Plita cu inductie: avantaje, dezavantaje, care e cea mai buna plita inductie
(Imagine: Cea mai buna plita cu inductie - AEG CIB56400BX)
Comentarii (0)
Vizualizari (4.887)
(1 evaluare, 1 voturi)
16 iulie 2019
de CelMaiBun

Plita cu inductie: cum functioneaza si care e cea mai buna plita inductie

In materialul ce urmeaza, vom raspunde la 4 intrebari legate de plitele cu inductie. 1. Ce este o plita cu inductie? 2. Care e cea mai buna plita cu inductie dupa raportul calitate/pret? 3. Care sunt avantajele? si 4. Care sunt dezavantajele?

Ce este o plita cu inductie?

Pe dinafara, plita cu inductie este aproape identica uneia convetionale, electrice. De regula, este vorba despre aceeasi suprafata ceramica plata, plus cateva butoane. Diferenta de principiu este ca sub suprafata plitei, in locul elementelor de incalzire clasice, se gasesc bobine. Curentul electric ce trece prin ele formeaza campuri electromagnetice, sub influenta carora apar fluxuri electrice inductoare. Pentru a incalzi, aceastea trebuie sa fie de frecventa mare, adica sa-si schimbe des directia de circulatie. Fluxul este transmis prin conductorii de la baza vasului de gatit, iar curentul turbionar format va si incalzi in final vasul.
Inductia mai este des utilizata la prelucrarea materialelor pretioase si la obtinerea aliajelor metalice.

Care e cea mai buna plita cu inductie?

Daca e vorba despre un aragaz mixt (plita inductie+cuptor), optiunea noastra este Hansa FCIW53000. Acesta are 4 arzatoare cu inductie ( cu o putere totala de 10 kW), cuptor electric cu capacitatea de 69 litri, carcasa din otel inoxidabil, afisaj digital pentru reglari.

Hansa FCIW5300 este unul din cele mai ieftine aragazuri cu inductie de pe piata. Din avantajele sale clare am mai enumera usa cuptorului cu 3 geamuri si curatatrea simpla, atat a plitei cat si a cuptorului.

Pretul lui Hansa FCIW5300 poate fi consultat aici.

Plita cu inductie - Hansa FCIW53000

Pentru plitele incorporabile, am ales doua produse, care credem noi ca prezinta niste rapoarte calitate/pret foarte bune. Este vorba despre Samsung NZ64H57477K si Hansa BHI68300.

Samsung NZ64H57477Kverifica pretul aici – o plita cu inductie ce detine 4 zone de gatit cu putere totala de 7,2 kw: 2 zone de gatit a cate 2 kW au fost integrate intr-o zona numita Flex Zone, mai avem o zona de 2 kW cu suprafata delimitata si o zona de 3,2 kW. Samsung NZ64H57477K este o plita puternica, cu comenzi intuitive, interfata tactila si sistem de protectie pentru copii. Pretul plitei este cat se poate de corect pentru performantele dispozitivului.

Plita cu inductie - Samsung NZ64H57477K

– Hansa BHI68300 – verifica pretul aici – una din cele mai elegante plite incorporabile de pe piata. Hansa BHI68300 are 4 zone de gatit cu o putere totala de 7,0 kw. Plita are functia 4xBooster, care asigura o crestere rapida si puternica a nivelului de incalzire. Nu va lasati dusi in eroare de numele functiei, 4x ne spune ca boost-ul este disponibil pentru cele 4 arzatoare si nu ca puterea arzatoarelor ar creste de 4 ori. Pretul lui Hansa BHI68303 rareori depaseste 1100 lei.

Cea mai buna plita cu inductie - Hansa BHI68300

Plita cu inductie: avantaje

1. Timpul necesar prepararii unei cine se reduce cu 15-20 minute.
2. Plita cu inductie se incalzeste mult mai repede de cat o unitate electrica. Restaurantele specializate pe bucate asiatice, acolo unde este nevoie de cantitati mari de caldura, incep sa foloseasca plite cu inductie. Mai ales ca au aparut modele cu suprafete adaptate vaselor de gatit asiatice – ex. tigaile WOK.
3. Plita cu inductie functioneaza/incalzeste doar atunci cand pe suprafata ei se afla vasul de gatit. Acest aspect exclude consumul exagerat de curent electric.
4. Pe langa reducerea consumului, plita cu inductie este si foarte usor de curatat. Datorita principiului sau de functionare (incalzeste doar zona ce contacteaza cu vasul de gatit), plita nu va arde picaturile de sos/lapte ce vor sari din vas.

Plita cu inductie: dezavantaje

1. Primul dezavantaj il veti afla imediat dupa punerea in functiune a plitei. Mai bine spus il veti auzi, asta pentru ca interactiunea bobinei si a vasul de gatit produce un sunet specific. Sunetul este si mai puternic daca vasul de gatit este de calitate proasta.
2. Vasele de gatit. Pentru plita cu inductie nu puteti utiliza orice vas de gatit. Sunt bune doar vase de gatit ce au in componenta materiale cu proprietati feromagnetice. Vasele din ceramica, sticla, aluminiu, nu pot fi folosite. Prin urmare, daca intentionati sa cumparati o plita cu inductie, se prea poate sa fie nevoie sa achizitionati si un set de oale noi.
3. Campul magnetic generat de plita cu inductie poate interfera cu aparatele electronice din jur.

Plita cu inductie: efectele asupra sanatatii

Exista voci care spun ca plita cu inductie este periculoasa pentru sanatate. Nu e chiar asa. La o distanta de 10 cm, intensitatea campului electric atinge 137 volti pe metru (v/m), insa la o distanta de jumatate de metru, instensitatea se reduce foarte mult, atingand un maxim de 20 v/m. Cu alte cuvinte, pentru a fi in siguranta nu imbratisati foarte des plita, chiar daca va place foarte multe de ea.

Citeste si:

Cel mai bun aragaz: top 5 aragazuri

Plita cu inductie

Pareri Pro Si Contra

Pro
  • Nici una
CONTRA
  • Nici una

Verdictul CelMaiBunTop

Design -/-

Imagine -/-

Conectivitate -/-

Comentarii (0)
Vizualizari ( 4.887)
(1 evaluare, 1 voturi)

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inregistreaza-te la newsletter

Stai conectat la cele mai tari articole!

Nu-ti fa griji, nu facem spam!

Contacteaza-ne