(Imagine: Cele mai bune aparate de aer conditionat - Mitsubishi)
Comentarii (0)
Vizualizari (645)
(Nu există încă evaluări)
11 iulie 2016
de CelMaiBun

Cele mai bune aparate de aer conditionat: sfaturi de cumparare si instalare

Cu ceva timp in urma, publicasem deja un articol ce numea cele mai bune aparate de aer conditionat. Astazi, am decis sa ne axam mai mult pe sfaturile de alegere a unui aparat de aer conditionat. Am luat aceasta decizie dupa cateva discutii sincere cu mai multi specialisti in domeniu, in mare lor parte instalatori de aparate AC. 

Cele mai bune aparate de aer conditionat: cum calculez necesarul de putere?

Majoritatea producatorilor exprima puterea aparatelor in kW putere (a nu se confunda cu puterea consumata) sau BTU (1 kW=3412 BTU), afirmand ca necesarul de putere se calculeaza cam in felul urmator: un aparat cu puterea de 3,0 kW (10236 BTU) este numai bun pentru o incapere de 30 mp. Unul de 3,5 kW, e bun pentru o incapere de 35 mp, si tot asa. Simplu, nu? Nu prea. Adevarul ca calculul necesarului de putere, implica utilizarea a mult mai multe variabile: inaltimea incaperii, numarul de etaj unde se afla locuinta, orientarea spre soare, materialele si grosimea peretilor exteriori, numarul surselor de caldura din incapere (televizoare, calculatoare, aragazuri, cuptoare etc., si chiar oameni), suprafata si grosimea geamurilor s.a. O formula mai simpla pentru acest calcul o puteti gasi in acest material, in orice caz insa, cumparati un aparat cu rezerva de putere.

Cele mai bune aparate de aer conditionat: n-ar fi mai bine sa montez aparatul in hol, pentru a raci mai multe incaperi?

Nu, instalarea e posibila, insa schema aproape sigur nu va functiona. Daca luati aceasta decizie va veti alege cu un hol exterem de rece, iar celelate incaperi vor fi doar un pic mai racoroase dacat erau inainte. In plus, o asemenea instalare este mai scumpa si necesita mai mult efort.

Cele mai bune aparate de aer conditionat: aparat portabil vs. fix (split)

Interlocutorii nostri, aproape unanim au declarat ca cei ce isi cumpara un aparat de aer conditionat portabil, in 2-3 ani, revin si cumpara unul fix. Aparatele portabile sunt mai zgomotoase, creeaza probleme cu evacuarea aerului cald, se repara greu, iar durata de viata este destul de scurta. Totusi, ca o solutie de urgenta si temporara (ex. locuinta inchiriata), un aparat de aer conditionat portabil este cat se poate de recomandabil.

Cele mai bune aparate de aer conditionat: aparatele multi-split

Unii intreaba daca se merita instalarea unui sistem multi-split (un bloc exterior si 2-4 blocuri interioare). Daca credeti ca astfel veti economisi bani, e foarte probabil sa gresiti. Instalarea unui astfel de sistem este mai scumpa, iar o defectiune simpla (ex. scuregere de freon pe la una din conducte), va opri tot sistemul. Sistemele multi-split sunt recomandate atunci cand incaperile sunt foarte aproape una de cealalta, ori daca aveti putin spatiu la exterior. Alegeti cu mare grija specialistul ca va efectua instalarea, montarea unui sistem multi-split necesita mai multa experianta si indemanare.

Cele mai bune aparate de aer conditionat: producatori

O sa discutam un pic despre producatorii si brandurile prezente pe piata. Pe internet veti gasi o multime de top-uri ale aparatelor de aer conditionat. Ierarhizarea in aceste clasamente este deseori dictatata de relatia autorului cu diversi producatori ori magazine de electrocasnice. Iata insa ce ne-au relatat interlocutorii nostri.

1. Producatorii cu cele mai calitative si fiabile aparate de aer conditionat.

Mitsubishi Electric

– Mitsibishi Heavy

– Panasonic

– Toshiba

2. Producatori cu aparate bune spre foarte bune

– Hitachi

Daikin

– Fujitsu/General

– LG (podus in Coreea de Sud)

3. Producatori cu aparate medii spre bune

– Tosot (brandul premium al producatorului Gree)

– Hyundai

– Electrolux

– Gree

– Midea

– Zanussi

3. Producatori cu aparate satisfacatoare

– Samsung

– LG (China)

– Pioneer

– Star-Light

– Heinner

4. Producatori cu aparate medioacre spre proaste

– AEG

– Hualing

5. Producatori cu aparate proaste (sau cum a spus unul din specialisti – hopeless)

– Beko

– Daewoo

– Techno

Sunteti probabil uimiti de faptul ca unele branduri de renume (ex. Samsung si LG), nu se regasesc in categoriile cu cele mai bune aparate de aer conditionat. Sa stiti ca nu e neaparat vina lor. Asta pentru ca de multe ori, firme ca Samsung si LG contracteaza alt fabricant pentru anumite aparate electrocasnice, iar la finalul ciclului de productie, se aplica doar sigla brandului sub care aparatul va fi comercializat. Mai mult, in dependenta de piata de distributie a produsului, se poate opta chiar si pentru un producator din categoriile de calitate 3 sau 4, mentinandu-se astfel costurile de productie, respectiv preturile de vanzare la cele mai mici niveluri posibile.

Cele mai bune aparate de aer conditionat: concluzii

Daca va doriti un aparat de aer conditionat durabil, recomandabil a fi sa va orientati spre un produs Mitsubishi sau Daikin. Pentru utilizarea in spatii comerciale, tot Mitsubishi ar fi de recomandat.

Mare atentie la echipa de instalatori aleasa. Bine ar fi ca serviciul de instalare sa fie achizitionat tot de la magazinul ce a livrat aparatul – este mai simplu asa in caz ca intampinati probleme dupa insatalare.

Un aparat de aer conditionat instalat incorect poate deveni o sursa de zgomote si vibratii enervante, iar in unele cazuri, chiar si o achizitie inutila.

Cele mai bune aparate de aer conditionat - Daikin

Cele mai bune aparate de aer conditionat

Pareri Pro Si Contra

Pro
  • Nici una
CONTRA
  • Nici una

Verdictul CelMaiBunTop

Design -/-

Imagine -/-

Conectivitate -/-

Comentarii (0)
Vizualizari ( 645)
(Nu există încă evaluări)

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inregistreaza-te la newsletter

Stai conectat la cele mai tari articole!

Nu-ti face griji, nu facem spam!

Contacteaza-ne