Cele mai bune panouri solare: top 5 panouri fotovoltaice, ghid pentru incepatori
Multa lume se intreaba care sunt cele mai bune panouri solare si care ar fi solutia potrivita pentru locuinta, biroul sau hala proprie. Din pacate, raspunsul la aceasta intrebare contine multe de „depinde”. Sunt o groaza de aspecte ce trebuie avute in vedere, atatea necunoscute si birocratie, incat unii renunta la jumatate de drum. Pentru a simplifica decizia, venim cu un ghid pentru incepatori. Un ghid menit sa raspunda la intrebarile pe care si le pun cei ce doresc sa-si diversifice sursele de energie prin adaugarea unui sistem de panouri fotovoltaice. In plus, ne propunem sa cream un top cu cele mai bune panouri fotovoltaice din perspectiva raportului calitate/pret.
Cele mai bune panouri solare: top 5 panouri fotovoltaice
Varianta scurta a clasamentului arta in felul urmator:
1. Jinko Solar JKM580N-72HL4-BDV
2. Canadian Solar CS6W-550MS
3. AE SOLAR AE600ME-120
4. Longi LR5 66HIH 500 M
5. Yingli 550 Wp
1. Jinko JKM580N-72HL4-BDV – cele mai bune panouri solare
Jinko Solar JKM580N-72HL4-BDV – Vezi Oferta Flanco Aici – Jinko Solar e printre cei mi importanti producatori de sisteme fotovoltaice, iar JKM580N-72HL4-BDV sunt probabil cele mai bune panouri solare dupa raportul calitate/pret.
Jinko Solar JKM580N-72HL4-BDV sunt panouri fotovoltaice cu celule monocristaline, cu o eficienta a modului in conditii STC de 22,45% (cea mai mare eficienta din top), respectiv o putere maxima per panou de 580W. In plus, producatorul estimeaza o rata anuala de degradare de 0,4%. Partea si mai buna e ca panourile vin cu garantie de 10 ani, iar pretul unui panou rareori trece de 530 lei.
2. Canadian Solar CS6W-555MS
Canadian Solar CS6W-550MS – Verifica Pretul Aici – este un panoul monocristalin (144 celule), cu putere maxima de 555W, la o eficienta de 21,6% si standard de protectie IP68. Canadian Solar CS6W-550MS sunt panouri rezistente, cu eficienta ridicata si garantie de la producator de 12 ani. In plus, pretul e printre cele mai mici de pe piata.
3. AE SOLAR AE600ME-120 – top panouri fotovoltaice
AE SOLAR AE600ME-120 – verifica pretul aici – cel mai puternic panou solar din top are 120 de celule, eficienta de modul de 21,2% si o putere maxima de 600W. Pretul panoului e cat se poate de corect, iar producatorul da o garantie de 15 ani, la o durata de performanta/viata a produsului estimata la 30 de ani. Locul 3 in clasamentul ce anunta cele mai bune panouri fotovoltaice.
4. Canadian Solar CS6L-460MS
Canadian Solar CS6L-460MS – verifica pretul aici – cel mai ieftin panou solar din top. Canadian Solar CS6L-460MS este un panou monocristalin 120 de celule si putere maxima de 460W. In conditii ideale, eficienta modulului atinge 21,3%. In plus, panoul e cat se poate de rezistent (IP68), iar greutatea unui modul trece cu putin de 24 kg. Canadian Solar CS6L-460MS sunt printre cele mai bune panouri solare de buget.
5. Yingli 550 Wp – top panouri solare
Yingli 550 Wp – verifica pretul aici – 144 celule, putere maxima 550W, 12 ani garantie de fiabilitate si 25 ani de garantie liniara. Ultima pozitie in top-ul ce anunta cele mai bune panouri solare.
Cum functioneaza panoul fotovoltaic?
Panourile solare convertesc energia solara in energie electrica. Pentru asta, fotonii, care pot fi tratati drept pachetele super-mici de energie solara, trebui sa se intalneasca cu suprafata panoului solar. Pentru a capta cat mai bine energia solara, primul strat al panoului e unul anti-reflectorizant. Sub acesta, se afla stratul principal al celulii, care la randul sau e un fel de „sandwich” format din doua straturi de silicon. Stratul superior de silicon are un surplus de electroni, iar stratul inferior, deficit de electronic. Pentru a face ca electronii din stratul superior sa plece spre cel inferior, e nevoie de un pic de energie. Anume aici intra in joc energia solara, cu fotonii care lovesc panoul fotovoltaic si pun un miscare electronii. Asa se formeaza curentul electric in panourile solare.
Din ce e format un sistem fotovoltaic functional?
Iata care sunt cele mai importante componente un sistem fotovoltaic:
– Scheletul de montare – necesita si un acoperis cu rezistenta suficienta.
– Panouri solare – oferta de panouri solare e destul de variata, insa pe langa specificatiile legate de performante, trebuie sa alegeti si dimensiunile potrivite. Tot aici, trebuie sa aveti in vedere ca la instalare se cere lasarea unui spatiu de 20-40 cm pana la marginile acoperisului.
– Invertor – o piesa vitala in sistem. Acest preia curentul direct generat de panouri, il cioparteste, filtreaza si sintetizeaza, ca la iesire sa se premeasca curent alternativ, adica exact ce are nevoie sistemul electric al locuintei pentru ca aparatele din casa sa fie „fericite” si sa functioneze fara probleme.
– Baterie pentru stocarea surplusului de energie produs in perioadele de varf.
– Panou electric – aici e locul unde curent electric e distribuit il locuinta.
Cele mai bune panouri solare: monocristaline vs policristaline vs. thin-film
Panouri monocristaline – cele mai bune panouri solare
Dintre cele trei tipuri de panouri fotovoltaice, panourile monocristaline sunt cele mai scumpe, dar si cele mai eficiente. Anume beneficiile pe care le asigura aceste panouri pe termen lung, le-au facut foarte populare printre cumparatori. Panourile monocristline inregistreaza rate de eficienta intre 15 si 22%, iar daca se respecta normele de intretinere, panourile ar putea functiona chiar si 40 de ani.
La minusuri, pe langa pretul mai ridicat, ar mai fi de mentionat faptul ca eficienta panourilor scade considerabil in zonele cu clima mai rece. Cu toate acestea, cele mai bune panouri solare sunt considerate cele monocristaline.
Panouri policristaline
Panourile policristaline au preturi mai accesibile, insa eficienta modului e undeva intre 12 si 17%. Randamentul panourilor policristaline nu scade asa mult in zonele reci, iar cu o mententanta corecta, durata de viata poate trece de 30 ani.
Minusul clar al acestor panouri este eficienta redusa, care la randul ei sporeste numarul de panouri necesar pentru acoperirea necesitatilor energetice ale unei gospodarii.
Panouri thin-film
Panourile thin-film reprezinta optiunea cu cea mai redusa eficienta. Insa aceste panouri se fac avantajate prin constructia flexibila si masa redusa, respectiv sunt numai bune pentru montarea pe constructii temporare, acoperisul carora nu a fost gandit sa sustina greutati adaugate.
Cele mai bune panouri solare: eficienta
In cazul sistemelor fotovoltaice, eficienta se exprima prin cantitatea luminii solare care ajunge sa fie convertita in curent electric dupa „intalnirea” cu panoul fotovoltaic. Asa cum era firesc, evolutia tehnologica din ultimii ani a dus la cresterea eficientei de la 15% la peste 21%. Vorbind despre eficienta, veti intalni doi termeni, care se afla in stransa legatura, dar nu inseamna neaparat acelasi lucru, vorbim despre eficienta celulei si eficienta modului/panoului. Le explicam pe rand.
Cele mai bune panouri solare – Eficienta celulei
Celulele sunt acele patratele sau dreptunghiuri care se vad pe suprafata panoului. Eficienta celulei este determinata de structura si tipul substratului utilizat, iar calculul se face cu formula Fill Factor (FF), care in esenta inseamna capacitatea maxima de conversie a celulei fotovoltaice in conditii de curent si tensiune optima. Matematic aceasta se calculeaza ca raport intre puterea maxima (Curentul maxim (A) x Tensiunea maxima(V)) si Curentul de scurt circuit (A) inmultit la Tensiune de circuit deschis (V), adica FF=Pmax/Isc x Voc. Chiar daca raportul e simplu, nu e imperativ ca un utilizator de rand sa-l cunoasca. Important e sa tineti minte ca cele mai eficiente sunt celulele IBC, insa pretul mare le afecteaza foarte mult popularitatea. Celule monocristristaline PERC sunt favoritele producatorilor. Acestea au costuri de productie mai mici, iar in ultima perioada, eficienta acestora a cunoscut o crestere importanta. Astfel, in prima parte a acestui an, celulele Mono PERC au ajuns la o eficienta de 23,7%, iar pana in 2025, valoarea eficientei ar trebui sa ajunga la 24%. Celulele IBC, sunt undeva cu doua puncte procentuale peste Mono PERC.
Eficienta intregului panou este mai mica ca cea a celulei.
Cele mai bune panouri solare – eficienta panoului
Pentru calculul eficientei panoului sunt folosite setul de conditii standard (STC) adica temperatura in celula de 25 grade Celsius, iar intensitatea soarelui este de 1000 W/m2 (1 kW pentru o suprafata de 1 m2). In continuare, se iar puterea maxima a panoului si se imparte la produsul dintre suprafata panoului si intensitatea soarelui 1000 W/m2.
Pe scurt, Eficienta (E%)=Pmax/(Suprafata x 1000 W/m2) x 100.
Vorbind despre eficienta, cele mai bune panouri solare sunt cele cu celule IBC (22-23%). Eficienta cea mai mica o au panourile cu celule PERC policristaline (16-17%), urmeaza panourile din celule Mono PERC (17-19%) si panourile cu celule Mono PERC injumatatite (18-22%). Expertii sunt de parere ca panourile solare nu vor ajunge niciodata la o eficienta de 100%, maximul teoretic posibil fiind de 33,7%.
Este necesar insa de tinut minte ca calculul eficientei e facut in conditii ideale. In conditii reale, eficienta poate suferi daca temperatura in celula creste, sau daca scade intensitatea soarelului. De asemenea, conexiunile facute incorect poate avea conesecinte cruciale pentru tot sistemul. La fel si unghiul de inclinare a panoului sau frecventa cu care acesta e curatat.
De cate panouri solare am nevoie pentru o locuinta?
In toata istoria cu energia solara, intrebarea legata de numarul necesar de panouri pentru o gospodarie, e cea mai complicata. Nu puteti pur si simplu sa calculati consumul zilnic de curent electric si sa-l impartiti la puterea panoului ales. Din pacate, asa nu functioneaza. Soarele straluceste diferit de la o zona la alta, deci trebuie sa aveti in vedere radiatia solara din zona in care locuiti. In plus, sa nu uitati de sezonalitate, orientarea casei, gradul de inclinare a acoperisului, tipul invertorului ales, degradarea anuala care din pacate e valabila si pentru cele mai bune panouri solare.
Si totusi, haideti sa incercam sa simplificam sau macar sa sistematizam un pic lucrurile.
1. Incepeti prin a face o medie a consumului zilnic de curent electric, folosind facturile pe ultima luna sau pe ultimele 12 luni.
2. Randamentul panourilor solare e foarte mic in primele ore ale diminetii. Cu conditia unui cer senin, productia cat de cat consistenta incepe pe la ora 8.30, cand panourile ating undeva 40% din capacitatea maxima de productie. Pe la 11.30-12.00, daca cerul e lipsit de nori, iar temperatura trece de 20 grade celsius, productia de energie se apropie ca valoare de putera maxima a panourilor si ramane asa pana pe la 14.30, dupa care incepe scada destul de repede.
3. Chiar si cele mai bune panouri solare produc la randament maxim 2,5-3 ore pe zi, plus cateva ore de productie consistenta, dar departe de maxim. Deci pentru a simplifica calculele, sugeram sa folositi 4 sau 4,5 ore de soare.
4. Pentru mai multa precizie, puteti folosi harta radiatiilor solare, ex. Global Solar Atlas. Gasiti acolo valorile radiatiei pe metru patrat pentru zona in care locuiti, iar folosind indicele de eficienta a panoului ales (ex. 22%) si dimensiunile acestuia, puteti afla cam cat va produce un panou timp de o zi. Daca stiti necesarul total de curent electric pe 24 ore, ramane doar sa faceti o impartire.
5. Mai simplu insa ar fi in felul urmator. Sa spunem ca avem o gospodarie ce consuma 20 kWh pe zi, iar ca baza de calcul consideram panouri cu puterea maxima de 500W si 4 ore de productie maxima pe zi. Formula e urmatoare: 20kWh/(500W x 4h)=20kWh/2kWh=10. Pentru aceasta gospodarie, setup-ul ales ar trebui sa contina 10 panouri de 500W.
*calculul e generic si este valabil doar pentru perioada calda si insorita a anului. Pe timpul iernii, valorile randamentului sunt mai mici. In plus, pentru utilizarea eficienta a curentului produs, va fi nevoie si de o baterie.
6. Sa aveti insa in vedere, ca umbra, praful sau defectarea unui panou pot reduce dramatic randamentul intregului sistem, mai ales daca panourile sunt conectate in paralel. Pentru rezolvarea problemei, exista optimizatoare si micro invertoare care se conecteaza la fiecare panou.
Citeste si:
T0p producatori de panouri solare
Piata panourilor fotovoltaice nu duce lipsa de produse, cumparatorul avand la dispozitie optiuni diverse ca preturi si performante. Insa pe langa toate, e important ca panourile sa fie si fiabile/rezistente.
Iata care sunt producatorii de top care fac cele mai bune panouri solare:
1. JinKO Solar
2. AE SOLAR
3. LONGi Solar
4. SUNPOWER
5. Yingli Solar
6. Panasonic
7. Canadian Solar
8. JA Solar
Intrebari frecvente panouri fotovoltaice
Care sunt cele mai eficiente panouri fotovoltaice?
Vorbind despre tipurile de panouri, cele mai eficiente sunt panourile fotovoltaice monocristaline. Acestea inregistreaza rate de eficienta de peste 22%, iar daca se respecta normele de intretinere, panourile ar putea functiona si 40 de ani.
Cum se calculeaza eficienta panoului fotovoltaic?
Eficienta panoului fotovoltaic se calculeaza dupa formula Eficienta (E%)=Pmax/(Suprafata x 1000 W/m2) x 100, unde:
E% – eficienta
Pmax – puterea maxima a panoului descrisa de producator.
Suprafata – suprafata panoului fotovoltaic
1000 W/m2 – intensitatea soarelui caracateristica pentru zona geografica in care locuiti. Aceasta valoare poate fi luata de pe diverse site-uri de specialitate, unul din ele fiind GlobalSolarAtlas.
Cum afecteaza temperatura scazuta performantele panoului solar?
Temeperatura mai scazuta poate sa imbunatateasca functionarea sistemului de panouri solare. Materialele semiconductoare din componenta panourilor functioneaza mai bine la temperaturi reduse. Mai putine grade Celsius inseamna si o incetinire a degradarii panourilor, dar si reducerea pierderilor termale.
Cum afecteaza temperatura ridicata functionarea sistemului fotovoltaic?
Temeperaturile foarte ridicate afecteaza negativ functionarea sistemului. Chiar si cele mai bune panouri solare pierd aproximativ 0,4% din eficienta cu fiecare grad Celsius peste temperatura optima (25-26 grade Celsius).
Cum afecteaza umbra ridicata functionarea sistemului fotovoltaic?
Umbra este cel mai mare dusman al oricarui sistem fotovoltaic. Partea si mai proasta e ca umbrirea unui singur panoul poare reduce semnificativ eficienta intregului sistem. Prin urmare, alegeti foarte bine locul pentru montarea sistemului fotovoltaic.
Cele mai bune panouri solare
Pareri Pro Si Contra
- Nici una
- Nici una
Lasă un răspuns