Plita cu inductie: avantaje, dezavantaje, care e cea mai buna plita inductie
(Imagine: Cea mai buna plita cu inductie - AEG CIB56400BX)
Comentarii (0)
Vizualizari (7.218)
(7 evaluare, 7 voturi)
16 iulie 2020
de CelMaiBun

Plita cu inductie: cum functioneaza si care e cea mai buna plita inductie

In materialul ce urmeaza, vom raspunde la 4 intrebari legate de plitele cu inductie. 1. Ce este o plita cu inductie? 2. Care e cea mai buna plita cu inductie dupa raportul calitate/pret? 3. Care sunt avantajele? si 4. Care sunt dezavantajele?

Ce este o plita cu inductie?

Pe dinafara, plita cu inductie este aproape identica uneia convetionale, electrice. De regula, este vorba despre aceeasi suprafata ceramica plata, plus cateva butoane. Diferenta de principiu este ca sub suprafata plitei, in locul elementelor de incalzire clasice, se gasesc bobine. Curentul electric ce trece prin ele formeaza campuri electromagnetice, sub influenta carora apar fluxuri electrice inductoare. Pentru a incalzi, aceastea trebuie sa fie de frecventa mare, adica sa-si schimbe des directia de circulatie. Fluxul este transmis prin conductorii de la baza vasului de gatit, iar curentul turbionar format va si incalzi in final vasul.
Inductia mai este des utilizata la prelucrarea materialelor pretioase si la obtinerea aliajelor metalice.

Care e cea mai buna plita cu inductie?

Whirlpool WLB8160NE – daca e vorba despre unitatile incorporabile, cea mai buna plita cu inductie dupa raportul calitate/pret ar fi probabil Whirlpool WLB8160NE, un produs genial in felul sau. Acesta are un arzator normal de 1,6 kW, unul mare de 3,0 kW si unul numit Flexible Zone (FlexiCook) cu puterea totala de 4,4 kW. Arzatorul Flexible Zone e mult mai mare, are forma dreptunghiulara si a fost conceput special pentru oale si cratite de dimensiuni mari.

In plus, Whirlpool WLB8160NE are booster (incalzire rapida) pentru arzatorul mare si functia de pastrare la cald pentru celelalte arzatoare.

Pretul lui Whirlpool WLB8160NE poate fi consultat aici.

Plita cu inductie - Whirlpool WLB8160NE

Electrolux EIT60428C – verifica pretul aicio plita cu inductie ce detine 4 zone de gatit cu putere totala de aproape 7 kw: 2 zone de gatit a cate 1,2 kW amplasate pe diagonala panoului, mai jos avem zona mare cu puterea de 2,3 kW, iar coltul superior din dreapta se afla zona da 1,8 kW. Electrolux EIT60428C  este o plita puternica, cu comenzi intuitive, interfata tactila si sistem de protectie pentru copii. Pretul plitei este cat se poate de corect pentru performantele dispozitivului.

Plita cu inductie - Electrolux EIT60428C

Hansa BHI68300verifica pretul aici – una din cele mai elegante plite incorporabile de pe piata. Hansa BHI68300 are 4 zone de gatit cu o putere totala de 7,0 kw. Plita are functia 4xBooster, care asigura o crestere rapida si puternica a nivelului de incalzire. Nu va lasati dusi in eroare de numele functiei, 4x ne spune ca boost-ul este disponibil pentru cele 4 arzatoare si nu ca puterea arzatoarelor ar creste de 4 ori. Pretul lui Hansa BHI68303 rareori depaseste 1100 lei.

Cea mai buna plita cu inductie - Hansa BHI68300

Plita cu inductie: avantaje

1. Timpul necesar prepararii unei cine se reduce cu 15-20 minute.
2. Plita cu inductie se incalzeste mult mai repede de cat o unitate electrica. Restaurantele specializate pe bucate asiatice, acolo unde este nevoie de cantitati mari de caldura, incep sa foloseasca plite cu inductie. Mai ales ca au aparut modele cu suprafete adaptate vaselor de gatit asiatice – ex. tigaile WOK.
3. Plita cu inductie functioneaza/incalzeste doar atunci cand pe suprafata ei se afla vasul de gatit. Acest aspect exclude consumul exagerat de curent electric.
4. Pe langa reducerea consumului, plita cu inductie este si foarte usor de curatat. Datorita principiului sau de functionare (incalzeste doar zona ce contacteaza cu vasul de gatit), plita nu va arde picaturile de sos/lapte ce vor sari din vas.

Plita cu inductie: dezavantaje

1. Primul dezavantaj il veti afla imediat dupa punerea in functiune a plitei. Mai bine spus il veti auzi, asta pentru ca interactiunea bobinei si a vasul de gatit produce un sunet specific. Sunetul este si mai puternic daca vasul de gatit este de calitate proasta.
2. Vasele de gatit. Pentru plita cu inductie nu puteti utiliza orice vas de gatit. Sunt bune doar vase de gatit ce au in componenta materiale cu proprietati feromagnetice. Vasele din ceramica, sticla, aluminiu, nu pot fi folosite. Prin urmare, daca intentionati sa cumparati o plita cu inductie, se prea poate sa fie nevoie sa achizitionati si un set de oale noi.
3. Campul magnetic generat de plita cu inductie poate interfera cu aparatele electronice din jur.

Plita cu inductie: efectele asupra sanatatii

Exista voci care spun ca plita cu inductie este periculoasa pentru sanatate. Nu e chiar asa. La o distanta de 10 cm, intensitatea campului electric atinge 137 volti pe metru (v/m), insa la o distanta de jumatate de metru, instensitatea se reduce foarte mult, atingand un maxim de 20 v/m. Cu alte cuvinte, pentru a fi in siguranta nu imbratisati foarte des plita, chiar daca va place foarte multe de ea.

Citeste si:

Cel mai bun aragaz: top 5 aragazuri

Cea mai buna plita cu inductie

Pareri Pro Si Contra

Pro
  • Nici una
CONTRA
  • Nici una

Verdictul CelMaiBunTop

Design -/-

Imagine -/-

Conectivitate -/-

Comentarii (0)
Vizualizari ( 7.218)
(7 evaluare, 7 voturi)

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inregistreaza-te la newsletter

Stai conectat la cele mai tari articole!

Nu-ti face griji, nu facem spam!

Contacteaza-ne