(Imagine: HDD extern bun top forum)
Comentarii (0)
Vizualizari (448)
(3 evaluare, 3 voturi)
2 septembrie 2020
de CelMaiBun

HDD extern: care este cel mai bun Hard Disk portabil

Daca aveti nevoie de cel mai bun HDD extern pentru extinderea spatiului de stocare sau sa-l folositi ca back up pentru calculatorul din dotare, ati ajuns unde trebuie. Parea candva ca HDD-urile externe nu vor mai fi actuale odata cu ieftinirea SSD-urilor si a stocarii in cloud. Ieftinirea chiar a avut loc, dar HDD-urile sunt in continuare cautate. Acestea au devenit mai rapide, mai compacte si mai incapatoare. In plus, 1 TB de spatiu SSD este de 3 sau chiar 4 ori mai scump decat acelasi spatiu pe un dispozitiv HDD. 

Spatiul de stocare este si principalul factor decizional la alegerea unui Hard Disk portabil. Lista cu factori este completata de viteza de citire/scriere, dimensiunile fizice, interfata folosita pentru conexiune si protectia la socurile externe.

Cel mai bun HDD extern: top 4

Iata cum arata clasamentul celor mai bune Hard Disk-uri portabile.

1. WD My Passport 4TB – este probabil cel mai bun HDD extern din perspectiva raportului calitate/pret. Gama My Passport a producatorului WD vine in variante de 1, 2, 4 si 5 TB, dar cred ca modelul de 4 TB ar fi si cel mai potrivit. Acesta masoara 110 mm in inaltime, 81,5 mm in latime si 21,5 mm in grosime si cantareste 250 de grame. HDD-ul vine cu interfata USB 3.2, viteza maxima de 5400 rotatii pe minuta, respectiv viteza declarata de citire de 177 MB/s si 187 MB/s – viteza de scriere. WD My Passport reprezinta o combinatie solida formata din performante, siguranta, functii utile si pret corect. Daca nu aveti nevoie neaparat de un aparat cu rezistenta sporita la socuri externe, cred ca WD My Passport este capabil sa bifeze toate caracteristicile necesare pentru a fi considerat un dispozitiv de top.

Cel mai bun HDD extern - WD My Passport 4 TB

2. Seagate Expansion 5TBvezi pretul aici – daca aveti nevoie de mai mult spatiu fata de ce ofera dispozitivul de pe prima pozitie, modelul de 5 TB Seagate Expansion ar fi o alegere cat se poate de inspirata. Acesta nu e chiar cel mai rapid HDD extern de pe piata, dar ofera foarte mult spatiu de stocare si fiabilitate. Seagate Expansion are o viteze medie de aproximativ 150 MB/s, cat la scriere atat si la citire, fiind deci undeva la mijlocul segmentului de HDD-uri externe. In schimb, cand vine vorba de pret, modelul de 5 TB Seagate Expansion este mai ieftin cu aproape 20% fata de versiunea de stocare similara a lui WD My Passport. Mai mult decat atat, chiar si printre dispozitivele cu performante asemanatoare, Seagate Expansion reprezinta o oferta mai buna din perspectiva pretului.

Cel mai bun HDD extern - Seagate Expansion

Cel mai rezistent HDD extern

3. ADATA Durable HD330 este cea mai buna alegere pentru cei ce isi doresc un HDD extern rezistent la lovituri si alte socuri externe. ADATA Durable HD330 este un dispozitiv compact, durabil si cu pretul accesibil. Dimensiunile modeste, carcasa rezistenta si senzorii de soc il fac ideal pentru calatorii. Vitezele de citire si scriere sunt medii (132 MB/s la citire si 110 MB/s la scriere). Hard Disk-ul este oferit in variante de 1, 2, 4 si 5 TB, dar din perspectiva raportului calitate/pret cred ca cea mai potrivita este cea de 2 TB. Pentru aproximativ 300 de lei, o sa obtineti un HDD suficient de rezistent pentru a fi luat in calatorii lungi si suficient de performant pentru a fi folosit ca solutie de back up.

Cel mai bun HDD portabil - ADATA Durable HD330

Cel mai bun HDD portabil de capacitate mare

4. WD My Book Duo 24 TB este un HDD extern cu capacitate extensibila si configuratie adaptabila la necesitatile utilizatorului. Unitatea vine cu doua Hard Disk-uri DW Red incorporate, dar producatorul spune ca My Book Duo este compatibil si cu HDD-urile WD Green. Pe langa extensibilitate, dispozitivul ofera si avantajul modificarii configuratiei. Utilizatorul poate alege sa utilizeze sistemul in configuratie  JBOD (just a bunch of disks), RAID-1 si RAID-0. In configuratie JBOD, cele doua hard disk-uri sunt tratate ca entitati de stocare separate. In RAID-1, prioritatea de baza este siguranta datelor si in numele acestei prioritati, discul cu numarul doi dubleaza datele de pe discul numarul unu, „sacrificand” deci o parte din spatiul de stocare. In RAID-0, fiecare fisier este impartit intre cele doua discuri, reducand astfel aproape la jumatate timpul de citire/scriere. Configuratia RAID-0 vine cu performante mai mari, dar si cu sanse de esec sporite.

Viteza de functionare a lui WD My Book Duo depinde foarte mult de configuratia aleasa. In JBOD, scrierea si citirea au loc cu aproximativ 180 MB/s. In RAID-1, viteza de scriere este de 170 MB/s, iar citirea are loc cu 100 MB/s. In schimb in RAID-0, cat scrierea atat si citirea au loc la viteze de peste 300 MB/s.

Cel mai bun HDD extern - WD My Book Duo

Cel mai bun HDD extern: concluzie

Alegerea celui mai bun HDD extern implica luarea mai multor decizii. Evitati dispozitivele oferite de producatori necunoscuti. Un HDD trebuie sa ofere certitudinea ca datele sunt pastrate in siguranta si ca vor fi accesibile oricand si in intregime. DW, ADATA, Seagate, LaCie, sunt cei mai bun productori de dispozitive de stocare portabile. Daca va plac calatoriile, alegeti un Hard Disk cu rezistenta sporita la socurile externe. Pentru citire si inregistrare rapida, este preferabil un HDD extern cu doua discuri, respectiv cu posibilitatea reconfigurarii.

Citeste si:

Cel mai bun All in One: top 5

Cel mai bun HDD extern

Pareri Pro Si Contra

Pro
  • Nici una
CONTRA
  • Nici una

Verdictul CelMaiBunTop

Design -/-

Imagine -/-

Conectivitate -/-

Comentarii (0)
Vizualizari ( 448)
(3 evaluare, 3 voturi)

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inregistreaza-te la newsletter

Stai conectat la cele mai tari articole!

Nu-ti face griji, nu facem spam!

Contacteaza-ne