(Imagine: Istoria telefonului mobil - iPhone 7)
Comentarii (0)
Vizualizari (2.188)
(Nu există încă evaluări)
23 februarie 2017
de CelMaiBun

Istoria telefonului mobil: de la primul apel pana la era smartphone

Posibilitatea unei discutii telefonice fara cablu parea un lucru fantastic acum 70 de ani. Astazi insa, acest vis a devenit o realitatea atat de obisnuita pentru noi, incat exista deja o generatie care crede ca smartphone-urile au existat tot timpul (exact ca laptop-urile si internetul de mare viteza). Va propunem deci in continuare o scurta incursiune in istoria telefonului mobil.

Istoria telefonului mobil: inceputurile

Inainte sa apara un device care sa semene macar un pic cu telefoanele mobile moderne, omenirii i s-a prezentat un aparat un ce se numea Mobile Telephone System. Evenimentul a avut loc in anul 1946, iar inventia apartinea companiei Bell System. Unitatea ce cantarea peste 36 de kilograme si era transportata in portbagajul masinii, permitea efectuarea de apeluri telefonice din vehicul utilizand frecventele radio. Mobile Telephone System putea fi utilizat in ambele directii, adica putea nu doar sa efectueze apeluri, ci sa le si primeasca. Acest tip de statii nu a avut o utilizate prea larga. Astfel, pe langa incomoditatea legata de dimensiuni si greutate, mai era si faptul ca apelurile interferau cu posturile radio din frecventele apropiate, dar si pretul deloc mic.
Sisteme asemanatoare au mai fost lansate de Ericsson, iar in 1964 Bell a prezentat o varianta imbunatatita a primului aparat. A fost redusa la jumatatea greutatea, s-au mai rezolvat din problemele legate de calitatea apaelurilor, insa schimbarile nu erau nici pe departe revolutionare, iar lumea era in asteptarea unui concept, unul total diferit. Din fericire pentru toti, revolutia a avut loc un pic mai tarziu, mai exact in anul 1973.

Istoria telefonului mobil - Bell System Motorola

Istoria telefonului mobil: primul apel

In anul 1973, un domn pe nume Martin Cooper, care mai era si inginer la compania Motorola, a efectuat primul apel cu un telefon mobil. Stiti cine a fost destinatoarul apelului? Simplu, rivalul sau de la Bell Labs, Joel Engel.

Aparatul pe care il tinea Cooper in maini era prototipul lui Motorola DynaTAC 8000X, primul telefon mobil valabil comercial. Unitatea cantarea 1,1 kilograme si avea aproape 23 centimentri in inaltime (228.6x127x44.4mm). Bateria prototipului se incarca complet in 10 ore, dupa care oferea autonomie pentru 30 de minute de convorbiri.

In anul 1983 a fost lansata varianta oficiala a lui DynaTAC 8000X. Aceasta oferea jumatate de ora de autonomie pentru convorbiri, 6 ore de standby si spatiu pentru memorarea a 30 de numere de telefon. Iar pretul…4000$, adica echivalentul a peste 9000$ la valoarea banilor de azi.

Istoria telefonului mobil - Martin Cooper

Istoria telefonului mobil: primul SMS, primul flip, Nokia

Istoria telefonului mobil continua cu Motorola International 3200. Acesta a fost prezentat publicului in anul 1992, fiind si primul dispozitiv ce utiliza reteaua 2G. Motorola International 3200 avea totusi un numar de functii limitat. Una din functiile lipsa era posibilitate primirii de mesaje textuale scurte, cunoscute ca si SMS-uri. Primul telefon ce putea receptiona SMS-uri a fost succesorul lui International 3200 – International 3300.

Urmatorul reper in istoria telefonului mobil este Motorola StarTAC. Acesta era primul reprezentant al unui tip de telefoane ce devenise ulterior extrem de popular. Este vorba despre aparatele in format clamshell/flip, iar StarTAC a reusit sa se afle pe liniile de productie din 1996 pana la inceptulul anilor 2000.

A venit probabil timpul sa aducem in discutie si telefoanele Nokia. Producatorul finlandez s-a remarcat prima data in noiembrie 1992, atunci ca avut loc lansarea lui Nokia 1011, primul telefon GSM cu productie in masa.
Nokia a simtit din plin gustul succesului ceva mai tarziu. Intre anii 2000 si 2007, atunci cand au fost lansate renumitele Nokia 3310, 6100, 1100, 2600, 1600 etc., finlandezii reuseau sa ocupe primele 2-3 locuri ale clasamentului vanzarilor globale anuale, reusind chiar prin 2006 sa depaseasca pragul de 470 mln. de telefoane comercializate.

Istoria telefonului mobil - Nokia 3310

Istoria telefonului mobil: era smartphone

In anul 1997, finlandezii prezinta Nokia 9000 Communicator, un telefon ce anunta venirea erei smartphone-urilor. Dispozitivul era de tip flip, iar sub capac se ascundeau un afisaj LCD si o tastatura QWERTY. Prelucrarea datelor era asigurata de un procesor Intel de 24 MHz, iar din cei 8 MB  disponibili ca spatiu de stocare, 4 MB erau destinati aplicatiilor, 2 MB sistemului de operare si 2 MB erau alocati datelor utilizatorului.

Istoria telefonului mobil - Nokia 9000 Communicator

Pentru prima data insa, notiunea de smartphone facea referire nu la Nokia 9000 Communicator, ci la Ericsson R380. Lansarea acestuia a avut loc in anul 2000, telefonul fiind declarat cel mai important debut din domeniul tehnologiei a perioadei repsective. Ericsson R380 rula pe baza sistelului de operare Symbian, avea un ecran alb/negru tactil, iar pretul de achizitie era in jur de $700. Chiar daca primul smartphone era o constructie destul de complexa, ce oferea posibilitati nemaivazute pana atunci, incarcarea si instalarea de soft strain erau imposibile.

Istoria telefonului mobil: iPhone vs. Samsung Galaxy S

In anul 2007, compania Apple a prezentat publicului larg primul sau smartphone. Dispozitivul purta numele iPhone 2G, avea un procesor Samsung, versiuni de 4, 8 ori 16 GB de memorie interna, RAM de 128 MB, camera de 2 MP si un ecran tactil de 3,5 inch. „Apple reinventeaza telefonul” – acesta era sloganul de lansare al iPhone-lui. Cele trei cuvinte exprimau cum nu se poate mai bine ceea ce era sa se intample ulterior in industria comunicatiilor. Succesul iPhone-ului i-a obligat pe ceilalti producatori de telefoane sa-si revizuiasca planurile de viitor, iar cei ce au intarziat cu adaptarea la noile realitati, s-au trezit la un moment dat in pragul disparitiei.

Istoria telefonului mobil - iPhone 2G
Pana in anul 2010, iPhone 2G s-a bucurat de foarte putina concurenta. Situatia era sa se schimbe dupa debutul primului Samsung Galaxy S. Noul smartphone coreean avea un display Super AMOLED de 4,0 inch, RAM de 512 MB, camera de 5 MP si un procesor de 1,0 GHz. Galaxy S insa nu concura cu iPhone 2G, ultimul, la acea vreme era „pensionat” de vreo 2 ani, locul sau fiind luat in 2008 de iPhone 3G, iar la 24 iunie 2010, de iPhone 4, principalul rival al noului Samsung Galaxy S. Razboiul inceput atunci, continua si astazi cu lupta intre iPhone 7 si Samsung Galaxy S8.

Istoria telefonului mobil - Samsung Galaxy S

Istoria telefonului mobil: evenimentele principale

Vom incheia materialul cu enumerarea principalelor evenimente ce au marcat istoria telefonului mobil:
1. 1946 – lansarea primului sistem portabil de comunicatii – Bell Mobile Telephone System
2. 1973 – primul apel telefonic facut de Martin Cooper
3. 1983 – lansarea comerciala a primului telefon mobil – Motorola DynaTAC 8000X
4. 1992 – lansarea primului telefon mobil ce utiliza reteaua 2G – Motorola International 3200
5. 1996 – lansarea primului telefon in configuratie flip – Motorola StarTAC
6. 2000 – debutul primului telefon mobil etichetat drept smartphone – Ericsson R380
7. 2000 – debutul primului telefon mobil cu camera integrata – J-SH04 by Sharp
8. 2003 – lansarea lui Nokia 1100, cel mai popular telefon mobil din istorie, in primul an dupa lansare fiind vandute peste 170 mln. de unitati.
9. 2007 – lansarea primei generatii de iPhone – iPhone 2G.
10. 2010 – debutul primului Samsung Galaxy S.

Cele mai bune smartphone-uri in 2017: top 10

Istoria telefonului mobil - J-SH04 primul telefon cu camera

Istoria telefonului mobil

Pareri Pro Si Contra

Pro
  • Nici una
CONTRA
  • Nici una

Verdictul CelMaiBunTop

Design -/-

Imagine -/-

Conectivitate -/-

Comentarii (0)
Vizualizari ( 2.188)
(Nu există încă evaluări)

Comentarii (0)

Inregistreaza-te la newsletter

Stai conectat la cele mai tari articole!

Nu-ti face griji, nu facem spam!

Contacteaza-ne