(Imagine: Cel mai bun ulei de motor - Castrol Edge 5w30 pareri)
Comentarii (0)
Vizualizari (273.914)
(51 evaluare, 51 voturi)
8 august 2022
de CelMaiBun

Cel mai bun ulei de motor: asa alegi cel mai bun ulei pentru masina ta

Venim astazi cu niste sfaturi menite sa va ajute sa alegeti cel mai bun ulei de motor, fie ca vorbim despre un motor diesel sau unul pe benzina, o noua sau una mai veche, cu filtru de particule sau fara.

Una din cele mai populare teme de discutii printre automobilisti este alegerea uleiului de motor. Pentru a complica si mai tare situatia, in ultimul timp au aparut o multime de zvonuri legate de acest subiect, iar oferta mare de uleiuri atat foarte ieftine cat si foarte scumpe, genereaza si mai multe semne de intrebare in capurile soferilor.

Pentru a limpezi un pic situatia, am decis sa centralizam aici lucrurile cunoscute despre uleiurile de motor, sa desfiintam unele mituri, dar mai important, sa oferim cateva sfaturi utile pentru a va ajuta sa alegeti cel mai bun ulei de motor.

Cel mai bun ulei de motor: clasificarea uleiurilor

Clasificarea generala pe care o cunoaste cea mai mare parte a soferilor prevede impartirea uleiurilor de motor pe 3 grupe: minerale, semisintetice si sintetice. Primele 2 sunt rezultatul prelucrarii petrolului, insa uleiurile sintetice, au la baza un proces chimic mult mai complex, iar lista cu aditivi este mult mai lunga decat in cazul uleiurilor semisintetice si a celor minerale. Sa stiti insa ca multi producatori nu spun tot adevarul despre uleiurile lor, iar o buna parte din uleiurile sintetice sunt in realitate semisintetice. Pentru a putea scrie pe eticheta cuvantul „synthetic”, producatorii imbunatatesc uleiurile semisintetice cu un pachet puternic de aditivi. Partea buna e ca astfel de uleiuri sunt mai ieftine, partea proasta e ca acestea se uzeaza mai repede, respectiv dupa un anumit numar de kilometri, protectia oferita componentelor motorului se reduce semnificativ. Daca va doriti un ulei sintetic in adevaratul sens al cuvantului, cautati unul pe baza de polialfaolefina (PAO).

Exemple de uleiuri PAO: Ravenol VPD 5w40, Liqui Moly Synthoil High Tech 5w40, Motul X-Cess 8100.

Cel mai bun ulei de motor: vascozitatea

Vascozitatea uleiului este exprimata de cifrele de pe ambalaj. Vezi imaginea de mai jos.

Vascozitate

Prima grupa de simboluri poate lua valorile: 0, 5, 10, 15, 20, 25 si indica comportamentul adoptat de ulei la temperaturi joase – sub 0 grade celsius. Aici, pentru marea majoritate a autoturismelor ar fi recomandabil indicele 5w.

Numerele de dupa litera „W” arata vascozitatea uleiului la cald. Acestea pot lua valorile 20, 30, 40, 50 ori 60. Uleiul cu indicele 20 este bun doar iarna, atunci cand motorul nu se incalzeste prea tare. Uleiul cu indicele 60 este utilizat pentru masinile de curse, acolo unde motoarele sunt suprasolicitate. Indicele recomandat pentru cele mai multe masini este 40.
Din cele spuse pana acum, reiese ca cel mai bun ulei auto pentru motorul dvs. ar avea indicatorul de vascozitate 5w40. Mentionam totusi ca concluzia este valabila doar in cazul masinilor cu propulsoare ce nu prezinta semne de uzura excesiva.

Analizand parerile de pe mai multe forumuri de specialitate, am incercat sa gasim cel mai bun ulei auto pentru majoritatea masinilor, dupa care sa facem propriul clasament al uleiurilor auto.

Cel mai bun ulei de motor: top 5 uleiuri sintetice 5w30

1. Liqui Moly Top Tec 4600 5w30 – mai multe informatii aici. Bun pentru toate tipurile de motoare, pe benzina, diesel, aspirate natural sau turbo. Recomandat inclusiv pentru motoarele diesel cu filtru de particule.

2. Motul 8100 Eco-nergy 5w30  – verifica pretul aici.

3. Castrol Edge Titanium FST LL 5W30 – e bun, dar face parte din grupa a III-a. Adica e un ulei obtinut prin hifdrocracare si imbunatatit cu aditivi. Mai multe detalii aici.

4. Motul 8100 X-clean+ 5w30 – verifica pretul pretul aici. – foarte bun inclusiv pentru motoarele cu filtru de particule (DPF).

5. Mobil 1 ESP Formula 5w30 – mai multe pareri si informatii aici.

Cel mai bun ulei de motor - Mobil 1 ESP Formula 5w30

Top 5 uleiuri sintetice 5w40

1. Motul X-cess 8100 Xcess – cel mai bun ulei de motor 5w40 dupa clasamentele de pe mai multe formuri – mai multe detalii aici.

Cel mai bun ulei de motor - Motul 8100 X-cess 5w40

2. Ulei de motor Castrol Edge Titanium 5w40 – mai multe detalii aici.

3. Ulei de motor Elf Evolution SXR – mai multe detalii aici.

4. Ulei de motor Liqui Moly Top Tec 4100 – verifica pretul aici.

5. Ulei de motor Mobil 3000 – mai multe detalii aici.

Cel mai bun ulei de motor: top 5 uleiuri sintetice 10w40

1. Motul 6100 Synergie+ 10w40 – mai multe informatii informatii aici.

2. Liqui Moly Mos2 10w40 – mai multe informatii aici.

3. Castrol Magnatec A3/B4 10w40 – verifica pretul aici.

4. Elf Evolution 700 ST 10w40 – mai multe informatii aici.

5. TOTAL QUARTZ 7000 ENERGY 10W40 –  verifica pretul aici.

Cel mai bun ulei de motor - Elf Evolution 700 ST 10w40

Citeste si:

Cel mai bun ulei pentru cutia de viteze

Cel mai bun ulei de motor

Pareri Pro Si Contra

Pro
  • Nici una
CONTRA
  • Nici una

Verdictul CelMaiBunTop

Design -/-

Imagine -/-

Conectivitate -/-

Comentarii (0)
Vizualizari ( 273.914)
(51 evaluare, 51 voturi)

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inregistreaza-te la newsletter

Stai conectat la cele mai tari articole!

Nu-ti face griji, nu facem spam!

Contacteaza-ne