Cel Mai Bun Televizor 4K: Top 5 Televizoare UltraHD in 2024
Care este cel mai bun televizor 4K? Am facut o analiza a ofertei disponibile la moment, iar intr-un final, am creat un top ce desemneaza cel mai bun TV UltraHD (4K). Astfel, pe prima pozitie s-a clasat Samsung 50Q60D, urmat de LG 50QNED85T3A si LG 48C41LA. La realizarea clasamentului am luat in calcul calitatea imaginii, sistemul audio, conectivitatea si pretul fiecarui televizor. Tot in acest material, explicam care displau e mai bun: LED, QLED, QNED sau OLED, dar si cum functioneaza HDR-ul.
Cel mai bun televizor 4K: Top 5 televizoare UltraHD
Iata cum arata top-ul celor mai bune televizoare 4K din perspectiv raportului calitate/pret.
1. Samsung 50Q60D – cel mai bun televizor 4K
Samsung 50Q60D e un produs cat se poate de reusit si unul din cele mai recente televizoare 4K Samsung. Acesta are o diagonala de 50 inch, display QLED, sistem audio de 20W, WiFi, bluetooth 5.2 si procesor cu performante excelente.
Seria Q60D a fost lansata in anul 2024, fiind localizata la mijlocul gamei de televizoare 4K Samsung.
Samsung 50Q60D este dotat cu procesorul Quantum Lite 4K care se descurca foarte bine, indiferent ca discutam despre navigarea prin meniuri sau deschiderea aplicatiilor.
Cu sursele 4K, televizorul se descurca perfect. Procesorul, impreuna cu asistentii de imagine ofera culori de o precizie aproape ireprosabila (mai ales dupa calibrare) si cadre cat se poate de clare. Contrastul e bun, negru e uniform si profund, iar luminozitatea e la un nivel decent.
Una din micile probleme ale lui Samsung 50Q60D este sunetul. Unitatea detine un sistem format din doua difuzoare cu un RMS total de 20W. Nu e mult, dar e suficient pentru o utilizare normala, (dar un soundbar tot nu strica). La volum moderat, sunetul este destul de bine echilibrat, cu medii clare. La volum maxim insa, apare distorsiunea, iar bass-ul aproape ca nu se aude. Parea buna e ca televizul are suport pentru eARC, insa nu e compatbil cu niciun format din seria DTS.
Chiar daca nu e lipsit de minusuri, credem ca Samsung 50Q60D este cel mai bun televizor 4K dupa raportul calitate/pret, iar ultimul argument este pretul, care nu depaseste prea mult pragul de 2600 lei. Mai mult, varianta de 55 inch poate fi gasita la mai putin de 3000 lei, un fenomen rar intalnit in ultima perioada, mai ales printre televizoarele cu display-uri QLED.
2. LG 50QNED85T3AD
LG 50QNED85T3A, lansat in 2024, este un televizor ce aduce inovatia panourilor QNED in segmentul de mijloc, oferind un echilibru intre performanta si pret. Panelul QNED combina tehnologia NanoCell si Mini-LED, oferind imagini vibrante si culori extrem de precise. Contrastul este remarcabil, cu un negru profund care se apropie de cel al ecranelor OLED, dar la un pret mai accesibil. Gratie ratei de refresh de 100 Hz, miscarile sunt fluide si naturale, fie ca vorbim de filme de actiune sau de jocuri video. Rata de refresh ridicata contribuie la o experienta vizuala captivanta, eliminand efectul de blur in scenele rapide.
Sa vorbim insa si despre minusuri. Sistemul audio integrat este mediocru, puterea de 20W fiind suficienta doar pentru incaperi mici sau medii. Lipsa unui subwoofer afecteaza experienta sonora, mai ales in cazul continutului cinematic sau al muzicii cu bass puternic. O solutie recomandata ar fi achizitionarea unui soundbar pentru a completa experienta.
In comparatie cu multe alte televizoare din aceeasi categorie, 50QNED85T3A are un pret corect pentru ceea ce ofera, fiind o investitie buna pentru cei care cauta un televizor cu performante excelente, in special pe partea de imagini. Mai mult, avand in vedere ca televizorul costa sub 3000 lei, daca mai investiti cateva sute de lei intr-o bara de sunet, va alegeti cu un televizor cu imagini aproape imaculate si sunet superior oricarui sistem audio integrat intr-un televizor, inclusiv modelele TV premium. Iata de ce LG QNED 50QNED85T3A este cu siguranta unul dintre cele mai bune televizoare 4K ale momentului.
3. LG 48C41LA – cel mai bun televizor 4K OLED
LG 48C41LA ocupa pozitia numarul 3 in clasament, fiind si cel mai bun televizor 4K cu panel OLED. Unitatea are o diagonala de 48 inch, sistem audio cu 2.2 canale de 40W, 4 porturi HDMI, 3 porturi USB, bluetooth v5.1 si un port S/PDIF
„Batalia” pentru pozitia de cel mai bun televizor 4K OLED a fost destul de crancena. Principalul rival a lui LG 48C41LA fiind noul Samsung 48S90D OLED. Televizoarele seamana destul de mult, insa LG-ul are un pret mai mic si un meniu parca mai bine gandit.
LG 48C41LA este un jucator tare cand vine vorba despre calitatea imaginii. Display-ul e luminos, are o rata de refresh de 100 Hz, iar sacadarea si blurarea sunt notiuni necunoscute pentru acest televizor. LG 48C41LA ca si celelalte OLED-uri LG, este foarte bun la upscaling. La capitolul sunet, 48C41LA se poate lauda cu un sistem audio 2.2, adica are 2 difuzoare standard si inca doua integrate in subwoofer. Impreuna acestea produc un RMS de 40W.
LG 48C41LA este al 2-lea televizor din top cu suport pentru 3 tipuri de continut HDR: HDR 10, HLG si Dolby Vision. Vedeti mai jos ce sunt aceastea.
LG 48C41LA pare scump la prima vedere, dar sa nu uitam ca vorbim despre un OLED cu procesor α9 Gen 7 exceptional si imagini de o calitate ireprosabila.
4. Philips 43PUS8919 – cel mai bun televizor 4K de 43 inch
Cu siguranta unul din cele mai bune televizoare 4K ale momentului. Nu e un produs lipsit complet de minusuri, dar performantele de top, materialele de calitare si design-ul elegant, ne fac sa le iertam pe toate.
Philips 43PUS8919 este un televizor lansat in 2024 si are o diagonala de 108 cm sau aproximativ 43 inch. Ecranul cu rezolutie de 3840 x 2160p asigura unghi de vizibilitate de pana la 178 grade, dar mai important are rata de refresh variabila de pana la 120 Hz. .
Transmiterea sunetului este asigurata de 2 difuzoare integrate a cate 10W fiecare, plus o groaza de tehnologii pentru un sunet cat mai rafinat si mai profund. RMS-ul de 20 wati nu e mare, dar daca credeti ca aveti nevoie de mai mult sunet, puteti opta pentru un soundbar.
Sa revenim insa la calitatea imaginii, ca doar ea este motivul optarii pentru un televizor 4K. Toate televizoarele din clasament au rezolutie 4K, dar la Philips 43PUS8919, claritatea imaginilor, contrastul, profunzimea negrului si detalierea sunt foarte ridicate pentru un LED.
In plus, televizorul se poate lauda cu mai multe tehnologii incorporate, menite sa imbunatateasca si mai mult imaginea, pachet gaming complet, plus Ambilight pe 3 laturi. Toate au grija ca ecranul sa reproduca culorile cat mai precis, sa asigure vizibilitatea din orice unghi, sa detalieze exemplar obiectele afisate si chiar sa imbunatateasca imaginea, daca este nevoie.
Un alt capitol important pentru evaluare televizorului, sunt capacitatile sale de conexiune. Aici, Philips 43PUS8919 ofera 3 port-uri HDMI (unul ARC), 2 port-uri USB, LAN si o iesire audio.
Avand in vedere cele mentionate anterior, am crede ca Philips 43PUS8919 e cel mai bunt televizor 4K din noua gama Philips. Decizia mai este argumentata si de pretul produsului, care nu ar trebui sa depaseasca prea mult 3200 lei. Iar daca mai punem ca unele televizoare din top sunt cu mult mai scumpe, putem afirma ca Philips 43PUS8919 prezinta un raport calitate/pret foarte bun.
Mai mentionam ca seria PUS89 include si versiuni de 126, 139, 164 si 189 cm. Cele mai recomandate din punct de vedere al raportului calitate/pret insa raman cele de 108 cm (43PUS8919) si cea de 126 cm (50PUS8919).
5. TCL 50P755 – cel mai bun televizor 4K de buget
Deci avem un nou ocupant al locului 4 in topul pentru cel mai bun televizor 4K. Am stat mult pe ganduri pana am ales TV-ul potrivit pentru aceasta pozitie. Erau 3 candidati: TCL 50P755, Samsung 50DU7172 si LG 50UT73003LA, toti au sisteme audio de 20W si diagonale aproape egale.
Judecand calitatea imaginilor, am spune ca LG 50UT73003LA e cel mai bun, la o distanta foarte mica vinind TCL 50P755, care este urmat de modelul Samsung 50DU7172. La viteza de navigare prin meniuri, TV-urile LG si TCL sunt pe aceleasi pozitii, iar dispozitivul Samsung cedeaza un pic. Am decis totusi sa includem televizorul TCL in top, iar decizia are 5 argumente:
1. Calitatea imaginii. Avand in vedere ca discutam despre un LED clasic, am spune ca TCL 50P755 se prezinta neasteptat de bine. Chiar daca televizorul nu are rata de refresh blocata la 50 Hz, nu putem spune ca imaginile au prea mult blur, iar negrul este destul de profund si uniform.
2. Chiar daca procesorul din dotare nu functioneaza la o frecventa foarte inalta, navigarea prin meniuri e destul fluenta.
3. Pretul. TCL 50P755 este o alegere excelenta daca aveti bugetul limitat la 1900-2000 lei. Mai mult, puteti opta pentru varianta de 43 inch, care costa intre 1600 si 1700 lei
4. TCL 50P755 are suport pentru formatele HDR 10, HDR10+ HLG si Dolby Vision. Niciun televizor entry-level de la Samsung sau LG nu se poate lauda cu asa ceva.
5. Din punct de vedere stilistic, TCL 50P755 se prezinta ok. Aproape ca nu are margini negre, iar grosimea generala nu e prea mare, chiar daca vorbim despre un Direct LED. Cu alte cuvinte, TCL 50P755 e probabil cel mai bun televizor 4K printre variantele economy.
Intrebari frecvente – FAQ
Care e cel mai bun panou 4K?
Discutam in continuare despre 4, cele mai populare tipuri de display-uri TV. Este vorba despre LED, QLED, QNED si OLED. Ordinea mentionarii nu e intamplatoare, pentru ca din punct de vedere tehnologic, LED-ul reprezinta conceptul de baza, iar OLED-ul e cel mai avansat tip de panou TV.
Pe scurt:
LED – e inca cel mai popular display de pe piata si cel mai simplu din punct de vedere tehnologic. Acest tip de display-uri utilizeaza LED-uri pentru pentru luminarea panoului LCD. Luminile pot fi pozitionate pe marginile panoului (Edge-lit) sau in spate, pe toata suprafata panoului (Full Array LED). Pentru ca lumina la LED-uri Full Array e distribuita mai uniform, claritatea imaginii si redarea culorilor sunt la niveluri superioare fata de Edge-lit.
QLED – este o forma mai avansata a tehnologiei LED, fiind propusa si popularizata de Samsung. Fata de varianta clasica LED, QLED-ul vine cu strat adaugator de puncte luminiscente pentru a imbunatati uniformitatea redarii, respectiv claritatea imaginii.
QNED – reprezinta urmatoarea treapta in evolutia televizoarelor, tehnologia utilizand atat stratul de puncte luminiscente, cat si iluminarea Mini LED pentru panou. Ultima, e o imbunatatire de principiu, pentru ca Mini LED-uri au dimensiuni mult mai mici fata de LED-urile conventionale, deci permit un control mai precis asupra iluminarii, de aici si imaginile mai clare, inclusiv in timpul scenelor de actiune.
OLED – e ca un varf de lance in industria televizoarelor si un punct de referinta extrem de important cand se alege cel mai bun televizor 4K. Fiecare pixel al unui display OLED e alimentat cu curent, deci poate fi sursa de lumina. Vorbim deci despre milione de mici surse de lumina care sunt puse la treaba doar atunci cand o cere actiunea de pe ecran. Acest lucru inseamna un negru perfect, adica culori redate foarte bine si imagini fluente.
La minusurile OLED-ului trebuie sa mentionam preturile destul de mari, dar si burn-in-ul, adica situatia in care continutul static ramane partial vizibil pe ecran chiar si dupa shimbarea cadrului. Cel mai frecvent burn-in-ul se face vizibil la scorurile meciurilor de fotbal. Multe OLED-uri stiu sa detecteze continutul static si sa miste un pic elementele afisate pentru a opri pixelii activati de mult timp. Chiar si asa, burn-in-ul inca este o problema pentru display-urile OLED.
LED vs. QLED vs. QNED vs. OLED
Daca va intrebati, care e cel mai bun televizor 4K din perspectiva display-ului folosit, raspunsul e – depinde. Daca va doriti imagini de calitate fara cusur, mergeti pe varianta unul OLED 4K, cu rata de refresh variabila. Pentru pret mic, singura optiune e LED-ul clasic. Ca varianta de mijloc, am recomanda totusi QLED-ul. Acest tip de televizoare demonstreaza performante net superioara fata de LED, iar preturile sunt mult sub televizoarele OLED.
Ce e HDR?
HDR este o tehnologie care vine sa aduca calitatea imaginilor la un nou nivel de calitate. HDR se traduce ca High Dynamic Range (Interval dinamic ridicat). In esenta insa, functia face ca negrul sa fie cat mai negru, iar albul cat mai alb. De ce? Pentru a evita efectul „spalarii” culorilor, respectiv a le face mai naturale. Aici se termina partea simpla, pentru HDR are mai multe standarde, care fac acelasi lucru, dar in moduri diferite. HDR10, HDR 10+, Dolby Vision si HLG sunt cele mai raspandite standarde HDR. Sa discutam un pic despre fiecare in parte.
Ce este HDR10?
HDR10 este cel mai popular standard HDR. Este open-source, adica producatorii nu dau bani pentru implimentare, prin urmare este deseori disponibil chiar si pe cele mai ieftine televizoare 4K. HDR10 transmite televizorului metadate statice (static metadata). Adica ii spune care este cel mai luminos si care este cel mai intunecat punct dintr-un film. Informatia este folosita de televizor pentru a ajusta luminozitatea si a obtine o calitate a imaginilor cat buna cu putinta.
Ce este Dolby Vision?
Dolby Vision este un standard HDR mai avansat decat HDR10 si asta pentru ca foloseste metadate dinamice (dynamic metadata), care permit ajustarea luminozitatii per cadru sau per scena. Iar rezultatul este uimitor. Dolby Vision insa nu este o tehnologie cu sursa deschisa, iar producatorul care decide sa o implimenteze trebuie sa achite o taxa de vreo 3 dolari pentru fiecare televizor cu Dolby Vision vandut.
Ce este HDR10+? – cel mai bun televizor 4K
HDR10+ este o tehnologie HDR cu metadate dinamice, dezvoltata de Samsung pentru a rivaliza cu Dolby Vision. Putem deci spune ca un TV poate fi numit cel mai bun televizor 4K daca are suport pentru HDR10+ sau Dolby Vision.
Ce este HLG?
HLG sau Hybrid Log Gama este inca un standard HDR open-source care este considerat inferior celorlalte standarde. Acesta este deosebit de avantajos pentru furnizorii de continut pentru ca este acceptat si de televizoarele ce nu au HDR. Nu v-am spus ca daca aveti un TV fara suport pentru HDR10, nu veti putea privi deloc continut HDR10? Nu? Ei bine, va spunem acum. Mai rau e ca si pentru Dolby Vision este necesar un televizor cu suport HDR. La HLG insa, un televizor 4K fara HDR poate afisa continutul, dar il prezinta normal, fara efectele HDR.
Care sunt cei mai mari producatori TV?
Lista celor mai importanti producatori de televizoare este condusa de Samssug Electronics, cu o cota de piata estimata la 20%. Pe locul doi s-a clasat LG Electronics cu 12%, iar „bronzul” apartine companiei Sony, care se poate lauda cu o cota de piata de 7%.
Citeste si:
Televizoare LCD vs. televizoare OLED
Cel mai bun televizor 4K – top 5 televizoare UltraHD
Pareri Pro Si Contra
- Nici una
- Nici una
Verdictul CelMaiBunTop
Comentarii (4)
Am trecut recent de la Samsung la Sony. Am luat modelul Sony 49XG8096. Fratilor, diferenta e impresionanta. Culorile, claritatea, sunetul, toate sunt mai bune la Sony. Meniul parca era un pic mai clar la coreean. Cred ca Sony face cele mai bune televizoare acum.
De ce nu aparare si LG SM8200 in clasament? Pentru mine acesta e cel mai bun televizor 4K. Faceti o comparatie cu alte televizoare high-end. O sa vedeti ca aproape toate sunt sub SM82, chiar si Sony XG95 e mai slab desi e mult mai scump.
Samsungurile din 2019 au compatibilitate cu formatul DTS? Multumesc