(Imagine: Cel mai bun mini PC - A95X R2)
Comentarii (0)
Vizualizari (2.361)
(2 evaluare, 2 voturi)
6 martie 2019
de CelMaiBun

Cel mai bun mini PC: top mini calculatoare bune, recenzii si preturi

Incercam astazi sa aflam care este cel mai bun mini PC dupa raportul calitate/pret. Pentru asta am creat un clasament cu 5 PC-uri bune pentru a satisface orice nevoie, fie ca este vorba despre transformarea televizorului intr-un Smart TV sau necesitatea de a salva spatiu intr-o locuinta cu dimensiuni reduse.

Cel mai bun mini PC: notiuni generale

Termenul de microcomputer a fost lansat in anii ’70 pentru a defini calculatoarele mai mici decat cele obisnuite. E important sa stiti ca in anii ’70, un computer obisnuit cantarea cateva tone si avea dimensiunile unei sufragerii. Prin urmare, o unitate de calcul care avea dimensiunile unui televizor, putea fi considerata microcomputer. Intre timp, lucrurile s-au schimbat foarte mult. Desktop-urile cantaresc 2-3 kg, iar unele mini-PC-uri au marimile unui stick de memorie.

Printre altele chiar si in cadrul mini-PC-urile exista o stratificare. Cele mai mici unitati se incadreaza in asa numita „stick class”. Acestea au la baza procesoare Intel Atom si sunt propuse de cele mai multe ori de Intel Compute, Lenovo sau Asus.

Clasa urmatoare poarta numele NUC si vine de la  Next Unit of Computing. Aceasta categorie a fost lansata de Intel pentru a accelera dezvoltare calculatoarelor de mici dimensiuni pe baza de Windows.

Cel mai bun mini PC: procesor grafic integra vs. grafica dedicata

Microcomputerele sunt micro pentru ca in marea lor parte sunt dotate cu procesoare grafice integrate cu performante in cel mai bun caz medii, dar suficiente pentru video playback sau lucru. Unule PC-uri insa, care sincer vorbind nu sunt chiar mini, au placi grafice separate pentru a oferi suport suficient pentru rularea jocurilor la setari bune. Evident ca pe langa dimensiuni, aceste unitati se fac remarcate si prin preturile destul de dureroase. Zotac este unul din producatorii ce ofera mini PC-uri cu placi grafice dedicate.

Cel mai bun mini PC: top 5

1. Intel NUC NUC8i3BEK2 – verifica pretul aici – un mini PC destul de avansat cu procesor i3-8109U si placa grafica integrata Intel Iris Plus Graphics 655.  ASUS Ultracompact PN60 nu are stocare intergata, dar are interfata M.2 pentru dispozitive de stocare SSD. Memoria RAM lipseste si ea, in schimb cele doua slot-uri permit instalarea a 32 GB RAM. Destul de avansate sunt si conexiunile. Unitatea ofera port un HDMI 2.0, 3 port-uri USB 3.0, si unul USV 3.1. Prin urmare, la capitol trasfer de date, Intel NUC NUC8i3BEK2 sta foarte bine. Pretul se incadreaza de cele mai multe ori in intervalul 1400-1500 lei. Prin urmare, veti mai avea nevoie de inca 500-600 lei pentru stocare SSD si RAM. La final se va obtine un dispozitiv care credem noi ca e cel mai bun mini PC dupa raportul calitate/pret.

Cel mai bun mini PC - Intel NUC NUC8i3BEK2

2. X96 MAX – verifica pretul aici – daca e sa punem mai mult accent pe pret, X96 MAX ar fi cel mai bun Mini PC, dar cu un accent mai puternic pe pret. Pe partea hardware, X96 MAX nu este tocmai un dispozitiv foarte avansat. Unitatea are un procesor Amlogic din seria S9, cu 4 nuclee cu frecventa maxima de 2.0 Ghz. Ca procesor grafic a fost ales Mali-G31MP, iar RAM-ul masoara 4 GB. PC-ul are port HDMI, dar e important de mentionat ca e vorba de versiunea 2.1, care are suport pentru Dynamic HDR, iar viteza in 4K practic poate atinge si 60 fps. Mai avem vesti bune. In FullHD, X96 MAX este capabil sa ofere 120 cadre pe secunda, avand si suport pentru formatul 3D. Mai mult decat atat, unitatea vine cu o capacitate de stocare de 32 GB cu posibilitatea extinderii prin microSD (max. 64 GB). X96 MAX este un instrument perfect pentru transformarea unui TV in SmartTV cu functionalitati de desktop. PC-ul ruleaza foarte bine si are un pret mult prea bun ca sa fie ignorat.

Cel mai bun mini PC - X96 MAX

3. Intel NUC Barebone NUC7i5BNHX1 – verifica pretul aici – un dispozitiv cu procesor (Intel Core i5-7260U) potent si o placa grafica (Intel HD Graphics 640) mai performanta decat cea montata pe PC-ul de pe pozitia a doua. Chiar si pretul este la prima vedere mai avantajos. Spunem la prima vedere pentru ca Intel NUC Barebone NUC7i5BNHX1 vine fara memorie RAM si fara stocare. Prin urmare, va trebui sa aveti grija si de aceste aspecte si sa nu uitati de instalarea sistemului de operare. Una peste alta, Intel NUC Barebone NUC7i5BNHX1 este un mini PC foarte bun, cu mare potential, mai ales ca producatorul a prevazut posibilitatea montarii chiar si a 2 memorii RAM de 16 GB fiecare.

Cel mai bun mini PC - Intel NUC7I5BNH

4. PiPO X8 – verifica pretul aici – ocupantul locul 4 din clasamentul ce anunta cel mai bun mini PC este un dispozitiv foarte interesant. Acesta are un procesor Intel Atom cu 4 nuclee si frecventa de 1,44 Ghz, RAM de 2 GB, GPU integrat, SSD de 32 GB si Windows 1o preinstalat. La conectivitate avem 1 port HDMI, 2 USB-ri 2.0 si un RJ-45. In plus, dipsozitivul detine un display tactil cu diagonala de 7 inch si rezolutia 1280×800. PiPO X8 ruleaza bine si este un alt instrument perfect pentru transformarea unui televizor in Smart TV.

Cel mai bun mini PC - PiPO X8

5. Intel Compute Stick STK1AW32SC – verifica pretul aici – singurul mini PC de tip stick din clasament. Unitatea are un procesor Intel Atom cu 4 nuclee, 2 GB de RAM, capacitate de stocare de 32GB si procesor grafic integrat. PC-ul se comporta aproape ireprosabil, singura sa problema fiind supraaincalzirea. Motiv pentru care recomandam utilizarea unui ventilator pentru a raci stick-ul.

Cel mai bun mini PC - Intel Compute Stick STK1AW32SC

Citeste si:

Cel mai bun sistem All-In-One

Cel mai bun mini PC

Pareri Pro Si Contra

Pro
  • Nici una
CONTRA
  • Nici una

Verdictul CelMaiBunTop

Design -/-

Imagine -/-

Conectivitate -/-

Comentarii (0)
Vizualizari ( 2.361)
(2 evaluare, 2 voturi)

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inregistreaza-te la newsletter

Stai conectat la cele mai tari articole!

Nu-ti face griji, nu facem spam!

Contacteaza-ne