Cel mai bun aparat de aer conditionat: top 10 aparate AC de calitate
(Imagine: Cel mai bun aparat de aer conditionat - simbol)
Comentarii (0)
Vizualizari (46.302)
Rate it!
4 iulie 2019
de CelMaiBun

Cel mai bun aparat de aer conditionat: top 10 aparate de aer conditionat inverter

Astazi aflam care e cel mai bun aparat de aer conditionat dupa raportul calitate/pret. Am selectat la inceput 40 de aparate de la cei mai importanti producatori (LG, Gree, Samsung, Midea, Daikin etc), dupa care am exclus 20 si apoi inca 10. Prin urmare, clasamentul cu 10 cele mai bune aparate de aer conditionat arata in felul urmator:

Cel mai bun aparat de aer conditionat: top 10

1. Gree Bora A2 White R32 GWH12AAB-K6DNA2A

Verifica pretul aici 

Probabil cel mai bun aparat de aer conditionat pentru pretul sau. Aparatul a ajuns in varful top-ul datorita capacitatii de 12000 BTU, modului Wi-Fi integrat si prezentei kitului de instalare. Mai adaugam aici autodiagnoza, agentul de racire R32 si silentiozitatea pentru a obtine un aparat AC complet. Gree este un brand putin cunoscut in Romania, insa in lume situatia e alta. Gree nu e doar mare, e cel mai mare producator de aparate de aer conditionat.
Gree Bora A2 White R32 GWH12AAB-K6DNA2A are filtru anti-praf avansat, este silentios, foarte eficient (coeficient SEER 6,1 – corespunde clasei energetice A++), are un pret cat se poate de corect si e cel mai elegant aparat AC din clasament.

Capacitate/Eficienta12000 BTU/A++
Modul WiFiDa
Kit instalare Da
Scor fiabilitate9,55
Scor recenzii9,50

Cel mai bun aparat de aer conditionat - Gree Bora A2 White

2. Midea Blanc R32 MA-12NXD0-MA-12N8D0

Verifica pretul actualizat aici 

Un aparat AC relativ nou, care pana acum s-a recomandat foarte bine. Modelul MA-12NXD0 are o capacitate de 12000 BTU, gaz refrigerant R32, e silentios, iar modul Wi-Fi este integrat. Cel mai mult ne place functia Super Cool. La alte aparate aceasta mai poate fi intalnita si cu numele „Turbo”, dar in cazul unitatii Midea, fluxul de aer chiar este Super Cool, camera racindu-se instantaneu. MA-12NXD0 e probabil cel mai bun aer conditionat propus de Midea in 2019. Mai mult decat atat, unitatea putea fara probleme sa devina liderul clasamentului, iar pretul bun putea fi argumentul decisiv. A intervenit insa lipsa kit-ului de instalare. Dar daca acest aspect nu prezinta o problema pentru dvs., modelul Blanc 32 e probabil cea mai buna alegere.

Capacitate/Eficienta12000 BTU/A++
Modul WiFiDa
Kit instalare Da
Scor fiabilitate9,55
Scor recenzii9,40

Cel mai bun aparat de aer conditionat - Midea MA-12NXD0-MA-12N8D0

3. Samsung Maldives AR12RXFPEWQNEU

Verifica pretul aici

Foarte silentios, compresor Inverter, agent de racire R32, cu functii suplimentare de incalzire, dezumidificare si ventilare. Samsung Maldives e probabil cel mai bun aparat de aer conditionat Samsung dupa raportul calitate/pret si unul din cele mai silentioase AC-uri de pe piata. In treapta intai, unitatea interioara practic nu se aude, intelegi ca aparatul functioneaza doar dupa temperatura din incapere. Modelul nu are kit de instalare inclus si nici modul Wi-Fi si pentru fiecare din ele a pierdut cate o pozitie. Celelalte doua pozitii au fost pierdute din cauza pretului. Si totusi, recomandam aparatul cu toata increderea, mai ales daca il gasiti sub 1900 de lei.

Capacitate/Eficienta12000 BTU/A++
Modul WiFiNu
Kit instalare Nu
Scor fiabilitate9,55
Scor recenzii9,25

Cel mai bun aparat de aer conditionat - Samsung Maldives

4. Midea Blanc R32 MA-09NXD0-MA-09N8D0

Verifica pretul aici

MA-09NXD0 e fratele mai mic al aparatului de pe pozitia trei. Deci tot ce am spus mai sus e valabil si aici, doar ca capacitatea de racire e mai mica – 9000 BTU, prin urmare si suprafata maxima a camerei este mai redusa. Producatorul vorbeste despre 25 mp, dar din experienta noastra va spunem ca aparatul se descurca si cu suprafete de 27-28 mp.

Capacitate/Eficienta9000 BTU/A++
Modul WiFiDa
Kit instalare Nu
Scor fiabilitate9,55
Scor recenzii9,45

Cel mai bun aparat de aer conditionat - Midea MA-09NXD0

5. Yamato YW12IG4

verifica pretul aici

Aer conditionat de de 12000 BTU cu modul Wi-Fi integrat si o lista lunga de functii. Yamato este un producator de aparate de climatizare destul de cunoscut, iar IG4 e cel mai nou sistem mono-split oferit de acesta. Modelul este unul din cele mai ieftine AC-uri de 12000 BTU cu controlor Wi-Fi si refrigerant R32. In plus, aparatul e silentios, are un flux de aer maxim de 550 mc/h, dar vine fara kit-ul de instalare.

Capacitate/Eficienta12000 BTU/A++
Modul WiFiDa
Kit instalare Nu
Scor fiabilitate9,35
Scor recenzii9,20

Yamato YW12IG4

Cel mai bun aparat de aer conditionat: locurile 6-10

6. Gree Bora A2 GWH09AAB

verifica pretul aici

Modelul GWH09AAB este fratele mai mic al aparatului de pe locul 1. Acesta are o capacitate de 9000 BTU, are modul Wi-Fi, kit pentru instalare, agent frigorific R32 si garantie de la producator de 36 luni. Despre GWH09AAB putem spune doar locuri bune. E silentios, puternic si elegant. Mica problema a acestui aparat este pretul. La aproape 1600 lei, e mai recomandabil sa mai puneti 100 lei si sa achizitionati versiunea de 1200 BTU.

Capacitate/Eficienta9000 BTU/A++
Modul WiFiDa
Kit instalare Da
Scor fiabilitate9,55
Scor recenzii9,60

Gree Bora A2 9000 BTU

7. Star-Light ACM-12FOW

Verifica pretul aici

Star-Light ACM-12FOW e dotat cu un compresor eficient, design elegant, 3 trepte pentru ventilator, silentios, functii racire, incalzire si dezumificare, pretul foarte accesibil. AC-ul are afisaj pentru temperatura chiar in panoul frontal. Mai mult decat atat, Star-Light ACM-12FOW functioneaza pe baza agentului frigorific R32, cel care urmeaza pana in 2025 sa-l inlocuiasca pe R410A. Unitatea a pierdut mai multe locuri din cauza lipsei kit-ului de instalare, dar si din cauza garantiei de 24 luni.

Capacitate/Eficienta12000 BTU/A++
Modul WiFiNu
Kit instalare Nu
Scor fiabilitate8,95
Scor recenzii9,1

Cel mai bun aparat de aer conditionat - Star-Light ACM-12FOW

8. Whirpool SPIW 312L

Verifica pretul aici

Capacitate 12000 BTU, garantie 24 luni, agent de racire R32, racire foarte rapida datorita funtiei 4D airflow inlet – admisie de aer sporita, functii suplimentare de dezumidificare si incalzire. Unitatea interna este una din cele mai silentioase de pe piata. Whirpool SPIW 312L este un aparat pe care il cunoaste de mai mult timp. E fiabil si e construit din materiale de calitate.

Capacitate/Eficienta12000 BTU/A++
Modul WiFiNu
Kit instalare Nu
Scor fiabilitate9,25
Scor recenzii9,30

Cel mai bun aparat de aer conditionat - Whirlpool SPIW 312L

9. Aparat de aer conditionat LG Deluxe DC12RQ

Verifica pretul aici 

Unul din cele mai avansate aparate de aer conditionat rezidentiale de pe piata. DC12RQ are un debit de aer maxima de 780 mc/h (cu vreo 40% mai mult cu aparatele similare ale altor producatori). In plus, modelul Deluxe vine cu un sistem de autocuratare bine pus la punct. Astfel, aparatul usuca la inceput schimbatorul de caldura, iar apoi il sterilizeaza cu Ioni. Cu acest sistem de curatare nu trebuie sa va fi frica de aparitia mucegaiului, respectiv intretinerea aparatului e mai simpla. Toate-s bune si frumoase. Toate, mai putin pretul. LG Deluxe DC12RQ are cel mai mare pret din clasament.

Capacitate/Eficienta12000 BTU/A++
Modul WiFiDa
Kit instalare Nu
Scor fiabilitate9,65
Scor recenzii9,70

LG Deluxe 12000

10. Daikin Sensira Bluevolution FTXF35A-RXF35A

Verifica pretul aici 

Daikin este unul din liderii mondiali in domeniul produselor de climatizare, prin urmare, aparitia in clasament a unui aparat Daikin este cat se poate de logica. Modelul Sensira Bluevolution FTXF35A-RXF35A este cel mai bun aer conditionat din gama oferita de producatorul nipon. Unitatea are o capacitate de 12000 BTU, un coeficient de racire foarte bun (6,21) si fiabilitate de exceptie. Lipsesc insa kit-ul de instalre si modulul Wi-Fi.

Capacitate/Eficienta12000 BTU/A++
Modul WiFiNu
Kit instalare Nu
Scor fiabilitate9,65
Scor recenzii9,25

Cel mai bun aparat de aer conditionat - Daikin Sensira Bluevolution FTXF35A-RXF35A

Ce este un aparat de aer conditionat inverter?

Multa lume crede ca inverter-ul este chiar aparatul de aer conditionat. Nu e asa, inverter este tehnologia care sta la baza functionarii unei parti a aparatelor de aer conditionat. Tehnologia prevede existenta unui bloc de control ce reguleaza functionare compresorului. Astfel, la pornirea aparatului de aer conditionat, compresorul functioneaza aproape de parametrii sai maximi, ca dupa coborarea temperaturii pana la nivelul dorit, compresorul sa functioneze in continuare, dar la parametri redusi, astfel incat sa fie pastrata temperatura dorita.

Aparatele de aer conditionat cu tehnologia inverter sunt alternativa unitatilor clasice. Ultimele functioneaza tot timpul la aceeasi parametri, iar la coborarea temperaturii compresorul se opreste. In caz ca temperatura incepe sa creasca din nou si depaseste cu 2 grade nivelul setat, compresorul este repornit pana la coborarea temperaturii.

Suntem de parere ca cel mai bun aparat de aer conditionat ar trebui sa functioneze pe baza tehnologiei inverter. Acest tip de aparate consuma mai putin curent electric, sunt mai silentioase si mult mai eficiente.

Citeste si:

Top 3 aparate de aer conditionat ieftine

Cum aleg un aparat de aer conditionat bun? Calculul necesarului de capacitate

Pentru a raspunde la intrebarile legate de cel mai bun aparat de aer conditionat si specificatiile acestuia, vom prezenta o metoda de calcul a necesarului de putere pentru aparatul de aer conditionat si vom propune un top 5 cu aparate de aer conditionat dupa raportul calitate/pret.

Inainte sa cumparati un aparat de aer conditionat, este obligatoriu sa calculati necesarul de racire de care aveti nevoie. Cu alte cuvinte, trebuie sa aflati cat de puternic va fi viitorul aparat.

Necesarul de racire, se calculeaz/aproximeaza destul de simplu, fiind nevoie de urmatoarea formula Q=Q1+Q2 unde, Q1 = S * h * k. Q1, este cantinatea de caldura emanata de soare si care trebuie neutralizata. S, este suprafata in metri patrati a incaperii ce urmeaza sa fie racita. H, este inaltimea incaperii, iar K, este un coeficient de reglare ce poate lua valori intre 25 si 45, in dependenta de marimea si pozitionarea fata de soare a geamurilor.  Daca soarele bate direct in camera, iar geamurile au dimensiuni mari, atunci k, va fi foarte apropiat de 45 ori chiar va lua valoarea 45. Iar daca geamurile sunt mai mici si razele solare au interferente in calea lor spre incapere, k va cobora. De cele mai multe ori, k ia valori intre 35 si 45.
Q2, este cantitatea de caldura produsa de agentii interni ai camerei  – oameni, televizoare, calculatoare. Q1 si Q2 se masoara in Wati termici.

Cel mai bun aparat de aer conditionat: exemplu de calcul pentru capacitate

Spre exemplu, avem un apartament cu o camera, situat la etajul 5, al unui bloc cu 8 nivele. Urmeaza sa calculam necesarul de putere, pentru racirea unei incaperi cu suprafata de 21 m2 si inaltimea de 2,75 metri. Camera are geamuri mari cu iesire spre rasaritul soarelui, deci coeficientul k va primi 45. Respectiv, Q1=21*2,75*45=2600 wati.

Pentru Q2, presupunem existenta in incapere a unui om si a unui televizor. Legile fizicii spun ca omul emana 100 wati, iar un TV de dimensiuni medii, aproximativ 300 wati. Facem o simpla adunare si obtinem ca Q2=400 wati.

Q=Q1+Q2=3000 wati.

Prin urmare, avem nevoie sa neutralizam 3000 wati de caldura.

Aparatele de aer conditionat, au puterea de racire exprimata in BTU. Convertirea watilor in BTU se face foarte simplu. Rezultatul obtinut pentru Q se inmulteste cu 3,412. Cu alte cuvinte, pentru racirea eficenta a incaperii noastre avem nevoie de un aparat de aer conditionat cu puterea de: 3000*3,412=10.236 BTU.

Aparatele, sunt impartite de obicei pe grupe de capacitati de racire: 9000, 12000, 18000 si 24000 BTU. Acum dvs., trebuie sa alegeti un produs din categoria conforma cu rezultatul calculelor. In cazul exemplului nostru, ar fi recomandabil ca aparatul de aer conditionat sa aiba o capacitate de racire de 12000 BTU.

Cel mai bun aparat de aer conditionat: alte sfaturi

Pe langa puterea aparatului de conditionat, este absolut necesar sa atrageti atentia si la consumul de curent. In zilele fierbinti, atunci cand e nevoie non-stop de aer conditionat, un aparat cu consum mic este mai mult decat bine-venit. Eficienta energetica este apreciata conform standartului uniunii europene in acest doemniu si este indicata pe cutia aparatului cu litere. Un aparat de aer conditionat poate fi incadrat in categorii de eficienta energetica de la A+++ la G. Evident, cel mai bun aparat de aer conditionat din punct de vedere al necesarului de curent este cel aproapiat de grupa A+++.

Cel mai bun aparat de aer conditionat: top 10

Cel mai bun aparat de aer conditionat - Gree Bora A5 GWH09AAB-K3DNA5A

Citeste si: Top aparate de aer conditionat mobile – portabile

Cel mai bun aparat de aer conditionat

Pareri Pro Si Contra

Pro
  • Nici una
CONTRA
  • Nici una

Verdictul CelMaiBunTop

Design -/-

Imagine -/-

Conectivitate -/-

Comentarii (0)
Vizualizari ( 46.302)
Rate it!

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inregistreaza-te la newsletter

Stai conectat la cele mai tari articole!

Nu-ti fa griji, nu facem spam!

Contacteaza-ne