(Imagine: iPhone 14 Pro full review)
Comentarii (0)
Vizualizari (115)
(Nu există încă evaluări)
5 ianuarie 2023
de CelMaiBun

iPhone 14 Pro review: la fel de bun, la fel de scump

Noul iPhone 14 Pro vine cu o reteta clasica. Camere imbunatatite, chip mai rapid si display mai luminos. Si totusi, telefonul ramane destul de controversat. Unii il adora pentru performante, iar altii il considera prea scump si parca prea conservator la unele aspecte. Paradoxal, dar au cu totii dreptate. Apple nu se grabeste sa adopte chiar toate noutatile din industrie, iPhone 14 Pro numai ieftin nu e, insa, vorbind despre performante, foarte putine smarthone-uri se pot pune cu  iPhone-ul dotat cu noul chip A16 Bionic. 

Verifica pretul aici

iPhone 14 Pro: design si ecran

La capitolul design, lucrurile spuse anterior despre iPhone 14 Pro Max, raman 100% valabile.

Schimbarile de design pentru iPhone sunt aplicate ciclic, adica telefoanele isi pastreaza stilul cativa ani, ca la un moment dat sa se realizeze o redesenare aproape completa, urmata de o noua pauza de cativa ani. Ei bine, faza cu redesenarea completa nu e deloc valabila pentru iPhone 14 Pro. Telefonul arata in proporitie de 98% precum predecesorul sau, schimbarile exterioare fiind putine si mici. Noutatea peste care nu putem trece este legata de partea frontala a telefonului, mai exact de zona camerei selfie. Acolo, producatorul a decis nu doar sa relocheze un pic camera si senzorul Face ID, ci sa si faca toata zona dinamica. Puntea care s-a transformat in insulita, poarta numele „Dynamic island” si a impartit comunitatea utilizatorilor in doua tabere. Unii cred ca Dynamic island e o irosire de spatiu fara prea multa utilitate, iar ceilalti spun exact inversul. Noi suntem cu „ceilalti”. Dynamic island nu e doar o jucarie interactiva, ea chiar schimba utilizarea smartphone-ului. Acolo se afiseaza aproate toate alertele, acolo vezi daca Airpods-urile sunt conectate si tot acolo poti raspunde la apeluri. Partea si mai buna e ca producatorul a prevazut animatii distincte pentru fiecare tip de alerta sau notificare, deci stii exact ce se intampla cu telefonul tau. Din punctul nostru de vedere, Dynamic island are un singur minus, si nume faptul ca fara sa vrei va trebui sa umbli cu degetele peste senzorii de acolo, inclusiv peste camera frontala. Inevitabil deci vei lasa amprente si chiar murdarie in una din cele mai sensibile zone ale smartphone-ului.

iPhone 14 Pro display

Display

Apple a avut intoteauna display-uri excelente, iar afisajul lui 14 Pro nu face exceptie. Smartphone-ul vine dotat cu panou OLED de 6,1 inch si rezolutie 1179 x 2556px, respectiv 460 ppi densitate a pixelilor. Am mai putea adauga aici rata de refresh variabila in intervalul 10-120 Hz (1 Hz pentru continutul static), dar si suportul pentru HDR10 si Dolby Vision. Producatorul american afirma ca display-ul atinge 1000 nits la o utilizare normala si chiar 2000 nits daca afara e multa lumina. Testele de specialitatea au relevat valori destul de apropiate de cele oficiale, dar nu asta conteaza cu adevarat. Sunt mult mai importante aspecte precum claritatea si fluiditatea display-ului. iPhone 14 Pro are un ecran ce exprima calitate la toate aspectele si arata ca e adaptat la orice, indiferent ca navighezi pe net, privesti un film pe Netflix sau te distrezi cu un joc.

Una peste alta, e 9,5 din 10 pentru design si 9,9 din 10 pentru display

iPhone 14 Pro: performante si camere

Noul iPhone 14 Pro este dotat cu A16 Bionic, unul din cele mai perfomante chip-ul de pe piata. Procesorul cu arhitectura de 4 nm si 6 nuclee ar trebuie sa fie cu vreo 40% mai performant ca concurenta si cu 20% mai eficient din punct de vedere energetic fara A15 Bionic. Ar fi insa de mentionat, ca pentru conexiunile celulare, A16 Bionic foloseste modemul 5G Qualcomm’s X65.

Telefonul se misca excelent, iar in testele sintetice, noul 14 Pro a prezentat rezultate de exceptie. Astfel, in Geekbench 5, smartphone-ul a luat 1861 puncte la testare single-core s 5346 puncte in multi-core. Cu alte cuvinte, in conditiile testului sintetic, iPhone 14 Pro e cu 10-15% mai rapid decat Samsung Galaxy S23+. Deci nu e gluma, Apple Bionic 16 e un chip extrem de puternic, poate chiar prea puternic. Capacitatile tehnice fara egal se fac vazute inca din primele secunde alte utilizarii telefonului, chiar de la Face ID. Totul decurge incredibil de repede, fluent si precis.

Camere

La fel ca 14 Pro Max, noul iPhone 14 Pro vine cu un sistem din 3 camere si un scaner LiDAR in spate. Camera principala foloseste un senzor de 48 MP, care insa in mod normal capteaza si salveaza pozele cu 12 MP. Calitatea pozelor facute de camera principala cu setarile standard sunt aproape excelente. Culorile sunt redate foarte precis, contrast perfect si zgomot putin spre deloc. Mai mult, daca se opteaza pentru 48 MP si apoi se face downscale la 12 MP, rezultate sunt de-a dreptul impresionante.

Camera telephoto de 12 MP nu dezamageste la fel de bine ca cea pricipala. Pozele chiar si cu zoom 3x se primesc bine detaliate, cu culori foarte placute si putin zgomot.

Camera ultrawide (12MP) s-a dovedit de asemenea un succes, iar la capitole precum redarea culorilor si contrastul, fiind cat se poate de aproape de performantele camerei principale.

Smartphone-urile Apple si-au facut un nume gratie capacitatii de a face filmari de calitate, iar noul iPhone 14 Pro nu face exceptie. Capturile in 4K cu 60 de cadre pe secunda sunt excelente, fara zgomot si cu o gama dinamica tare buna.

Camera selfie foloseste in continuare un senzor de 12 MP, dar lentila s-a facut mai mare si a aparut autofocus-ul. Printre altele, focalizarea functioneaza aproape ireprosabil, iar pozele se primesc foarte clare, cu detaliere buna unde trebuie si o gama de culori foarte placuta.

Una peste alta e 9,9 din 10 pentru performante si 9,6 din 10 pentru camere.

iPhone 14 Pro camere

iPhone 14 Pro: autonomie si incarcare

iPhone 14 Pro vine cu o baterie integrata de 3200 mAh, performantele careia nu sunt tocmai impresionante. Astfel, in testele de laborator, telefonul a fost capabil sa reziste aproape 19 ore la navigarea pe net si 18,5 ore in regim de apeluri non-stop. Lasat in stand-by, noul 14 Pro se va cere reincarcat dupa aprox. 32 ore. Dupa cum spuneam, rezultatele nu impresioneaza, fiind undeva cu 28% sub ce ofera fratele mai mare – iPhone 14 Pro Max.

La capitolul incarcare, situatia tot nu e stralucita. Telefonul vine fara incarcator, dar am testat iPhone-ul cu un adaptor de 20W propus de Apple. Rezultatele sunt in cel mai bun caz medii, cu 59% obtinuti dupa 30 de minute de incarcare, iar suta de procente apare pe ecran abia dupa 110 minute de alimentare. iPhone 14 Pro se poate incarca wireless, insa e lesne de inteles ca acolo vitezele sunt si mai mici.

Una peste alta e 8,4 din 10 la capitolul autonomie si incarcare

iPhone 14 Pro recenzie

Concluzie:

Dotat cu un display exceptional, camere excelente si procesor de top, iPhone 14 Pro este fara indoiala unul din cele mai bune smartphone-uri de pe piata. Pretul pare un minus, dar adevaratul calcai a lui Ahile al telefonului e autonomia. E destul de greu sa accepti ca un smartphone de 5500 lei ar putea sa nu reziste o zi la birou, iar incarcarea completa sa dureze mai multe de o ora.

Pareri Pro Si Contra

Pro
  • Performante de top
  • Camere excelente
  • Camera selfie cu autofocus
  • Design placut
  • Ecran OLED, luminos si cu plaja mare pentru rata de refresh
  • Difuzoare incorporate de calitate
CONTRA
  • Autonomie asa si asa
  • Pretul destul de mare

Verdictul CelMaiBunTop

Design -/-

Imagine -/-

Conectivitate -/-

Comentarii (0)
Vizualizari ( 115)
(Nu există încă evaluări)

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inregistreaza-te la newsletter

Stai conectat la cele mai tari articole!

Nu-ti face griji, nu facem spam!

Contacteaza-ne