(Imagine: Samsung Galaxy Z Fold5 - recenzie, pareri)
Comentarii (0)
Vizualizari (153)
(Nu există încă evaluări)
16 august 2023
de CelMaiBun

Samsung Galaxy Z Fold5 review: cel mai bun telefon pliabil

Pe scurt, Samsung Galaxy Z Fold5 este o versiune revizuita a lui Fold4, cu procesor nou, protectie Gorilla Glass Victus 2 si inchidere fara crapatura in zona indoirii. Noutatile nu sunt numeroase, dar se pot dovedi cruciale atat pentru telefon, cat si pentru intregul segment de dispozitive pliabile. 

Verifica pretul aici

Samsung Galaxy Z Fold5 review: design si display

La capitolul design, noul Galaxy Z Fold5 vine cu o balama mai ingusta si o noua metoda de indoire a ecranului, astfel incat, crapatura ramasa la plierea telefonului, acum nu mai exista. Acea crapatura deranja foarte multa lume in trecut, numerosi cumparatori renuntand intr-un final la achizitie din cauza ei. Noua balama este si cauza reduceri grosimii telefonului, cu aproape doua milimetri. De aceea spunem ca modificarea se poate dovedi cruciala pentru model. In plus, Fold5 vine cu protectie Gorilla Glass Victus 2 pentru panourile exterioare, inclusiv pentru ecranul frontal, insa cadrul din aluminiu si acoperirea dislay-ului principal, se pare ca au fost imprumutate, fara schimbari, de la modelul anterior.

Display-uri

Pentru ca e mai subtire, noul Galaxy Z Fold5 pare un telefon compact, mai ales ca display-ul frontal are raport 23:9, adica e subtire si lung. Insa acest aspect are si parti negative, precum faptul ca obiectele afisate par inghesuite, iar tastarea unui mesaj, nu e cea mai placuta ocupatie. In rest, nimic de reprosat. Afisajul frontal are diagonala de 6,2, inch, rezolutie 904 x 2316 px si rata de refresh 120 Hz. E luminos si extrem de clar. Ce altceva sa mai vrei de la un afisaj?

Display-ul principal are diagonala de 7,6 inch, rezolutie 1,812 x 2,176 px, suport pentru HDR 10+ si rata de refresh adaptiva, cu un maxim de 120 Hz. Ecranul este printre cele mai luminoase de pe piata, indiferent de conditiile utilizarii. Acelasi lucru, il putem spune, despre claritate, dar si despre acuratetea culorilor.

Una peste alta, e 9,5 din 10 pentru design si 9,6 din 10 pentru display-uri.

Samsung Galaxy Z Fold5 review complet

Samsung Galaxy Z Fold5 review: performante

Smartphone-ul (ca si Flip5) foloseste o versiune adaptata a chip-ului Snapdragon 8 Gen 2, unde frecventa nucleului principal a fost ridicata la 3,36 GHz (de la 3,19 GHz). Mai mult, pentru Fold5, frecventa procesorului grafic Adreno 740, a fost dusa pana la 719 MHz, fata de 680 MHz, in varianta standard. Aceste imbunatatiri explica diferentele intre rezultatele testelor sintetice ale lui Galaxy Z Fold5, in comparatie cu alte telefoane, dotate cu varianta de baza a chipului. In plus, Samsung Galaxy Fold5 vine din start cu 12 GB RAM si 256 GB de stocare, iar maximul de stocare disponibil este de 1 TB.

Asa cum era de asteptat, noul Samsung Galaxy Z Fold5 s-a prezentat excelent in cadrul testelor sintetice, inregistrand 2050 puncte la testul Geekbench 6 single-core si 5300 puncte, la testul multi-core. Pe langa avansul consistent fata de predecesor, noul model se poate mandri cu performante mai bune fata de modelele ce folosesc versiunea standard Snapdragon 8 Gen 2. Cu alte cuvinte, Samsung Galaxy Fold5 e unul dintre cele mai rapide smartphone-uri de pe piata, poate chiar cel mai rapid printre dispozitivele pe baza de Android.

Daca tot am amintit sistemul de operare, trebuie sa mentionam si faptul ca Fold5 foloseste Android 13, imbracat in Samsung’s One UI 5.1.1, unde „.1” inseamna versiunea pentru telefoanele pliabile. Sistemul de operare e gandit pentru o experienta cat mai fluenta la trecerea de la ecranul frontal la cel principal. In plus, la multitasking, Fold5 nu are egal. Puteti deschide simultan mai multe aplicatii si sa le aranjati cum doriti, pe verticala, pe orizontala sau una peste alta.

E 9,85 din 10 la capitolul performante.

Samsung Galaxy Z Fold5 - pliat, fara crapatura

Samsung Galaxy Z Fold5 review: camere

Setul de camere a fost imprumutat fara schimbari de la Fold4. Cu alte cuvinte, camera principala are senzor de 50 MP, insa pozele sunt facute cu 12 MP. Calitatea fotografiilor corespunde in totalitate standardelor Samsung. Detalierea e foarte buna, zgomot putin spre deloc, iar culorile aprinse, chiar supra-saturate pe alocuri. Daca iti displac culori prea vii, poti seta telefonul sa capteze fotografiile la rezolutie maxima, si atunci, efectul de supra-saturatie dispare (la fel si spatiul de stocare).

Camera telephoto, cu senzor de 10 MP si zoom optic 3X, face poze de calitate, fara zgomot si detalii bine definite. E de mentionat ca si aici pozele sunt salvate cu 12 MP, adica telefonul face upscale pentru a egala rezolutia camerei principale. Din fericire, nu am observat urme de procesare, fotografiile ramanand clare, chiar si la cele mai mici amanunte.

Camera ultra-wide de 12 MP se face remarcata prin culorile vii, dar nivelul detalierii nu e la fel de ridicat ca in cazul camerei principale.

Pe ecranul frontal, producatorul a integrat o camera selfie de 10 MP. Si aceasta se descurca aproape ireprosabil, cu focalizare excelenta, contrast bun si culori placute.

Pe display-ul principal, a mai fost montata o camera. Una de 4 MP, a carei destinatie primara sunt probabil conferintele video. Se pot face poze si cu aceasta camera, dar rezultatele sunt „asa si asa”.

Una peste alta e 9,5 pentru camerele lui Samsung Galaxy Z Fold5

Samsung Galaxy Z Fold5 foto - spate

Samsung Galaxy Z Fold5 review: autonomie

Legat de baterie si autonomie, nu impartasim entuziasmul celorlalte site-uri de recenzii. Samsung Galaxy Z Fold5 vine cu o baterie de 4400 mAh, adica la fel ca modelul anterior. In teorie, noul procesor, mai eficient, ar trebui sa asigure superioritatea lui Fold5. Ei bine, nu e chiar asa. In timpul testelor, noul model a aratat ca poate sa reziste aproximativ 14 ore si jumatate la navigarea pe net sau vreo 38 ore la apeluri audio. Nu e foarte rau, insa problema e ca rezultatele lui Fold5 sunt cu 5-10% sub ce e capabil Fold4. Mai mult, telefonul are suport pentru incarcarea cu fir la maxim 25W si 15W wireless. Cam modest, avand in vedere ca producatori gen OnePlus sau Xiaomi, au atins deja pragul de 100W, la incarcarea prin cablu. Si din nou, nu am face mare tragedie, insa Samsung Galaxy Z Fold5 incepe de la 9400 lei. Chiar se putea mai mult pentru un asemenea pret.

E 8,7 din 10 la capitolul autonomie.

Concluzie:

Galaxy Z Fold5 e cel mai scump (click pentru pret) smartphone din gama Samsung, fiind cu aproape 1500 lei peste varianta de 1TB a lui Galaxy S23 Ultra, care are un set de camere mai avansat, autonomie mai buna si se incarca mai repede. Insa daca va doriti neaparat un smartphone pliabil, care la deschidere sa arate ca o mini-tableta, Samsung Galaxy Z Fold5 e probabil cea mai buna alegere.

Samsung Galaxy Z Fold5 review

Pareri Pro Si Contra

Pro
  • Nici una
CONTRA
  • Nici una

Verdictul CelMaiBunTop

Design -/-

Imagine -/-

Conectivitate -/-

Comentarii (0)
Vizualizari ( 153)
(Nu există încă evaluări)

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inregistreaza-te la newsletter

Stai conectat la cele mai tari articole!

Nu-ti face griji, nu facem spam!

Contacteaza-ne