, setul format din trei dispozitive are o acoperire maxima de 700 m2, ofera net pe doua frecvente, la viteze de pana la 3000 Mbps. Sistemul se monteaza si configureaza destul de usor, printre optiuni existand si controlul parental. Puteti stabili limite de timp, filtre pentru site-uri, verifica statistica vizitelor si opri sistemul printr-o singura apasare de buton.

Cel mai bun router wireless Mesh - ASUS ZenWiFi XD5

Vezi si:

Top 10 routere WiFi 6

 3. D-Link DIR-X1530 – cel mai bun router wireless ieftin

verifica pretul aici

D-Link DIR-X1530, este unul dintre cele mai ieftine routere Wi-Fi. E adevarat, putem gasi si unitati mai avansate, insa preturile acestora sunt semnificativ mai mari, iar diferenta in performante nu se regaseste in diferenta de pret. Router-ul functioneaza in standardul Wi-Fi 802.11ax, poate fi setat pe 2 frecvente, iar rata de transfer este de 300 Mbps pentru 2,4 GHz si 1201 Mbps pentru 5 GHz.

Cel mai bun router wireless ieftin - D-Link DIR-X1530

4. ASUS ROG Rapture GT-AXE16000 – cel mai bun router wireless gaming

verifica pretul aici

ASUS ROG Rapture GT-AXE16000 este primul router wireless din top, gandit in primul rand pentru gaming. Acesta e prevazut cu 4 benzi, una de 2,4 Ghz, doua de 5 GHz si una de 6 GHz, astfel incat sa poti imparti dispozitivele pe mai multe benzi, respectiv sa minimizezi pierderile de viteza si sa reduci interferentele. Mai mult, gratie tehnologiei AiMesh, ASUS ROG Rapture GT-AXE16000 poate fi inclus intr-un sistem WiFi Mesh.

ASUS ROG Rapture GT-AXE16000 este un router wireless cu capacitati exemplare, insa si pretul e pe masura performantelor.

Cel mai bun router wireless gaming - ASUS ROG Rapture GT-AXE16000

5. TP-Link Archer AX80

verifica pretul aici 

TP-Link Archer AX80 un router wireless de exceptie, proaspat lansat, care pe langa viteze de transfer superioare, ofera si compatibilitate cu Amazon Alexa, suport VPN Clients and Server si un port 2,5 Gbps WAN/LAN, plus 3 porturi LAN Gigabit. Mai mult decat atat, TP-Link Archer AX80 poate fi inclus intr-o retea Mesh.

TP-Link Archer AX80 se configureaza usor si nu se incalzeste chiar daca e conectat la peste 10 dispozitive.

Cel mai bun router wireless - TP-Link Archer AX80

Cel mai bun router wireless: concluzie

Credem ca Mercusys MR90X poate face fata oricaror cerinte, daca insa sunteti de parere ca aveti nevoie de un router mai puternic, recomandam cu incredere TP-Link Archer AX80 sau chiar ASUS ROG Rapture GT-AXE16000. Daca aveti o locuinta foarte mare si doriti ca toate incaperile sa dispuna de net cu semnal puternic, singura solutie este probabil ASUS ZenWiFi XD5.

Cel mai bun router wireless - Mercusys MR90X

Citeste si:

Cum maresc raza de acoperire a router-ului. Top extendere wireless.

Cel mai bun router wireless: top 5

Pareri Pro Si Contra

Pro
  • Nici una
CONTRA
  • Nici una

Verdictul CelMaiBunTop

Design -/-

Imagine -/-

Conectivitate -/-

Comentarii (0)
Vizualizari ( 20.027)
(3 evaluare, 3 voturi)

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inregistreaza-te la newsletter

Stai conectat la cele mai tari articole!

Nu-ti face griji, nu facem spam!

Contacteaza-ne