Samsung Galaxy S23+ review: performante excelente, autonomie OK
Noul Samsung Galaxy S23+ e aici cu un chip mai rapid ca niciodata si o baterie care in teorie ar trebuie sa rezolve problema autonomiei pe care o avea Galaxy S22+. Cu toate acestea, concurenta, condusa probabil de OnePlus 11 va da mari batai de cap modelului coreean. Si pentru a intelege cat vulnerabil este Galaxy S22+ in fata rivalilor, am testat telefonul timp de o saptamana. Iata ce am avea de spus.
Samsung Galaxy S23+: design si display
Ca si celelalte modele din gama Galaxy S23, noul S23+ se deosebeste de predecesorul sau in primul rand prin indepartarea insulitei pentru camere. In fata gasim un display plat ale carui forme ne sunt cunoscute de la modelele anterioare. Tot fara schimbrari importante a ramas si capitolul legat de calitatea materialor. Atat fata cat si spatele telefonului sunt acoperite cu sticla de protectie Gorilla Glass Victus 2. Corning, producatorul sticlei, afirma ca aceasta are rezistanta imbunatita la toate tipruile de socuri, inclusiv zgarieturi. Aici ar fi probabil util sa mentionam ca Galaxy S23+ corespunde standardului de protectie IP68, care cel putin in teorie ar trebui sa pastreze telefonul functional chiar daca acesta a stat 30 de minute in apa, la adancimi ce nu depasesc 1,5 metri. Cu alte cuvinte, noul Samsung Galaxy S23+ este un smartphone solid si poate chiar un pic mai elegant fata de predecesorul sau.
Pentru display-ul montat pe Galaxy S23+ avem un singur cuvant – exceptional. In primul rand e luminozitatea ce poate atinge chiar si 1200 nits. Apoi, avem culorile. Asa cum era de asteptat, ecranul afiseaza culorile perfect, mai ales in modul Natural. In plus, noul Galaxy S23+ are suport pentru tipurile de continut HDR10, HDR 10+ si HLG.
Una peste alta, e 9,5 din 10 pentru design si tot 9,5 din 10 pentru display.
Samsung Galaxy S23+: performante si camere
Noul Samsung Galaxy S23+ foloseste o versiune adaptata a chip-ului Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2. Prin „adaptare” se are in vedere o crestere a frecventei de functionare. Astfel, nucleul principal – Cortex-X3 are o frecventa de 3,36 GHz, fata de 3,2 GHz in varianta standard, iar procesorul grafic Adreno 740 functioneaza cu 719 MHz (680 MHz standard). Modificarile au facut ca fata de predecesor, performantele generale ale noului chip sa creasca cu 35%, iar eficienta energetica sa sporeasca cu 40%. Imbunatatit a fost si sistemul intern de racire, care cel putin in teorie ar trebui sa rezolve problema supraincalzirii, care la randul ei reduce destul de mult performantele telefonului.
Galaxy S23 Plus s-a prezentat excelent in cadrul testelor sintetice. Astfel, in GeekBench 5, Plusul a luat 5073 puncte la testarea multi-core si 1550 la testarea single-core. Rezultatele sunt in linie cu celelalte modele Galaxy S23, dar cu vreo 10% sub ce a prezentat iPhone 14 Pro Max. Diferenta in rezultate e practic irelevanta si nu se vede in utilizarea de zi cu zi. Telefonul ruleaza ireprosabil atat in meniuri, cat si in aplicatii sau jocuri, iar temperatura excesiva nu mai e o problema.
Camere:
Ca si mezinul S23, noul Galaxy S23+ a primit un set de camere in mare parte similar cu ce vazusem pe S22, diferita fiind doar camera frontala, care a schimbat senzorul de 10 MP pe unul de 12 MP.
Astfel, in spate avem un senzor principal de 50 MP cu o lentina de 23 mm, deschidere f/1.8 si stabilizare optica. Camera telephoto foloseste un senzor de 10 MP, tot cu stabilizare optica, iar camera ultra-wide foloseste un functioneaza cu un senzor de 12 MP, lentile cu deschidere f/2.2, fara stabilizator.
Ca si la S22, camera principala a noului S23+ salveaza pozele la rezolutia de 12 MP. Puteti opta pentru rezolutia maxima, adica 50 MP, veti obtine astfel si mai multa detaliere, insa veti plati cu spatiul de stocare. Nici nu prea merita sa faci acest lucru, pentru ca si asa camera furnizeaza detaliere suficienta si chiar mai mult de atat. Contrastul si culorile sunt aproape perfect. Traditional pentru un smartphone Samsung, se vede ceva supra-saturare. Una peste alta, e 9,5 din 10 pentru camera principala a noului Galaxy S23+.
Camera telephoto foloseste un senzor de 10 MP, dar face upscale si salveaza pozele la 12 MP. Detalierea este si aici uimitoare, la fel ca intervalul dinamic si contrastul. Camera lasa ceva zgomot in poze, dar nu e deloc deranjant. Printre altele, modul Portait este disponibil si pentru camera telephoto, iar rezultatul ne-a uimit. Pozele sunt cel putin la de bune cele obtinute cu camera principala, in unele cazuri, separarea persoanei de fundal fiind mai evidenta la camera telephoto.
Nu putem sa nu mentionam camera selfie, care dupa cum spuneam s-a ales cu un senzor de 12 MP nou. Se pare ca si aici Samsung a luat decizia corecta. Pozele au nivelul perfect de detaliere, iar zgomotul e minim.
9,7 din 10 la capitolul performante si 9,6 din 10 la capitolul camere pentru noul Galaxy S23+.
Samsung Galaxy S23+: autonomie si incarcare
Doua masuri majore au fost luate pentru imbunatatirea autonomiei. In primul rand, a fost marita capacitatea bateriei pana la 4700 mAh (+200 mAh), iar in al doilea rand, avem chip-ul cu eficienta energtica sporita. La final, s-a obtinut o autonomie decenta, clar peste ce putea sa ofere predecesorul. Astfel, testele de anduranta au demonstrat ca Samsung Galaxy S23+ rezista aproape 18 ore daca e folosit non-stop pentru navigarea pe net sau 19,5 ore la video playback. Daca e lasat in mod stand by, noul Galaxy S23+ are „energie” pentru aproximativ 40 de ore. Cu alte cuvinte, daca la S22+ se mai intampla sa cauti in timpul zilei incarcatorul, la Samsung Galaxy S23+ nu se pune problema. Incarcat seara, smartphone-ul rezista cel putin 24 de ore.
Daca tot am pomenit incarcarea, ar fi bine sa spunem ceva si despre cat de repede are loc procesul. Conectat la un adaptor de 45W, care printre altele trebuie cumparat separat, noul Galaxy S23+ are nevoie de aproximativ 60 de minute pentru incarcarea completa. Deloc rau, dar clar sub OnePlus 11 cu adaptorul sau de 100W. Partea mai proasta e ca standardul de 45W e cel prevazut de producator, deci chiar daca gasiti un adaptor mai puternic, nu schimbati nimic.
Una peste alta, e 9,4 din 10 la capitolul autonomie si incarcare.
Concluzie:
Gama S23 e fara indoiala mai reusita decat S22. Producatorul a luat ce era mai buna de la predecesor, a pus un chip cu performante de exceptie si a rezolvat problemele legate de autonomie si supraincalzire.
Preturile incep de la 4500 lei pentru varianta cu stocare de 256 GB, cu 8 GB RAM si pot sa ajunga pana la 5000 de lei pentru varianta cu stocare de 512 GB. Avand in vedere realitatile pieti, nu putem spune ca Samsung Galaxy S23 Plus are preturi exagerate. Si totusi, pentru cumparatorii ce nu tin foarte tare la brand, OnePlus 11 ar fi o alegere un pic mai buna.
Pareri Pro Si Contra
- Nici una
- Nici una
Lasă un răspuns