Cel mai bun videoproiector: top 5 proiectoare dupa calitatea imaginii
(Imagine: Cel mai bun videoproiector - BenQ 3D TH683)
Comentarii (0)
Vizualizari (6.140)
(3 evaluare, 3 voturi)
9 mai 2020
de CelMaiBun

Cel mai bun videoproiector: top 5 proiectoare dupa calitatea imaginii si pret

Ce poti face cu un videoproiector? Care este cel mai bun videoproiector si cum se alege unul? Acestea sunt principalele intrebari la care raspundem in materialul de mai jos.

Prin intermediul unui videoproiector, puteti oragniza prezentari de documente, poze, urmari filme si juca jocuri pe un afisaj apropiat ca dimensiune de cel dintr-un cinematrograf. Cu alte cuvinte, posibilitatile sunt aproape nelimitate, insa pentru a va bucura pe deplin de ele, e necesar sa stiti cum se alege un videoproiector bun, fara sa cheltuiti prea multi bani.

Cel mai bun videoproiector: tipuri in dependenta de continut

In linii mari, exista 4 tipuri de continut ce pot fi prezentate cu ajutorul unui videoproiector. Este vorba despre: informatii, video, poze si jocuri. Cea mai mare parte a videoproiectoarelor se descurca cu toate tipurile de date, insa unele sunt mai bune pentru filme, pe cand altele pentru prezentari business. Din acest motiv, pe site-urile magazinelor de electronice si electrocasnice, veti gasi videoproiectoarele impartite pe doua categorii mari: business si proiectoare pentru casa. Prima categorie se descurca de minune cu afisarea prezentarilor PowerPoint, fisierelor PDF, Excel si altele. Unitatile pentru casa, sunt destinate in primul rand filmelor, dar si pozelor.
In top-ul cu cele mai bune videoproiectoare, ne-am orientat atentia spre unitatile Home. Acestea se descurca mai bine cu prezentarile de documente, decat videoproiectoarele business cu afisarea de filme ori poze.

Cel mai bun videoproiector: tehnologia de proiectie

Exista 3 tehnologii de proiectie ce se utilizeaza la videoproiectare: LCD, DLP si LCoS.

1. LCD sau liquid crystal display – este o tehnologie venita de la televizoare. Proiectoarele LCD utilizeaza trei paneluri din cristale linchide, fiecare menit sa creeze imagini folosind una din cele trei culori primare: rosu, verde sau albastru. La proiectarea simultana a celor 3 imagini, se obtine o imagine comuna cu colorizare completa.

2. DLP sau digital light processing – presupune utilizarea unui chip cu microoglinzi (numarul microoglinzilor fiind egal cu numarul de pixeli) care reflecta lumina spre ecran sau in directie opusa. Culorile sunt obtinute datorita unei rotite cu filtre cu cele trei culori de baza, care rotindu-se in fata, creeaza gama de culori necesara imaginii.
Exista videoproiectoare DLP care utilizeaza 3 chip-uri, cate unul pentru fiecare culoare de baza. Aceasta decizie rezolva problema efectului ce curcubeu de care sufera unitatile single-chip, insa aduce cu sine preturi de achizitie mari sau chiar foarte mari.

3. LCoS sau liquid crystal on silicon – este o tehnologie oarecum hibrida, in cadrul careia lumina este reflectata cu ajutorul unor microoglinzi – ca la DLP, iar blocarea luminii are loc cu cristale lichide – ca la LCD. Videoproiectoarele LCoS ofera cea mai buna imagine, insa si pretul este deloc mic.

LCD vs. DLP vs. LCoS – care e cel mai bun videoproiector?

Cel mai bun contrast:
invingator – LCoS
Locul 2 DLP – dar cu sanse mari sa ajunga pe 3, asta pentru ca videoproiectoarele LCD au evoluat foart mult la acest capitol, iar unitatile DLP au cam stagnat.

Cea mai buna luminozitate:
invingatori – DLP si LCD. Proiectoarele LCoS sufera un pic la acest capitol, dar si aici, in viitorul apropiat, situatia se poate schimba.

Cele mai frumoase culori:
Egalitate – aici performantele depind de fiecare proiector in parte.

Rezistenta la blurare/sacadare:
invingator – DLP, iar LCD si LCoS se afla cam la acelasi nivel.

Efectul curcubeului:
invingatori – LCD, LCoS si unitatile DLP cu 3 chip-uri.
Cele mai mari probleme le au proiectoarele DLP ieftine.

Cel mai bun videoproiector: rezolutia

In varianta ideala, rezolutia nativa a videoproiectorului ar trebi sa fie identica cu rezolutia continutului urmarit. Pentru filme sunt recomandabile unitatile cu rapoarte de imagine 16:9 sau 16:10. Primul raport este caracteristic rezolutiei 1920×1080, dar si 1280×720. Proiectoarele WXGA (1280×800) au un aspect al imaginii de 16:10.
Cel mai bine s-au recomandat videoproiectoarele cu rezolutia nativa 1920×1080. Acestea insa nu sunt foarte accesibile, de aceea, cumparatorii opteaza deseori pentru modele 720 sau 800p. Nu va face insa griji, si printre acestea se gasesc produse de calitate.

Cel mai bun videoproiector: top 5

1. OPTOMA HD146X – cel mai bun videoproiector 

Verifica pretul aici

Specificatii: tehnologie proiectie DLP, contrast – 25000:1, rezolutie nativa – 1920×1080 Full HD, aspect imagine – 16:9, Lumeni – 3600, difuzor propriu de 10W, durata de viata a lampii – 10000 ore, 3D – Da, conectori – 1xHDMI, Audio out, USB.

Pro:
– Imagini de o calitate perfecta
Pret corect pentru calitatea prestata
– Efectul curcubeu nu se observa
– Rezolutie nativa 800p
– Culori bogate si vii
– Are suport pentru continutul 3D
– Usor de utilizat
– Functionare silentioasa
– Are difuzor propriu cu puterea de 10W

Contra:
– Are un singur port HDMI
Cel mai bun videoproiector - OPTOMA HD146X

2. Optoma UHD30 – cel mai bun videoproiector 4K

Verifica pretul aici

Cel mai bun proiector 4K. Specificatii: tehnologie proiectie DLP 3D, contrast dinamic – 500000:1, rezolutie nativa – 3840 x 2160, aspect imagine 4:3 si 16:9, diagonala maxima – 302,4 inch, 3D,  Lumeni – 3400, durata de viata a lampii – 10000 ore, conectori – 2xHDMI, Audio in si out, intrare composite, o intrare VGA, 2xUSB.

Pro:

– Imagini exceptionale
– Efectul curcubeu nu se observa
– Rezolutie nativa mare
– Culori bogate
– Usor de utilizat
– Functionare silentioasa
– Bun pentru orice activitate
– 2 porturi HDMI
– Probabil cel mai bun videoproiector 4K dupa raportul calitate pret.

Contra:

– Pretul destul de mare
Cel mai bun videoproiector 4K Optoma UHD30

3. BenQ MH535

Verifica pretul aici

Cel mai bun videoproiector marca BENQ. Specificatii: tehnologie proiectie DLP, contrast – 15000:1, rezolutie nativa – 1920×1080, aspect imagine – 16:9, diagonala minima – 0,76 metri, diagonala maxima – 7,62 metri, distanta proiectie – 1,49-1,64 metri, Lumeni – 3500, durata de viata a lampii – 5000 ore, USB, conectori HDMI – 2, Audio in si out, intrare composite, RS232, doua intrari VGA, USB.

Pro:
– Luminozitate mare
– Imagini clare
– Culori vii
– Are difuzor integrat de 2W
– Rezolutie nativa 1080p
– Pret destul de bun.
– Are intrare USB
– Durata mare de viata a lampii

Contra:
– Destul de zgomotos
– Un pic cam scump

Cel mai bun videoproiector - BenQ MH535

4. Epson EH-TW5650

Verifica pretul aici

Specificatii: tehnologie proiectie 3LCD, contrast – 16000:1, rezolutie nativa – 1920×1080, aspect imagine – 16:9, diagonala minima – 30 inch metri, diagonala maxima – 386 metri, distanta proiectie – 1,63 m, Lumeni – 3300, durata de viata a lampii – 6000 ore, conectori – 1 HDMI, Audio in si out, 1 USB A, 1 USB B.

Pro:
– Luminozitate mare
– Contrast foarte bun
– Culori vii.
– Rezolutie nativa FullHD
– Imagini foarte clare
– Pret bun

Contra:
– Devenea probabil cel mai bun videoproiector daca avea un difuzor integrat mai puternic.
– Lampa are o durata de viata modesta
Cel mai bun videoproiector - Epson EH-TW740

5. Epson EB-W42

Verifica pretul aici.

Specificatii: tehnologie proiectie 3LCD, contrast – 15000:1, rezolutie nativa – 1280×800, aspect imagine – 16:10, diagonala minima – 0,83 metri, diagonala maxima – 8,12 metri, distanta proiectie – 1,68-2,02 metri, 3D – Nu, Lumeni – 3600, durata de viata a lampii – 6000 ore, conectori – 1 HDMI/MHL, Audio in si out, o intrare S-Video, o intrare VGA, 1 USB B.

Pro:
– Luminozitate foarte buna
– Imagini clare
– Are doua difuzoare integrate a cate 2 watti fiecare
– Usor de utilizat

Contra:
– Afiseaza douar in rezolutia nativa
– Nu are suport pentru 3D
– Durata de viata a lampii modesta
– Cam galagios
Cel mai bun videoproiector - Epson EB-W42

Citeste si:

Top televizoare 4K

Cel mai bun videoproiector

Pareri Pro Si Contra

Pro
  • Nici una
CONTRA
  • Nici una

Verdictul CelMaiBunTop

Design -/-

Imagine -/-

Conectivitate -/-

Comentarii (0)
Vizualizari ( 6.140)
(3 evaluare, 3 voturi)

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inregistreaza-te la newsletter

Stai conectat la cele mai tari articole!

Nu-ti face griji, nu facem spam!

Contacteaza-ne