Cel mai bun SSD: cele mai bune SSD-uri interne si externe
(Imagine: Cel mai bun SSD - Samsung 860 EVO)
Comentarii (0)
Vizualizari (692)
(2 evaluare, 2 voturi)
2 iunie 2019
de CelMaiBun

Cel mai bun SSD: cele mai bune SSD-uri standard, PCI Express si externe

Discutam astazi despre SSD-uri. Vedem particularitatile si avantajele acestui tip de stocare, iar la sfarsit vom alege cel mai bun SSD dupa raportul calitate/pret. Aici vom propune cate cel putin o varianta pentru fiecare tip de SSD.

Cel mai bun SSD: de ce SSD si nu HDD?

Raspunsul e simplu, SSD-ul e mai rapid, mult mai rapid. HDD-ul are un nucleu mecanic, iar citirea si scrierea informatiei se face pe discuri magnetice ce se rotesc cu cateva mii de rotatii pe minuta. SSD-urile nu au componente mecanice, iar stocarea datelor are loc in memorii nevolatile cu ajutorul microcipurilor. Astfel, pentru ca nu e nevoie sa se astepte pana cand discurile incep sa se roteasca, iar citirea datelor are loc direct din memoria flash, SSD-urile sunt mult mai rapide (de 3-4 ori la pornirea incarcarea sistelului de operare). Pe langa asta, SSD-urile nu produc zgomote si consuma mai putin curent electric.

SSD-urile insa au si cateva probleme. Prima este pretul de achizitie. De banii unui HDD cu capacitatea de 1 TB poti cumpara un SSD cu capacitatea de 4 ori mai mica. A doua problema tine de durata de viata, care la SSD-uri este limitata chiar prin principiul functionarii, iar producatorii sugereaza posibila durata de viata a SSD-urilor cu doi indicatori: 1. MTBF – (mean time between failures) – arata numarul mediu de ore intre defectiuni si 2. TBW – (Total bytes written) – indica cantitatea de date scrise si sterse pana cand unitatea de stocare va prezenta defectiuni.

Merita insa sa mentionam ca SSD-urile au evoluat foarte mult. Longevitatea depaseste chiar 1,5 mln de ori de lucru, iar preturile s-au redus si ele simtitor.

Cel mai bun SSD: tipuri de SSD?

SSD-urile nu sunt toate la fel. Ele se deosebesc in primul rand dupa forma. Cele mai raspandite sunt unitatile de 2.5 inch care arata ca niste cutiute metalice. Mai nou, au aparut SSD-uri de tip M.2. Acestea seamana oarecum la exterior cu o memorie RAM. Unitatile de 2.5 inch au conectivitate/interfata SATA III, care in teorie permite un schimb de date de pana la 600 MB/s. Cu SSD-urile M.2 e ceva mai complicat. Unitatile mai accesibile (dar tot mai scumpe decat 2.5) au si ele conectivitate SATA, caz in care performantele sunt in mare parte similare, deci mai recomandabil ramane tot un SSD de 2.5 inch – doar pentru ca e mai ieftin. Pe noi insa ne intereseaza alta categorie de M.2. Cea care foloseste interfata PCIe si protocolul NVMe. Aceste unitati sunt chiar si de 6 ori mai rapide decat SSD-urile cu conectivitate SATA. Puteti deosebi si la exterior unitatile M.2 SATA de M.2 PCIe. SATA are doua spatii goale la capatul ce se conecteaza la placa de baza, iar PCIe doua unul singur (in partea dreapta).

Cel mai bun SSD - PCI vs SATA

Atentie, inainte sa cumparati un M.2, verificati daca placa de baza pe care o detineti are slot M.2 PCIe si suport pentru tehnologia NVMe. In caz ca raspunul este nu, va ramane sa optati pentru un SSD clasic sau sa cumparati o placa noua.

Cel mai bun SSD: cateva sfaturi

– Daca placa de baza e compatibila cu PCI express, optati pentru un astfel de SSD. Nu veti regreta.
– In orice caz, evitati produsele no-name care aparent sunt si foarte ieftine. Nu merita, o sa va lase atunci cand va fi nevoia mai mare.
– E mai convenabil sa cumparati un SSD cu capacitatea de cel putin 240 GB. Pentru variantele mai mici, pretul per GB e mai mare.
– E de dorit sa evitati achizitia dispozitivelor la mana a doua sau de la entitati necunoscute.
– Cea mai bun reteta pentru un SSD suna cam asa: unitate M.2 cu interfata PCIe, capacitate de 500 GB si un pret ce nu depaseste prea mult 600 lei.

Cel mai bun SSD: 2 variante de 2.5 inch

Am impartit SSD-urile in 3 categorii conventionale. Unitati 2.5 inch, SSD-uri M.2 cu interfatat PCIe si SSD-uri externe. Pentru fiecare categorie am ales cate doua produse a caror cumparare o consideram recomandabila si chiar rationala. Incepem cu unitatile de 2.5 inch.

1. Samsung 860 EVO SATAIII – probabil cel mai bun SSD de 2.5 inch dupa raportul calitate/pret. Unitatea citeste si scrie la viteze ce depasesc 500 MB/s si un are un consum de 4W. Producatorul afirma ca MTBF-ul lui 860 EVO este de 1,5 milioane ore, iar pana la primele defectiuni va trebui sa scrieti si sa stergeti 150 TB (pentru versiunea de 250GB) de informatii. Pretul versiunii de 250 GB poate fi consultat aici, iar pretul variantei de 500 GB poate fi vazut aici.

Cel mai bun SSD - Samsung 860 EVO

2. Kingston SSDNow UV500 SATAIII – varianta mai accesibila pentru un SSD de 2.5 inch. UV500 este oferit in variante de stocare de 120, 240, 480. 960 si 1920 GB. Testele arata ca UV500 este de asemenea capabil sa atinga si depaseaca 500 MB/s la scriere si citire, iar durata de viata este estimata la 1 mln de ore MTBF si 100 TB de TBW (Total Bytes Written). Dintre cel 4 variante de stocare, recomandam unitatile de 240 si 480 GB. Pretul acestora poate fi consultat aici (240 GB) si aici (480 GB).

Cel mai bun SSD - Kingston SSDNow UV500

Cel mai bun SSD: 2 variante M.2/PCIe/NVMe

1. Samsung 970 EVO – verifica pretul aici – este cel mai bun SSD de forma M.2 dupa parerea noastra. 970 EVO este un dispozitiv aproape perfect. Acesta are interfata PCIe si tehnologie NVMe, respectiv se poate lauda cu peste 1500 MB/s la scriere si aproape 3500 MB/s la citire. Ciclul de viata pentru varianta de 250 GB este de 1,5 milioane ore pentru indicatorul MTBF si 150 TB pentru TBW. Insa varianta de 500 GB are un TBW de 300 TB, iar viteza de scriere este de 2500 MB/s. Pretul lui Samsung 970 EVO 1TB poate fi consultat aici.

Cel mai bun SSD M.2- Samsung 970 EVO

2. Intel 760p Series – verifica pretul aici – un alt SSD foarte reusit. Unitatile Intel din seria 760 s-au recomandat foarte bine in utilizarea de zi cu zi. Spre exemplu versiunea de 256 GB are o viteza de citire de peste 3200 MB/s, iar scrierea are loc la cu aproximativ 1300 MB/s. La versiunile mai mari, scrierea are loc cu 1600 MB/s. Pretul versiunii de 1 TB poate fi consultat aici.

Inca o data. Inainte sa cumparati un SSD de forma M.2 cu interfata PCIe, verificati daca placa de baza permite o asemenea conexiune.

Cel mai bun SSD - Intel 760p Series

Cel mai bun SSD: 2 variante externe

1. Samsung Portable T5 – verifica pretul aici – 1TB – e probabil cel mai bun SSD extern al momentului. T5 are conectivitate USB 3.1 dar nu si suport pentru NVMe, respctiv si perfomantele sunt de nivelul unui SSD standard – intre 500 si 540 MB/s la citire si vreo 440 MB/s la scriere. Producatorul nu spune nimic despre indicatorii ce fac referire la ciclul de viata, in schimb ofera o garantie de 3 ani. Samsung T5 este oferit in mai multe versiuni, insa calculele arata ca mai rational ar fi sa optam pentru cea de 1 TB, daca insa nu aveti nevoie de asa mult spatiu, puteti consulta pretul variantei de 250 GB aici.

Cel mai bun SSD - Samsung Portable T5

2. ADATA SD700 – verifica pretul aici – 512 GB – SD700 este o serie reusita, care pe langa toate are si preturi mai modeste, in special unitatile de 512 GB si 1 TB. E adevarat ca in comparatie cu SSD-ul de pe primul loc, vitezele sunt mai mici – 440 MB/s la citire si ceva mai putin la scriere. Pretul variantei de 1 Tb poate fi gasit aici.

Cel mai bun SSD - ADATA SD700

Citeste si:

Cel mai bun desktop All-In-One

Cel mai bun laptop

Cel mai bun bun SSD

Pareri Pro Si Contra

Pro
  • Nici una
CONTRA
  • Nici una

Verdictul CelMaiBunTop

Design -/-

Imagine -/-

Conectivitate -/-

Comentarii (0)
Vizualizari ( 692)
(2 evaluare, 2 voturi)

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inregistreaza-te la newsletter

Stai conectat la cele mai tari articole!

Nu-ti face griji, nu facem spam!

Contacteaza-ne