(Imagine: Noul iPad Pro 12.9 M2 - review)
Comentarii (0)
Vizualizari (114)
(Nu există încă evaluări)
26 ianuarie 2023
de CelMaiBun

Noul iPad Pro 12.9 M2 review: performante de desktop, autonomie dezamagitoare

Noul iPad Pro 12.9, care e si cea mai mare tableta din gama Apple, este dotat cu chip-ul M2, ale carui performante sunt pe alocuri chiar exagerate. Pe langa chip, tableta mai vine cu unele calitati care o transforma intr-o tableta grafica veritabila. Cea mai importanta noutate aici, este probabil detactarea Apple Pencil, cand acesta planeaza deasupra ecranului. In plus, noul iPad Pro 12.9 are cel mai luminos si precis display de pe piata, iar camera principala chiar face e treaba buna spre foarte buna. 

Verifica pretul aici

iPad Pro 12.9 M2: design 9 din 10

iPad Pro 12.9 M2 are o inaltime de aroape 281 mm, latime de 215 mm si 6,4 mm grosime. Tableta e destul de mare, dar nu foarte groasa, iar gratie carcasei solide, manevrarea e simpla si chiar placuta.

Noul model vine fara schimbari stilistice importante. Partea buna e ca iPad Pro 12.9 ramana o tableta cat se poate de eleganta si bine gandita. Dispozitivul e propus in continuare cu 2 versiuni cromatice (Space Grey si Silver). Celelalte aspecte stilistice, au ramas si ele in mare parte nemodificate. Marginile negre ce imprejmuiesc display-ul sunt destul de groase, dar asa, producatorul te ajuta sa nu atingi involuntar zona activa cand schimbi pozitia tabletei. In plus, pe marginea superioara inactiva a fost amplasat modulul cu camera frontala si senzorul Face ID. Decizia e buna pentru ca astfel nu se intra pe suprafata propriu-zisa a display-ului, insa pentru ca tableta e tinuta mai mult in mod landscape, te trezesti ca ai mai tot timpul camera frontala sub palma. Cam asta ar fi si cea mai mare nemultumire fata de design-ul noului iPad.

iPad Pro 12.9 M2: performante 10 din 10

La capitolul performante, primul lucru ce trebuie mentionat e chip-ul M2. Tot el pune in „miscare” noile MacBook Air si MacBook Pro, iar pe tableta, unitatea de procesare a ajuns nemodificata. Mai mult, iMac-uri sunt inca dotate cu chip-ul M1, predecesorul lui M2, care se descurca de minune, dar ale carui performante sunt clar inferioare noului chip. Cu alte cuvinte, noul iPad Pro 12.9 are specificatiile unui desktop, respectiv face orice, utilizand doar o fractiune din capacitati. Nu exista pe piata vreun rival care sa se apropie de de iPad Pro cand vinde vorba de viteza de raspuns. Nu exista, si probabil asa va fi pana anul viitor.

Pentru stocare si RAM, producatorul vine cu 5 optiuni: 8 GB RAM, cu stocare de 128, 256 si 512 GB ori 16 GB RAM, cu stocare de 1 sau 2 TB. In plus, tableta are un procesor grafic cu 10 nuclee care poate accesa toata memoria la o latime de banda impresionanta de 100 GB/s.

Inca ceva, iPad Pro 12.9 M2 vine cu Wi-Fi 6E, cel mai nou standard Wi-Fi, cu 8 canale de 160 MHz disponibile, respectiv cu performane net superioare standardului WiFi 6.

Noul iPad Pro 12.9 M2 - ecran

iPad Pro 12.9 M2: camere 9 din 10

La capitolul camere, imbunatirile tin mai degraba de software. Tableta vine in spate cu o camera principala de 12 MP si una ultra-wide de 10 MP, ambele preluate de la modelul anterior. Pentru noul iPad insa, a fost prevazuta posibilitatea filmarii cu formatul ProRes, care este un codec dezvoltat de Apple pentru culori mai naturale si mai putina compresie, adica mai putine pierderi de calitate. In materie de performante, camerele de pe iPad Pro 12.9 M2 depasesc cam toata concurenta. Singurul minus aici ar fi lipsa HDR Dolby Vision, care in schimb se regaseste pe toate modelele de iPhone 14.

Camera frotala are un senzor de 12 MP cu lentila ultra-wide, care face selfie-uri de o calitate ireprosabila si se descura minunat pe FaceTime, datorita inclusiv functiei Apple Center Stage, care are grija sa te pastreze in centrul cadrului, chiar si atunci cand te misti.

iPad Pro 12.9 M2: baterie 7,7 din 10

Apple spune ca noul iPad Pro 12.9 M2 ar trebui sa ofere o autonomie de aproximativ 10 ore. Rezultatul nu e foarte impresioant, dar mai rau, e valabil numai daca tableta e pusa sa indeplineasca task-uri simple, gen navigare pe net si video fara HDR. In schimb, cand chip-ul e pus cu adevarat sa functioneze, ex. editare cu Serif Affinity Photo, valorile bateriei se pot reduce chiar si cu 0,7 puncte procentuale pe minut. Cu alte cuvinte, M2 e un chip prea puternic pentru o baterie de 10758 mAh.

Noul iPad Pro 12.9 M2 - foto

Concluzie:

iPad Pro 12.9 a fost tot timpul un dispozitiv extrem de performant, insa cu venirea chip-ului M2, performantele au devenit aproape ridicole pentru o tableta. Insa pe langa chip, producatorul mai pune la dispozitie un display perfect si stylus-ul Apple Pencil (se cumpara separat) cu functie de detectare a planarii deasupra ecranului. Pentru editori, noul iPad e perfect.

La aspecte negative am avea de mentionat autonomia modesta, dar si pretul de start destul de mare, mai ales ca modelul de baza are stocare de numai 128 GB.

Acestea fiind spuse, daca nu va speria autonomia si va puteti permite o varianta de stocare alta decat cea de baza, noul iPad Pro 12.9 e tableta ideala.

Pareri Pro Si Contra

Pro
  • Nici una
CONTRA
  • Nici una

Verdictul CelMaiBunTop

Design -/-

Imagine -/-

Conectivitate -/-

Comentarii (0)
Vizualizari ( 114)
(Nu există încă evaluări)

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inregistreaza-te la newsletter

Stai conectat la cele mai tari articole!

Nu-ti face griji, nu facem spam!

Contacteaza-ne