Producatori de telefoane: top branduri si modele, structura pietii
Astazi facem o analizam piata de smartphone-uri, respectiv vom discuta despre cei mai mari producatori de telefoane, cotele de piata si legaturile dintre branduri. In plus, vom mentiona si furnizorii de componente. E important sa facem acest lucru pentru a ajuta cumparatorii sa inteleaga mai bine dispozitivul pe care il cumpara.
Piata smartphone-urilor a cunoscut o crestere spectaculoasa in ultimii 10 ani. Pentru mai mult context, este suficient sa cunoasteti in 2010 toti producatorii de telefoane au livrat un total de 296 mln. unitati, insa peste 8 ani, vanzarile anuale globale au trecut de 1,5 mlrd. unitati. E adevarat ca in ultimii patru ani s-a constat o stagnare comerciala, care se explica in special prin apropierea pietii de suprasaturatie. Insa si asa, anul trecut producatorii au expediat clientilor aproape 1,44 mlrd de smartphone-uri noi-noute.
Top producatori de telefoane: brand-uri si legatura dintre ele
Brand-urile de smartphone-uri propuse astazi pe piata alcatuiesc o lista care la prima vedere e destul de impunatoare. In realitate insa, cea mai mare parte a „prajiturii” (vreo 70%), e impartita de 4 companii in „felii” mai mult sau mai putin egale. E vorba de Samsung Electronics cu telefoanele Samsung, Apple Inc. cu iPhone, Xiaomi cu: Xiaomi, Redmi si Poco, plus BBK Electronics care ofera smartphone-uri OnePlus, Oppo, Vivo si Realme.
Cote de piata smartphone-uri: 2024 Update
1. In luna februarie 2024, Samsung si-a recapatat statul de cel mai important producator de telefoane, dupa ce a vandut 19,6 mln de smartphone-uri, ocupand astfel 19% din piata.
2. Apple a reusit sa comercializeze 17,41 mln de telefoane, asigurandu-si o cota de piata de 16%. Insa daca e sa ne raportam la ultimele 12 luni, tot Apple ramane cel mai mare producator. Cu toate acestea, daca se pastreaza tendinta actuala, s-ar putea ca 2024 sa fie anul Samsung, mai ales ca modelele din gama S24 se bucura de o popularitate impresionanta. Producatorul american insa isi pune sperantele in noua gama iPhone 16, care ar trebui sa aiba un impact pozitiv asupra vanzarilor, datorita imbunatirilor pe partea de hardware, dar si multumita integrarii AI.
3. Cu o cota de piata de aproape 14%, Xiaomi este al 3-lea producatorul de smartphone-uri in lume. Modelele Xiaomi 14 și Redmi Note 14 au consolidat pozitia brandului, iar noul Xiaomi 15, lansat oficial in luna octombrie, este unul dintre cei mai seriosi competitori pe piata flaghip-urilor din 2024.
Noile tendinte de pe piata telefoanelor
Inteligenta artificiala schimba radical modul in care utilizatorii interactioneaza cu smartphone-urile si aplicatiile lor. Impactul integrarii AI in acest domeniu este profund, influentand aproape fiecare aspect al experientei mobile. De la asistenti vocali mai inteligenti, care pot interpreta si raspunde la comenzi complexe, pana la aplicatii care se adapteaza nevoilor individuale ale fiecarui utilizator, AI-ul aduce o noua dimensiune de personalizare.
Chiar si gestionarea bateriei devine mai eficienta, pe masura ce algoritmii de inteligenta artificiala optimizeaza consumul de energie in functie de comportamentul utilizatorului.
Telefoanele pliabile. Privite initial cu scepticism, telefoanele pliabile au castigat rapid un loc semnificativ pe piata globala a dispozitivelor mobile. Noile modele precum Samsung Galaxy Z Fold 6 si Z Flip 6 impresioneaza prin display-uri robuste si functii avansate de multitasking, consolidand pozitia Samsung in fruntea segmentului. Alti jucatori importanti, precum Google Pixel 9 Pro Fold, Honor Magic V3 si Huawei Mate XT Ultimate, aduc si ei inovatii proprii. De pilda, Huawei Mate XT Ultimate se remarca prin designul sau cu triplu display, insa disponibilitatea sa este momentan limitata la piata din China.
Cu optiuni diversificate si imbunatatiri continue in design si durabilitate, telefoanele pliabile se impun tot mai mult, fiind percepute nu doar ca un gadget de lux, ci ca dispozitive viabile pentru un public larg.
Top producatori de telefoane: furnizori de procesoare
Piata procesoarelor are o structura asemanatoare cu cea a smartphone-urilor. Ar fi 3-4 furnizori care conteaza foarte mult. Atat de mult incat oprirea macara a unuia din ei ar provoca o criza majora pe piata. Cel mai mare furnizor de procesoare mobile este compania taiwaneza Mediatek. Cota de piata a acesteia este de aproximativ 33%, iar gama e compusa atat din procesoare low-end, cat si din dispozitive high-end.
Americanii de la Qualcomm cu procesoarele Snapdragon ocupa cam 30% din piata procesoarelor mobile. Cota Qualcomm a vazut o crestere importanta in ultimii ani, care probabil se datoreaza faptului ca Samsung a mutat o parte din smartphone-urile sale de pe chip-urile Exynos pe chip-uri Snapdragon. Printre altele, cota de piata a procesoarelor Exynos (Samsung) a ajuns in trimestrul 4 2021 la numai 4%. La finele lui 2020, aceasta masura 10%.
Apple e al treilea furnizor de procesoare de pe piata, cu o cota de 21% in Q4 2021. Apple Bionic sunt printre cele mai performante procesoare mobile ale momentului. De dezvoltarea lor se ocupa chiar Apple Inc., insa productia e realizata de compania taiwaneza TSMC Limited.
Top producatori de telefoane
Pareri Pro Si Contra
- Nici una
- Nici una
Lasă un răspuns