(Imagine: Cele mai bune plite electrice)
Comentarii (0)
Vizualizari (800)
(Nu există încă evaluări)
28 aprilie 2023
de CelMaiBun

Cele mai bune plite electrice: top plite vitroceramice si inductie

Am decis sa realizam un clasament cu cele mai bune plite electrice dupa raportul calitate/pret. Gratie dimensiunilor reduse, dar si eficientei in crestere, plitele vitroceramice clasice, dar mai ales cele cu inductie, devin tot mai populare de la un an la altul. In plus, acest tip de electrocasnice nu mai pare astazi atat de scump, iar oferta e cat se poate de generoasa. 

Cele mai bune plite electrice: inductie vs. vitroceramica

Pana la clasament, ar fi probabil o idee inteleapta sa discutam despre diferentele de principiu dintre plitele cu inductie si cele standard, respectiv avantajele si dezavantajele fiecarui dispozitiv.

De departe, s-ar parea ca nu exista diferente majore, insa plitele cu inductie si cele vitroceramice functioneaza dupa principii complet diferite. Astfel, plitele vitroceramice simple au sub suprafata de gatit spirale care sunt incalzite cu curent electric. Dupa care, elementele incalzite transmit energia catre suprafata de gatit, care la randul ei incalzeste vasul de gatit (fenomen cunoscut drept conductie termica).

Plitele cu inductie sunt si ele electrice, insa functioneaza intr-un mod diferit. Acestea utilizeaza elemente din cupru care creaza un curent magnetic cu vasul de pe plita. Astfel, suprafata de gatit nu participa la transferul de caldura, ramanand rece si sigura. Astfel, pentru ca energia e canalizata mult mai bine, adica pierderile sunt limitate, plitele cu inductie sunt mult mai eficiente cand vine vorba despre consumul de curent electric. In plus, timpul necesar pentru incalzire e considerabil mai mic. La minusuri am trece preturile destul de mari, dar si faptul ca pentru plitele electrice, trebuie cumparate vase de gatit cu baza feromagnetica.

Pe de alta parte, plitele vitroceramice sunt mai ieftine, functioneaza cu orice vas de gatit si sunt simple in utilizare. Si inca ceva, spre deosebire de inductie, conductia termica are energie reziduala, adica caldura ce se emana dupa intreruperea alimentarii cu curent, gratie elementelor de incalzire fierbinti. Aceasta energie, poate fi folosita pentru a mentine minute bune bucatele calde dupa ce plita a fost oprita.

La dezavantaje, trebuie sa mentionam riscul de a face arsura daca nu esti atent, dar si eficienta energetica mai modesta. Astfel, chiar si cele mai bune plite electrice vitroceramice au consumuri de energie destul de mari.

Cele mai bune plite electrice: top 5

Pe scurt, topul plitelor electrice arata in felul urmator:

1. Electrolux LIR60430

2. Hansa BHCI66706

3. Electrolux EIV654

4. Arctic ARSI6440MTB

5. Bosch PVS611FB5E

1. Electrolux LIR60430 – inductie

Clasamentul cu cele mai bune plite electrice este deschis de Electrolux LIR60430, o unitate cu 4 zone de gatit si incalzire prin inductie. Asa cum te astepti de la o plita cu inductie, incalzirea are loc foarte repede. Suprafata de gatit arata bine (mult mai bine ca in poze) si se curata usor. Plita are functia Hob2Hood, adica se poate conecta wireless la hota si in dependenta de temeperatura aleasa pentru gatit, modifica in timp real functionarea acesteia (*si hota trebuie sa fie dotata cu Hob2Hood, ex. Electrolux LFT769). Mai mult decat atat, Electrolux LIR60430 are un pret cat se poate de bun. Recomandam cu toata increderea. Vezi pretul plitei aici.

Cele mai bune plite electrice - Electrolux LIR60430

2. Hansa BHCI66706

Daca insistati pe achizitia unei plite vitroceramice standard, Hansa BHCI66706 este probabil cea mai buna alegere. Plita are 4 zone de gatit puternice, din care doua sunt extinse pentru a se potrivi cu vasele mai mari. In plus, producatorul a prevazut temporizator si functie de reducere automata a temperaturii dupa expirarea perioadei setate. Hansa BHCI66706 e si cea mai ieftina plita din clasament, fiind de cele mai multe ori disponibila la preturi cuprinse intre 800 si 900 lei.  Vezi pretul plitei aici. 

Cele mai bune plite electrice - Hansa BHCI66706

3. Electrolux EIV654 – cele mai bune plite electrice

Electrolux EIV654 e cu siguranta una din cele mai bune plite electrice de pe piata, am spune chiar „plita perfecta” daca pretul ar fi exclus din calcule. Electrolux EIV654 chiar are cu ce se lauda. Plita isi adapteaza singura setarile in functie de pozitionarea vaselor, zonele de gatit pot fi combinate dupa propria dorinta, functia Hob2Hood conecteaza plita si hota, iar curatarea se face foarte simplu.

Electrolux EIV654 e un dispozitv elegant, cu o lista de functii demna doar de laude, insa pretul mediu de aproape 2400 lei a oprit avansarea plitei in clasament. Vezi pretul plitei aici.

Cele mai bune plite electrice - Electrolux EIV654

4. Arctic ARSI6440MTB

Arctic ARSI6440MTB e o plita electrica cu inductie care convinge in primul rand cu pretul mic si puterea mai mult decat decenta. Plita are 4 zone de gatit (2 mari si 2 normale), 9 trepte pentru temperatura si temporizator pentru inchiderea automata.

Arctic ARSI6440MTB nu impresioneaza cu lista sa de functii suplimentare, insa face o treaba buna, e foarte usor de instalat si utilizat, iar pretul e printre cele mai mici de pe piata. Verifica pretul plitei aici.

Top plite electrice - Arctic ARSI6440MTB

5. Bosch PVS611FB5E – cele mai bune plite electrice

Fiind cea mai scumpa plita electrica din top, Bosch PVS611FB5E se poate lauda 9 trepte principale de temperatura si zone de gatit ce pot fi combinate daca e necesara utilizara unui vas de dimensiuni sporite. In plus, Bosch PVS611FB5E are si functia PowerBoost pentru toate zonele de gatit, care permite cresterea puterii chiar si cu 50% atunci cand este necesar (ex. fierberea rapida a apei). Astfel, zona dreapta fata are o putere maxima standard de 1.8 kW, insa cu PowerBoost, puterea poate atinge 3,1 kW. Mai mult, plita are si QuickStart, adica detecteaza vasele de gatit si porneste zonele pe care acestea sunt amplasate. Toate bune si frumoase, dar „sarbatoarea” e stricata de pretul ce poate sa atinga 3000 lei. Verifica pretul aici. 

Cele mai bune plite electrice - Bosch PVS611FB5E

Cele mai bune plite electrice

Pareri Pro Si Contra

Pro
  • Nici una
CONTRA
  • Nici una

Verdictul CelMaiBunTop

Design -/-

Imagine -/-

Conectivitate -/-

Comentarii (0)
Vizualizari ( 800)
(Nu există încă evaluări)

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inregistreaza-te la newsletter

Stai conectat la cele mai tari articole!

Nu-ti face griji, nu facem spam!

Contacteaza-ne