(Imagine: Ce este QLED, OLED sau QLED)
Comentarii (0)
Vizualizari (325)
(2 evaluare, 2 voturi)
3 iulie 2020
de CelMaiBun

OLED sau QLED, LG sau Samsung – care e mai bun?

Astazi cautam un raspuns pentru doua intrebari. Ce e mai bun, OLED sau QLED? Respectiv cine produce cele mai bune televizoare, LG sau Samsung? Incepem cu definirea conceptelor OLED si QLED, dupa care o ne axam pe cele doua intrebari. 

Ce este QLED?

QLED este un concept propus si foarte intens promovat de Samsung. Din punct de vedere functional, televizoarele QLED sunt televizoare LCD dar elevate la un nou standard de calitate. Cu alte cuvinte, Samsung a incercat (si reusit) sa scoata maximul dintr-un panel LCD. QLED de descifreaza ca quantum dot LED TV, iar in traducere ar insemna ca la straturile panelului LCD a mai fost adaugat un filtru din puncte cuantice care permit un realizarea unui control mai bun asupra iluminarii si culorilor.

OLED sau QLED, LG sau Samsung

Ce este OLED?

Spre deosebire de QLED, conceptul OLED este complet nou. Acesta presupune un panel mult mai subtire in cadrul caruia pixelii sunt sursa de lumina. Din acest motiv, OLED-ul mai este numit (emissive display). Milioanele de pixeli functioneaza independent unul data de celalalt, iar iluminarea are loc la intrarea pixelului in contact cu sursa de curent electric. Acest lucru inseamna ca ecranele OLED au negru mult mai profund si mai uniform. Despre celelalte avantaje ale OLED-ului discutam mai jos.

OLED sau QLED – care e mai bun?

Corect ar fi sa intrebam nu care e mai bun, ci care este mai potrivit. Foarte multe depind de tipul incaperii, in special de cat de luminoasa e aceasta. OLED-urile nu descurca destul de prost cu poluarea luminoasa, in schimb pentru QLED cantitatea de lumina dintr-o camera are o importanta foarte mica. Aceste display-uri sunt foarte luminoase, in unele cazuri fiind vorba chiar si despre 2000 de nituri, pe cand OLED-uri sunt capabile de maxim 1000 de nituri. Dar intr-o incapere cu draperii groase si cu luminile stinse, OLED-ul se prezinta exceptional.

OLED sau QLED care ecran este mai bun? pareri

Unghiul de vizualizare

La capitolul unghiuri de vizualizare, OLED-ul est mult peste QLED. Fenomenul se explica destul de simpli. La OLED, sursa de lumina este foarte aproape de suprafata display-ului, insa la QLED, intre sursa de lumina si surpafata mai sunt cateva straturi. Ei bine, atunci cand ai de transmis lumina prin mai mult straturi, unghiul de vizualizare se micsoreaza semnificativ, iar in cazul QLED-ului, imaginea incepe sa deradeze undeva la 30 de grade.

OLED sau QLED – redarea culorilor

Aici decide tipul de continut pe care il urmariti. Spre exeplu pentru emisiuni TV sau competitii sportive, QLED-ul este mai recomandabil. Luminozitatea sa sporita faca ca si culorile sa fie mai aprinse si in unele cazuri, acest tip de imagine este mai placat. OLED-ul este mult mai bun la redarea imaginilor cinematografice. Multi producatori de filme si seriale seteaza o luminozitate de 1000 de nituri pentru creatiile sale, adica exact cea a televizoarelor OLED.

OLED sau QLED – care este mai durabil?

Raspundem fara rezerve, ecranul QLED este mai durabil. OLED-ul este „renumit” pentru fenomentul numit Burn In. Daca puneti pe pauza un cadru si il lasati asa vreo 10-12 ore, s-ar putea ca pe ecran sa ramana conturul unor obiecte afisate in acest rastimp. Din pacate, in acest caz nu se mai poate face nimic. Din acelasi motiv Samsung a renuntat la dezvoltarea propriei game de OLED-uri. Producatorul se teme de Burn In.

OLED sau QLED care OLED este mai bun recomandari

OLED sau QLED – concluzie

Pentru o utilizare mai indelungata, cea mai buna alegere ar fi un televizor QLED. Tot QLED este solutia mai buna pentru emisiuni TV, competitii sportive si gaming. Daca insa obisnuiti sa schimbati TV-ul o data la 2-3 ani, iar continutul preferat este reprezentat de filme si seriale, OLED-ul ar fi o alegere mai buna.

Citeste si:

Top 5 televizoare 4K inclusiv OLED si QLED

Pareri Pro Si Contra

Pro
  • Nici una
CONTRA
  • Nici una

Verdictul CelMaiBunTop

Design -/-

Imagine -/-

Conectivitate -/-

Comentarii (0)
Vizualizari ( 325)
(2 evaluare, 2 voturi)

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inregistreaza-te la newsletter

Stai conectat la cele mai tari articole!

Nu-ti face griji, nu facem spam!

Contacteaza-ne