Plita cu inductie: cum functioneaza si care e cea mai buna plita inductie
In materialul ce urmeaza, vom raspunde la 4 intrebari legate de plitele cu inductie. 1. Ce este o plita cu inductie? 2. Care e cea mai buna plita cu inductie dupa raportul calitate/pret? 3. Care sunt avantajele? si 4. Care sunt dezavantajele?
Ce este o plita cu inductie?
Pe dinafara, plita cu inductie este aproape identica uneia convetionale, electrice. De regula, este vorba despre aceeasi suprafata ceramica plata, plus cateva butoane. Diferenta de principiu este ca sub suprafata plitei, in locul elementelor de incalzire clasice, se gasesc bobine. Curentul electric ce trece prin ele formeaza campuri electromagnetice, sub influenta carora apar fluxuri electrice inductoare. Pentru a incalzi, aceastea trebuie sa fie de frecventa mare, adica sa-si schimbe des directia de circulatie. Fluxul este transmis prin conductorii de la baza vasului de gatit, iar curentul turbionar format va si incalzi in final vasul.
Inductia mai este des utilizata la prelucrarea materialelor pretioase si la obtinerea aliajelor metalice.
Care e cea mai buna plita cu inductie? – top 4
1. Electrolux LIL61434C – verifica pretul aici – daca e vorba despre unitatile incorporabile, cea mai buna plita cu inductie dupa raportul calitate/pret ar fi probabil Electrolux LIL61434C, un produs genial in felul sau. Acesta are un arzator mic de 1 kW, unul mare de 2,3 kW si doua arzatoare normale de 1,8 kW.
Asa cum te astepti de la o plita cu inductie, incalzirea are loc foarte repede. Suprafata de gatit arata bine (mult mai bine ca in poze) si se curata usor. Plita are functia Hob2Hood, adica se poate conecta wireless la hota si in dependenta de temeperatura aleasa pentru gatit.
2. Arctic ARSI6440MTB – verifica pretul aici – cea mai ieftina plita cu inductie din top si probabil cea mai buna alegere daca aveti limita de buget stabilita la 1200-1400 lei. Arctic ARSI6440MTB are 4 zone de gatit cu o putere totala de 7,2 kw. Plita are functia Liquid Drop Self, care opreste alimentarea daca din vas se revarsa lichid. Pentru si mai multa siguranta, plita opreste automat zona de gatit daca aceasta functioneaza prea mult timp fara ca cineva sa-i modifice setarea. Pretul lui Arctic ARSI6440MTB este o surpriza placuta pentru ce are plita de oferit.
3. Bosch PVS645FB5E – verifica pretul aici– o plita cu inductie prevazuta cu 3 zone de gatit cu putere totala de aproape 6,9 kw: 1 zona mare de 3,6 kW amplasata pe latura stanga, in dreapta jos avem zona medie cu puterea de 1,8 kW, iar coltul superior din dreapta se afla zona de 1,4 kW. Bosch PVS645FB5E este o plita puternica, cu comenzi intuitive, interfata tactila si sistem de protectie pentru copii. Pretul plitei este cat se poate de corect pentru performantele dispozitivului.
4. Beko HII64200FMTZG – verifica pretul aici – o plita care arata si functioneaza impecabil. Unitatea are 4 zone de gatit, gandite astfel incat doua zone sa fie utilizate impreuna in caz ca se doreste folosirea unui vas de gatit mai lung. In plus, plita are 9 trepte de putere, functie Booster si functie Anti-Overflow, care opreste automat alimentarea daca lichidul din recipient ajunge pe panou in timpul gatitului. Beko e un producator cu o importanta tot mai mare in ultima perioada, iar Beko HII64200FMTZG e probabil cea mai buna plita cu inductie din gama acestuia.
Plita cu inductie: avantaje
1. Timpul necesar prepararii unei cine se reduce cu 15-20 minute.
2. Plita cu inductie se incalzeste mult mai repede de cat o unitate electrica. Restaurantele specializate pe bucate asiatice, acolo unde este nevoie de cantitati mari de caldura, incep sa foloseasca plite cu inductie. Mai ales ca au aparut modele cu suprafete adaptate vaselor de gatit asiatice – ex. tigaile WOK.
3. Plita cu inductie functioneaza/incalzeste doar atunci cand pe suprafata ei se afla vasul de gatit. Acest aspect exclude consumul exagerat de curent electric.
4. Pe langa reducerea consumului, plita cu inductie este si foarte usor de curatat. Datorita principiului sau de functionare (incalzeste doar zona ce contacteaza cu vasul de gatit), plita nu va arde picaturile de sos/lapte ce vor sari din vas.
Plita cu inductie: dezavantaje
1. Primul dezavantaj il veti afla imediat dupa punerea in functiune a plitei. Mai bine spus il veti auzi, asta pentru ca interactiunea bobinei si a vasul de gatit produce un sunet specific. Sunetul este si mai puternic daca vasul de gatit este de calitate proasta.
2. Vasele de gatit. Pentru plita cu inductie nu puteti utiliza orice vas de gatit. Sunt bune doar vase de gatit ce au in componenta materiale cu proprietati feromagnetice. Vasele din ceramica, sticla, aluminiu, nu pot fi folosite. Prin urmare, daca intentionati sa cumparati o plita cu inductie, se prea poate sa fie nevoie sa achizitionati si un set de oale noi.
3. Campul magnetic generat de plita cu inductie poate interfera cu aparatele electronice din jur.
Cea mai buna plita cu inductie : efectele asupra sanatatii
Exista voci care spun ca plita cu inductie este periculoasa pentru sanatate. Nu e chiar asa. La o distanta de 10 cm, intensitatea campului electric atinge 137 volti pe metru (v/m), insa la o distanta de jumatate de metru, instensitatea se reduce foarte mult, atingand un maxim de 20 v/m. Cu alte cuvinte, pentru a fi in siguranta nu imbratisati foarte des plita, chiar daca va place foarte multe de ea.
Citeste si:
Cel mai bun aragaz: top 5 aragazuri
Cea mai buna plita cu inductie
Pareri Pro Si Contra
- Nici una
- Nici una
Lasă un răspuns