(Imagine: Purificator Pegasus)
Comentarii (0)
Vizualizari (501)
(8 evaluare, 8 voturi)
30 aprilie 2020
de CelMaiBun

Purificator de aer Pegasus cu filtru electrostatic HPP: review

Pegasus este primul purificator de aer cu filtru electrostatic testat pe celmaibuntop.ro, iar rezultatele sunt neasteptat de bune. Dispozitivul capteaza praful excelent, nu e scump si se intretine foarte usor. 

Ce este filtrul electrostatic – HPP?

Conceptul HPP (High Potential Particle) este relativ nou si are la baza un filtru electrostatic. Acesta foloseste electricitatea statica pentru captarea particulelor de praf. Pe scurt, filtrul electrostatic functioneaza ca un magnet, unde particulele nocive primesc la intrarea in filtru o sarcina electrica, ca apoi sa ramana lipite de placile metalice interne cu sarcina electrica opusa.

Avantajele filtrului electrostatic

Eficienta. Daca este igienizat regulat, filtrul electrostatic cu placi de filtrare se descurca bine spre foarte bine cu eliminarea prafului si a altor particule nocive din aer.

Costuri mici. Unitatea de filtrare electrostatica nu necesita inlocuire, respectiv presupune doar costul achizitiei.

Reutilizabil. Lamelele filtrului electrostatic trebuie spalate si uscate, dupa care unitatea poate fi folosita din nou cu aceeasi eficienta.

Dezavantajele filtrului electrostatic

Scade eficienta daca nu e curatat. Capacitatea de captare scade destul de mult daca lamelele nu sunt curatate periodic. Frecventa curatarii variaza in dependenta de mediul utilizarii, dar si de dimensiunile filtrului. Pot fi doua zile, o saptamana sau o luna.

Pareri purificator Pegasus

Filtru HPP vs. HEPA. Care este mai bun?

Daca ar fi sa comparam doar filtrele, HEPA este ceva mai eficient. Trebuie insa sa mentionam ca purificatoarele cu filtre electrostatice sunt de multe ori insotite de unul sau chiar doua filtre aditionale, care au grija sa retina particulele mari si mirosurile neplacute. Mai mult, performantele filtrelor HEPA de asemenea se reduc dupa o anumita perioada, caz in care singura solutie este achizitia si montarea unui filtru nou.

Inca ceva. Un filtru poate fi numit HEPA numai daca este capabil sa retina cel putin 99,95% (standard UE), respectiv 99,97% (standard SUA) din particulele de 0.3 μm. Evitati produsele cu inscriptii de genul: HEPA-type, HEPA-style sau HEPA-like. Acestea nu corespund cerintelor si nu pot fi numite filtre HEPA.

Purificator de aer Pegasus: specificatii tehnice

Tip filtruHPP - electrostatic + prefiltru + filtru de carbon
Debit aer151 mc/h
Suprafata maxima50 mp
TimerDa
AfisajNu
Nr. trepte ventilator5
Nivel sonor31-53 dB
Dimensiuni160x380x395 mm
Greutate3,45 kg
Pret643 lei

Purificator de aer Pegasus: design

Pegasus este un dispozitiv compact si foarte solid. Carcasa e facuta dintr-un plastic gros si usor matuit. Interfata are doar 5 butoane, aranjate dupa cum urmeaza: 1. Speed- reduce viteza ventilatoarelor. Printre altele, purificatorul are in fata 5 LED-uri, cate unul pentru fiecare treapta de viteza.  2. Dimmer – reduce puterea sau stinge LED-urile, daca acestea deranjeaza. 3. On/Off – porneste si opreste purificatorul. 4. Timer – seteaza temporizatorul pe una din cele 3 optiuni: 2, 4 sau 8 ore. 5. Speed+ – mareste viteza ventilatoarelor.

Forum purificator Pegasus

Purificator de aer Pegasus: testare

Pegasus a fost testat in aceeasi incapere in care au fost testate dezumidificatoarele Woods MDK26, Woods MDK11, Woods AD20 si umidificatorul cu ultrasunete Leonis. Este vorba despre un living cu suprafata de 21,3 mp si o inaltime de a peretilor de 2,60 m. Purificatorul a fost lasat sa functioneze timp de 24 de ore, cu ventilatoarele setate pe treapta a doua. Ne interesa sa vedem daca purificatorul este capabil sa lupte cu praful, care in mod normal trebuia sters o data la 48 de ore, pentru ca devenea iritant de mult. Am masurat si zgomotul produs de Pegasus la fiecare treapta de functionare a ventilatoarelor.

Nivelul sonor

Chiar daca are trei ventilatoare, Pegasus este descris drept un purificator silentios. E adevarat. Setat pe prima treapta, dispozitivul produce 32 dB, adica aproape nimic. Pe treapta a doua si a treia, zgomotul ajunge la 40, respectiv 44 db – cam cat un frigider bun. Pe ultimele doua trepte, Pegasus produce 49 si 52,5 dB – sesizabil, dar nu foarte deranjant.

Purificare

La cateva ore de la pornirea purificatorului, incepe sa se simta primele schimbari. Se respira mai usor, aerul devine mai proaspat si incep sa dispar mirosurile. Mai mult decat atat, din camera a disparut praful. In mod normal, nu trecea mai mult de jumatate de zi pana cand praful devenea din nou vizibil pe suprafetele curatate dimineata. Pegasus a fost in stare sa tina piesele de mobilier curate cat timp a fost lasat sa functioneze. Dupa ce am terminat cu testarea si am pus aparatul inapoi in cutie, a durat vreo 3 ore pana cand praful si-a reintrat in drepturi, ocupand pozitiile lasate candva.

Recomandari purificator cu filtru electrostatic

Avantajele purificatorului de aer Pegasus

1. Eficient la curatarea si improspatarea aerului.

2. Utilizare simpla. Interfata are doar 5 butoane, doua fiind pentru reglarea vitezei.

3. Are 5 viteze pentru ventilatoare, respectiv puteti adapta purificatorul la propriile nevoi.

3. Compact.

4. Fabricat din materiale de calitate. Carcasa solida.

5. Functionare silentioasa, mai ales in primele trei trepte.

6. Pret corect.

7. Filtrul electrostatic este permanent si are nevoie doar de curatare.

Dezavantajele purificatorului de aer Pegasus

1. Purificatorul are 3 LED-uri pentru timer si 5 LED-uri pentru treptele ventilatoarelor, dar un afisaj tot nu ar strica.

2. Filtrul electrostatic se curata usor, dar trebuie lasat sa se usuce complet.

Pret

La momentul redactarii recenziei, pretul de start al purificatorului era de 643,5 lei – TVA inclus si transport gratuit.

Pareri Pro Si Contra

Pro
  • Nici una
CONTRA
  • Nici una

Verdictul CelMaiBunTop

Design -/-

Imagine -/-

Conectivitate -/-

Comentarii (0)
Vizualizari ( 501)
(8 evaluare, 8 voturi)

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inregistreaza-te la newsletter

Stai conectat la cele mai tari articole!

Nu-ti face griji, nu facem spam!

Contacteaza-ne