(Imagine: iPhone Xs argintiu)
Comentarii (0)
Vizualizari (579)
(1 evaluare, 1 voturi)
11 octombrie 2018
de CelMaiBun

iPhone Xs review: un pic mai bun decat iPhone X

iPhone Xs este acum accesibil si la noi. Noul smartphone este o evolutie a lui iPhone X. Producatorul a instalat un procesor nou, mai mult RAM, difuzoare mai puternice si a imbunatatit performantele camerei foto. Sunt voci care spun ca iPhone Xs e cel mai bun iPhone de pana acum.

iPhone Xs review: design

Xs este la exterior foarte asemanator cu modelul X. Telefonul a mostenit forma, dimensiunile si cadrul predecesorului. Decizia de a nu atinge design-ul este usor de explicat. iPhone X este cel mai vandut produs Apple al momentului, iar schimbarile radicale ar putea ameninta pozitia de pe piata, intr-un moment in care concurenta e numeroasa, diversa si nu ar ierta niciun pas gresit.

Nu credem ca cineva va ramane suprins daca afla ca telefonul este lipsit de jack pentru casti. Si totusi, s-ar putea sa fiti neplacut suprinsi de vestea ca producatorul nu mai pune in cutie adaptorul de 3.5 mm. Deci daca intentionati sa folositi casti cu fir, va trebui sa achizitionati separat si un conector.

Difuzorul se afla in continuare la baza telefonului, insa calitatea sunetului a fost imbunatatita. Vorbim aici de volumul maxim si claritatea, care ar permite acum telefonului sa se pozitioneze si ca o boxa portabila.

iPhone Xs corespunde normei IP68. Cu alte cuvinte, cantitatile mari de praf si scufundarea in apa la adancimi mai mare de un metru, nu ar trebui sa faca vreun rau smartphone-ului.

iPhone Xs review - foto

iPhone Xs review: ecran

Inginerii au dotat noul iPhone Xs cu un ecran de 5,8 inch si rezolutia 1125×2436. Va suna cunoscut? Cum sa nu sune, daca aceleasi specificatii le are si display-ul de pe iPhone X. Mai mult decat atat, cele doua telefoane folosesc un panel identic, insa noul model s-a ales cu niste imbunatatiri la modul de afisare a culorilor si luminozitate. Si e adevarat, ecranul e vizibil mai luminos, iar culorile par mai vii. Ar fi insa de mentionat ca la reproducerea culorilor sunt in continuare cativa rivali care se descurca ceva mai bine.

iPhone Xs review: specificatii tehnice si performante

Retea GSM / HSPA / LTE
Dimensiuni 143.6 x 70.9 x 7.7 mm
Greutate 177 grame
SIM Single SIM/Nano-SIM
Ecran 5,8 inch, Super AMOLED  1125 x 2436p, 458 ppi
Protectie ecran Da
Sistem de operare iOS 12
Chipset Apple A12 Bionic hexa-core
RAM 4 GB
Stocare 64 GB/256 GB/512 GB
Camera principala 12 MP f/1.8 si f/2.4 quad-led, phase detection autofocus, stabilizator optic.
Camera secundara 7 MP f/2.2
Baterie Integrata de 2658 mAh

Printre cele mai importante schimbari se numara chip-ul nou. Este vorba despre A12 Bionic. Acesta a fost lansat la inceputul lunii septembrie, iar iPhone Xs este primul dispozitiv care l-a primit. A12 Bionic are la baza o unitate de procesare cu 6 nuclee. Doua (Vortex) cu frecventa de 2.49 GHz pentru performanta si 4 (Tempest) pentru eficienta energetica. A12 Bionic mai gazduieste si o unitate de procesare grafica, care conform producatorului este cu 50% mai performanta decat procesorul grafic de pe A11 Bionic.

Imbunatatit a fost si RAM-ul. Pentru iPhone Xs au fost rezervati 4 GB de RAM – cea mai mare valoare de pana acum pentru dispozitivele Apple. La capitolul stocare, cumparatorii au de ales intre 3 versiuni – 64, 256 si 512 GB.

Testele sintetice de performante releva faptul ca iPhone Xs este cel mai puternic iPhone produs pana acum. Spre exemplu in Geekbench 4, noul Xs se poate lauda cu scoruri de 4794 si 11193 (in single-core, respectiv multi-core).

iPhone Xs review

iPhone Xs review: camere

Daca e sa judeci de la suprafata, se pare ca camera lui X a trecut pe Xs fara vreo schimbare. In mare parte asa si este. Ambele folosesc un sistem dual format din doi senzori de 12 MP cu lentile telephoto, deschidere de f/1.8 si f/2.4, plus stabilizare optica. Dar daca sapam mai adanc, gasim niste imbunatatiri destul de importante. Spre exemplu la iPhone Xs pixelii au fost mariti pana la 1.4µm, asigurandu-se astfel o captarea si mai buna a luminii, respectiv performante mai avansate in conditii de iluminare redusa.

Pentru o detaliere apropiata de perfectiune, Apple a integrat Smart HDR in modulul foto. E destul de greu sa explicam cum functioneaza Smart HDR, functia bazandu-se pe un autofocus mai rapid, pe procesorul mai performant si unele algoritme pe care doar Apple le cunoaste.

In utilizarea zilnica, camera lui iPhone Xs se descurca foarte bine, unele poze avand un grad de detaliere incredibil.

Camera frontala parea si ea la prima vedere neschimbata, Vorbim in continuare de un senzor de 7 MP  si deshidere f/2.2. Se pare totusi ca inginerii au lucrat si aici un pic. Selfie-urile se primesc parca mai clare, iar fundalul este blurat intr-un mod foarte inteligent si chiar placut. Mai mult decat atat, camera din fata poate filma acum in FullHD la viteza de 60 de cadre pe secunda (la X viteza maxima era de 30 fps).

iPhone Xs review - foto spate

iPhone Xs review: baterie si autonomie

Smartphone-urile Apple nu s-au putut lauda niciodata cu autonomii prea mari. E adevarat, cu fiecare generatie noua de iPhone lucrurile se imbunatateau un pic, dar de fiecare data concurenta arata rezultate mult mai bune. In 2018 nu s-au schimbat prea multe. Noul iPhone Xs nu e nici pe departe cel mai bun cand vine vorba de autonomie, e chiar un pic sub media concurentei.

La o utilizare medie (trimis si primit mesaje, cateva apeluri de 3-5 minute, vreo 10 poze si urmarit vreo 40 minute de video) telefonul ar trebui sa reziste de la 8 dimineata pana pe la 8 seara, dupa care va fi nevoie urgent de incarcator, pentru ca in dreptul bateriei va fi afisata o valoare intre 15 si 20%. Vestea buna e ca aceasta valoare este cu 5-7% mai mare decat rezultatul de anul trecut a lui iPhone X. Iar daca avem in vedere ca volumul bateriei a fost redus de la 2716 la 2658 mAh, reusita noului model e chiar laudabila.

iPhone Xs review: pret si concluzie

iPhone Xs este un telefon foarte echilibrat si probabil cel mai bun smartphone creat de Apple pana acum. Simultan cu Xs a fost lansat Xs Max. Cele doua dispozitive sunt diferite doar la dimensiunile ecranului, capacitatile bateriilor si evident preturi.

E greu sa formulam o concluzie finala asupra lui iPhone Xs. Noul model nu se poate lauda cu un upgrade serios fata de predecesorul sau. In astfel de situatii recomandam alegerea variantei cu pretul mai accesibil. Problema e ca Apple a decis sa scoata modelul X de pe piata, deci daca va doriti unul, trebuie sa va grabiti.

iPhone Xs: merita cumparat? Daca sunteti mare fan Apple si nu va puteti imagina cu un alt telefon in mana, noul Xs e probabil cea mai buna varianta. Telefonul este inemaginabil de rapid, e elegant, usor de folosit si face poze foarte bune. Insa avem pretul. Cei cinci mii si aproape patru sute de lei (varianta de 64 GB – varianta de 512 GB e 7300 lei), ne par prea multi. Spre exemplu, Samsung Galaxy Note 9 e cu 700 lei mai ieftin. Adevarat, performantele lui iPhone Xs sunt mai bune, dar coreeni se pot lauda cu o baterie mai rezistenta, un ecran mai placut si o camera foto mai avansata. E greu sa o spunem, dar nu gasim prea multe argumente pentru a va convinge ca iPhone Xs e mai preferabil decat Samsung Galaxu Note 9.

Pretul exact a lui iPhone Xs poate fi gasit aici.

Oferta orange.ro pentru abonament, poate fi consultata aici.

iPhone Xs – review

Pareri Pro Si Contra

Pro
  • Design elegant
  • Performante de exceptie
  • Fotografii de o calitate aproape ireprosabila
CONTRA
  • Pretul mare
  • Autonomie in cel mai bun caz medie

Verdictul CelMaiBunTop

Design -/-

Imagine -/-

Conectivitate -/-

Comentarii (0)
Vizualizari ( 579)
(1 evaluare, 1 voturi)

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inregistreaza-te la newsletter

Stai conectat la cele mai tari articole!

Nu-ti face griji, nu facem spam!

Contacteaza-ne