(Imagine: Woods SW22FM - review, pareri)
Comentarii (0)
Vizualizari (307)
(2 evaluare, 2 voturi)
18 iunie 2019
de CelMaiBun

Dezumidificator profesional Woods SW22FM: review

Discutam astazi despre primul dezumidificator profesional de pe site. Acesta poarta numele Woods SW22FM si a fost dispozitie noastra timp de o saptamana. In acesta perioada l-am masurat, l-am ascultat si i-am testat performantele.

Woods SW22FM review: specificatii tehnice

Greutate 18,5 kilograme
Dimensiuni 495 x 345 x 527 mm
Gaz refrigerant R290
Capacitate maxima dezumidificare 13,5 l/zi
Suprafata maxima incapere 100 mp
Debit maxim de aer dezumidificator in treapta intai 196 mc/h
Debit maxim de aer de aer dezumidificator in treapta a doua 342 mc/h
Sistem filtrare aer evacuat SMF
Uscare haine Da
Nivel sonor la dezumidificare in treapta intai (declarat) 37 dB
Nivel sonor la dezumidificare in treapta a doua (declarat) 56 dB
Afisaj digital Nu
Capacitate recipient apa 10,4 litri

Asa arata specificatiile tehnice ale lui Woods SW22FM. Din tabel lipseste functia blocare copii. Sa nu uitam insa ca vorbim despre un aparat profesional, deci in mediul unde acesta se foloseste, o asemenea functionalitate nu e necesare. In cadrul testului, am incercat sa aflam cat de conforme sunt valorile declarate cu cele reale.

Woods SW22FM - review, opinii

Woods SW22FM review: ce e R290?

Dezumidificatorul Woods SW22FM foloseste in calitate de agent refrigerant, gazul R290. Daca credeti ca acesta e un lucru nou, gresiti. In spatele lui R290 se ascunde un gaz mult mai cunoscut. Formula acestuia este C3H8, iar profesorii de chimie ii mai spun Propan. Exact – R290 este de fapt gazul Propan.

Acest refrigerant e folosit de peste 20 de ani la frigiderele industriale, iar in ultima perioada Propanul incepe sa fie intalnit si la dispozitivele mai mici. Cresterea popularitatii se explica prin pretul modest, dar si prin impactul ecologic limitat. R290 nu prezinta niciun risc pentru stratul de ozon, iar aportul la incalzirea globala masurat dupa indicele GWP este egal cu 3. Nu mai explicam ce e GWP si cum se calculeaza, e sufient sa stiti ca 3 e aproape nimic. Un alt aspect important e faptul ca R290 nu interactioneaza cu alte substante solide, adica lista de materiale ce pot fi folosite la fabricarea compresoarelor nu este in niciun fel limitata de gazul refrigerant.

Propanul are si doua neajunsuri: primul e inflamabilitatea ridicata, iar cel de-al doilea tine de dimensiuni. Utilizarea lui R290 ca gaz refrigerant impune dimensiuni mai mari pentru compresor.

Woods SW22FM - foto

Woods SW22FM review: unde si cum l-am testat

Woods SW22FM a fost testat intr-o incapere de aproximativ 42 mp, recent renovata, respectiv cu umiditatea destul de mare. Ar mai fi insa un aspect ce trebuie mentionat aici. Acest aspect e inaltimea incaperii. Camera noastra are o lungime de 7,5 metri, latime de 5,5 metri si inaltime de 3,5 metri. Daca inmultim cele trei dimensiuni, obtinem un volum de putin peste 144 metri cubi. Daca am fi avut o incapere cu inaltimea mai convetionala, sa spunem 2,6 metri, pentru a obtine acelasi volum, era sa fie nevoie de o suprafata de aproximativ 55,5 metri patrati.

Aparatul a fost lasat sa functioneze in treapta a doua timp de o ora. Am fixat umiditatea la inceputul functionarii si la sfarsit, tot la sfarsit am masurat cantitatea de apa stransa in recipient. Woods SW22FM e si purificator, adica are un filtru in spate, care curata aerul evacuat. Am utilizat monitorul de calitate aer Woods AQM 001 pentru intelege cum se descurca dezumidificatorul testat si cu curatarea aerului, iar pentru masurarea umiditatii am folosit termohigrometrul TFA S30.

Woods SW22FM - butoane

Woods SW22FM review: rezultate

Inainte sa punem dezumidificatorul in functiune, pe ecranul termohigrometrului era afisata o umiditate de 76% si o temperatura de 26 grade celsius. Instalarea si pornirea e foarte simpla. Scoateti aparatul din cutie. E grelut, dar producatorul a prevazut doua manere localizate strategic pe ambele parti ale dezumidificatorului. Dupa ce l-ati scos din cutie, va vin in ajutor cele 4 rotite de la baza. Cu ele transportarea/mutarea e simpla indiferent de natura suprafetei.

Asa cum prevede manualul, am setat dezumidificatorul pe treapta a doua, iar butonul higrostatului l-am rotit la maxim. Led-ul verde s-a aprins, prin urmare dezumidificatorul e pus in functiune. O sa intelegeti ca aparatul functioneaza si datorita zgomotului pe care il produce, un zgomot al carui nivel e un pic mai mare decat ne-am fi dorit. Astfel, din masuratorile noastre reiese ca in treapta intai, Woods SW22FM, produce un zgomot a carei medie e undeva intre 57,5 si 58 dB. In treapta a doua, numarul de decibeli e undeva intre 60 si 62. Spunem ca e cam mult pentru ca modelul Woods AD20 (cititi review-ul aici) produce 34 dB cu ventilatorul la minim si 50 dB la maxim. Nivelul mai mare de zgomot se explica prin constructia mai simpla, dar si prin particularitatile compresorului pe Propan.

Woods SW22FM - nivel zgomot in trepte 1 si 2

Intr-o ora de functionare, in recipientul lui Woods SW22FM s-au adunat aproximativ 750 ml de apa, iar afisajul termohigrometrului indica o reducere a umiditatii cu 5 puncte procentuale – de la 74 la 69%. A reactionat si monitorul de aer Woods AQM 001, afisand pe ecran valoarea PM2.5 de 14 – adica o reduce de 2 unitati timp de 60 minute.

Woods SW22FM review: plusuri

– Woods SW22FM e un aparat solid, cu carcasa metalica. Nu se teme de lovituri (dar fara fanatism) si este usor de manverat.
Woods SW22FM e numai bun pentru un depozit sau un spatiu mic de productie.
– E prietenos cu mediul.
– Are o interfata simpla.
– Capacitatea de dezumidificarea e buna, iar golirea recipientului dureaza cateva secunde.
– Recipientul pentru apa are un volum de 10,4 litri, deci nu va trebui golit o data pe zi.
– E usor de mutat/transportat.
– E chiar „Made in Sweden” si are o constructie simplista, deci ar trebui sa tina multi ani.
– Are garantie prelungita
– Gratie filtrului de aer, dezumidificatorul are si rol de purificator.
– Filtrul de aer se schimba si el foarte repede.

Woods SW22FM review - spate

Woods SW22FM review: minusuri

– Cel mai mare minus e ca nu are afisaj pentru umiditate.
– Nivelul sonor e mai mare decat cel declarat.
– Pretul destul de mare.

Woods SW22FM review: concluzie si preturi

Woods SW22FM e un dezumidificator robust si eficient. Il recomandam pentru spatiile mici de productie sau curatatorii. Aparatul promite sa functioneze multi ani, iar garantia de 6 vine sa confirme acest lucru. Ne e greu sa recomandam produsul pentru utilizarea casnica. Woods SW22FM e prea zgomotos. Pentru apartamente, case sau birouri e mult mai potrivita unitatea Woods AD20. Aceasta e foarte silentioasa, are un design mai placut si un numar de setari mult mai mare. Mai mult decat atat, daca ar fi sa alegem un dezumidificator profesional, am opta probabil pentru Woods SW38FM – fratele mai mare a lui SW22FM. Acesta are o capacitate de dezumidificare de 19 litri / 24 ore, iar pretul nu este cu mult mai mare.

Woods SW22FM - compartiment recipient apa

Pretul lui Woods SW22FM poate fi consultat aici.

Pretul lui Woods SW38FM poate fi verificat aici.

Citeste si:

Woods AD20 – recenzia completa

Cel mai bun dezumidificator: top 5 aparate filtrare aer

Woods SW22FM – recenzie

Pareri Pro Si Contra

Pro
  • Nici una
CONTRA
  • Nici una

Verdictul CelMaiBunTop

Design -/-

Imagine -/-

Conectivitate -/-

Comentarii (0)
Vizualizari ( 307)
(2 evaluare, 2 voturi)

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inregistreaza-te la newsletter

Stai conectat la cele mai tari articole!

Nu-ti face griji, nu facem spam!

Contacteaza-ne