Cel mai bun SSD: cele mai bune SSD-uri SATA III, PCI Express si externe
Astazi incercam sa aflam care este cel mai bun SSD dupa raportul calitate pret. Pentru asta, am creat 3 mini-clasamente, cate unul pentru fiecare tip de SSD, adica intern 2.5 inch, M.2 si SSD-uri externe. In plus, venim cu cateva clarificari si unele sfaturi menite sa simplifice achizitia unui SSD.
Cel mai bun SSD M.2/PCIe/NVMe: top 3
1. Samsung 980 PRO 1 TB – cel mai bun SSD M.2
Samsung 980 Pro este cel mai bun SSD cu interfata M.2 dupa raportul calitate/pret. 980 Pro este un dispozitiv aproape perfect. Acesta are interfata PCIe si tehnologie NVMe, respectiv se poate lauda cu peste 5000 MB/s la scriere si aproape 7000 MB/s la citire. Partea si mai buna e ca testele facute de utilizatori releva rezultate foarte apropiate de valorile oficiale. Ciclul de viata pentru varianta de 1 TB este de 1,5 milioane ore pentru indicatorul MTBF si 600 TB pentru TBW. Insa varianta de 2 TB are un TBW de 1200 TB. Recomandam cu toata incredere.
2. ADATA LEGEND 800 500 GB
ADATA LEGEND 800 este un alt SSD foarte reusit si o varianta decenta daca se cauta un SSD de buget. Unitatile ADATA LEGEND 800 s-au recomandat foarte bine in utilizarea de zi cu zi. Spre exemplu versiunea de 500 GB are o viteza de citire de peste 3500 MB/s, iar scrierea are loc la cu aproximativ 2200 MB/s. La versiunile mai mari, scrierea are loc chiar si cu 2800 MB/s. Ca atribut al fiabilitatii, MTBF-ul masoara 1,5 mln ore, iar capacitatea maxima de scriere si rescriere atinge 300 TB pentru varianta cu stocare de 500 GB.
3. Kingston FURY Renegade
Kingston FURY Renegade Gen.4 este un SSD cu performante spectaculoase, dar si cu un pret pe masura. Astfel, daca calculatorul are suport pentru PCIe 4.0, SSD-ul este capabil sa atinga 7300 MB/s la citire si 6000 MB/s la scriere. Si mai spectaculoase sunt specificatiile de anduranta. Aceastea indica un MTBF de 1,8 mln. ore, iar capacitatea de scriere si rescriere ajunge la 1 PB. Cu alte cuvinte, Kingston FURY Renegade este SSD-ul perfect pentru o masina de gaming.
Cel mai bun SSD 2.5 inch intern: top 3
1. Samsung 870 EVO 1 TB – cel mai bun SSD 2.5 inch
Samsung 870 EVO SATA III – probabil cel mai bun SSD de 2.5 inch dupa raportul calitate/pret. Unitatea citeste si scrie la viteze de 560 MB/s, respectiv 530 MB/s si are un consum de 4W. Producatorul afirma ca MTBF-ul lui 870 EVO este de 1,5 milioane ore, iar pana la primele defectiuni va trebui sa scrieti si sa stergeti 2400 TB. Cu alte cuvinte, Samsung 870 EVO e un SSD, robust, cu pret destul de accesibil si compatibilitate foarte buna.
2. Verbatim MyMedia
Verbatim MyMedia e varianta mai de buget pentru un SSD de 2.5 inch. MyMedia este oferit in versiuni de stocare de 128 GB, 256 GB, 512 GB si 1 TB. Testele arata ca SSD-ul este de asemenea capabil sa atinga si depaseaca 520 MB/s la citire si 480 MB/s la scriere, iar durata de viata este estimata la 1 mln de ore MTBF si 480 TB de TBW (Total Bytes Written). Dintre cele 4 variante de stocare, recomandam unitatile de 512 GB si 1 TB.
3. Kingston KC600 1 TB
Kingston KC600 e un SSD bine cunoscut, care s-a recomandat exemplar chiar de la lansare. Dispozitivul vine cu 550 MB/s viteza de citire si 500 MB/s viteza de scriere. MTBF-ul masoara 1 mln. de ore, iar capacitatea maxima de scriere si rescriere atinge 600 TB. Nu e rau deloc pentru un SSD destul de accesibil ca pret si performante decente. Recomandam cu incredere.
Cel mai bun SSD extern
1. Samsung Portable T7 Shield – cel mai bun SSD extern
Samsung Portable T7 Shield e probabil cel mai bun SSD extern al momentului, dupa raportul calitate/pret. T7 are conectivitate USB 3.2, respectiv si perfomantele sunt peste nivelul unui SSD standard – intre 1000 si 1050 MB/s la citire si aprox. 1000 MB/s la scriere. Producatorul nu spune nimic despre indicatorii ce fac referire la ciclul de viata, in schimb ofera o garantie de 3 ani. Samsung T7 este oferit in mai multe versiuni, insa calculele arata ca mai rational ar fi sa optam pentru cea de 1 TB, daca insa nu aveti nevoie de asa mult spatiu, puteti opta pentru varianta de 500 GB.
2. Silicon Power PC60 1 TB
Silicon Power PC60 este us SSD cat se poate de reusit, care pe langa toate se gaseste si la preturi mai accesibile. E adevarat insa ca in comparatie cu SSD-ul de pe primul loc, vitezele sunt mai mici – 540 MB/s la citire si 500 MB/s la scriere, dar dispozitivul face treaba buna, fara erori si fara sa se supraincalzeasca.
Cel mai bun SSD: de ce SSD si nu HDD?
Raspunsul e simplu, SSD-ul e mai rapid, mult mai rapid. HDD-ul are un nucleu mecanic, iar citirea si scrierea informatiei se face pe discuri magnetice ce se rotesc cu cateva mii de rotatii pe minuta. SSD-urile nu au componente mecanice, iar stocarea datelor are loc in memorii nevolatile cu ajutorul microcipurilor. Astfel, pentru ca nu e nevoie sa se astepte pana cand discurile incep sa se roteasca, iar citirea datelor are loc direct din memoria flash, SSD-urile sunt mult mai rapide (de 3-4 ori la pornirea incarcarea sistelului de operare). Pe langa asta, SSD-urile nu produc zgomote si consuma mai putin curent electric.
SSD-urile insa au si cateva probleme. Prima este pretul de achizitie. De banii unui HDD cu capacitatea de 1 TB poti cumpara un SSD cu capacitatea de 4 ori mai mica. A doua problema tine de durata de viata, care la SSD-uri este limitata chiar prin principiul functionarii, iar producatorii sugereaza posibila durata de viata a SSD-urilor cu doi indicatori: 1. MTBF – (mean time between failures) – arata numarul mediu de ore intre defectiuni si 2. TBW – (Total bytes written) – indica cantitatea de date scrise si sterse pana cand unitatea de stocare va prezenta defectiuni.
Merita insa sa mentionam ca SSD-urile au evoluat foarte mult. Longevitatea depaseste chiar 1,5 mln de ori de lucru, iar preturile s-au redus si ele simtitor.
Cel mai bun SSD: tipuri de SSD?
SSD-urile nu sunt toate la fel. Ele se deosebesc in primul rand dupa forma. Cele mai raspandite sunt unitatile de 2.5 inch care arata ca niste cutiute metalice. Mai nou, au aparut SSD-uri de tip M.2. Acestea seamana oarecum la exterior cu o memorie RAM. Unitatile de 2.5 inch au conectivitate/interfata SATA III, care in teorie permite un schimb de date de pana la 600 MB/s. Cu SSD-urile M.2 e ceva mai complicat. Unitatile mai accesibile (dar tot mai scumpe decat 2.5) au si ele conectivitate SATA, caz in care performantele sunt in mare parte similare, deci mai recomandabil ramane tot un SSD de 2.5 inch – doar pentru ca e mai ieftin. Pe noi insa ne intereseaza alta categorie de M.2. Cea care foloseste interfata PCIe si protocolul NVMe. Aceste unitati sunt chiar si de 6 ori mai rapide decat SSD-urile cu conectivitate SATA. Puteti deosebi si la exterior unitatile M.2 SATA de M.2 PCIe. SATA are doua spatii goale la capatul ce se conecteaza la placa de baza, iar PCIe doua unul singur (in partea dreapta).
Atentie, inainte sa cumparati un M.2, verificati daca placa de baza pe care o detineti are slot M.2 PCIe si suport pentru tehnologia NVMe. In caz ca raspunul este nu, va ramane sa optati pentru un SSD clasic sau sa cumparati o placa noua.
Cel mai bun SSD: cateva sfaturi
– Daca placa de baza e compatibila cu PCI express, optati pentru un astfel de SSD. Nu veti regreta.
– In orice caz, evitati produsele no-name care aparent sunt si foarte ieftine. Nu merita, o sa va lase atunci cand va fi nevoia mai mare.
– E mai convenabil sa cumparati un SSD cu capacitatea de cel putin 450-512 GB. Pentru variantele mai mici, pretul per GB e mai mare.
– E de dorit sa evitati achizitia dispozitivelor la mana a doua sau de la entitati necunoscute.
– Reteta pentru cel mai bun SSD suna cam asa: unitate M.2 cu interfata PCIe, capacitate de 1TB GB si un pret ce nu depaseste prea mult 600 lei.
Citeste si:
Cel mai bun desktop All-In-One
Cel mai bun bun SSD
Pareri Pro Si Contra
- Nici una
- Nici una
Lasă un răspuns