(Imagine: Cel mai ieftin RCA)
Comentarii (0)
Vizualizari (345)
(Nu există încă evaluări)
19 aprilie 2022
de CelMaiBun

Top masini cu cel mai ieftin RCA: 4 automobile cu RCA ieftin

Astazi suntem in cautarea masinilor cu cel mai ieftin RCA. Pentru asta, am petrecut 3 zile calculand ratele pentru majoritatea modelor oferite de cei peste 40 de producatori auto prezenti pe piata romaneasca.

Mentionam din start ca scenariul de baza a fost un RCA destinat unui sofer incepator. Nu a fost usor, pentru ca nu avem in echipa conducatori cu clasa B/M sub B5, dar in final am reusit sa gasim pe cineva cu varsta de 31 ani si clasa B1, adica coeficientul 95%.  Nu stiti ce inseamna bonus malus (B/M)? Nu-i nimic, explicam mai jos.

Ce este bonus malus? Cum se calculeaza tarifele RCA?

Pentru stabilirea tarifelor, asiguratorii se folosesc de sistemul de clase bonus malus. Pe scurt, un sofer care inmatriculeaza pentru prima data o masina pe numele sau, primeste clasa B0, adica plateste 100% din valoarea asigurarii pentru vehiculul ales. Peste un an, soferul trece la clasa B1, platind 95% din valoare standard a asigurarii (asta daca nu a cauzat vreun accident, respectiv nu a avut daune decontate in anul ce a trecut). Tot asa, an de an, clasa bonus creste, si poate sa ajunga pana la B8, adica un coeficient de 50%. Cu alte cuvinte, un conducator auto, poate sa ajunga sa primeasca o reducere de 50% din valoarea asigurarii, daca timp de 8 ani nu este implicat in vreun accident. Partea proasta e ca pe langa bonus exista si malus, care functioneaza la fel, dar in directie opus. Deci, daca un sofer cu B0, se face vinovat de vreun accident, clasa sa se duce spre M1, respectiv un coeficient de calcul de 1,1 (110%). Malus, ca si bonus are 8 niveluri, iar scenariul pesimist inseamna clasa M8, cu coeficentul 1,8 (180 %).

Pentru si mai multa claritate, gasiti mai jos un tabel cu clasele si coeficientii mentionati anterior.

Calculator RCA aici (click)

Clasele bonus malus - Cel mai ieftin RCA

Cum se calculeaza RCA-ul?

Tariful RCA este influentat de mai multe elemente, ex. varsta soferului, daunele anterioare, localitatea de domiciliu, dar si datele vehicului. Insa la baza tuturor se afla tariful de referinta, care este stabilit de ASF si in baza caruia se calculeaza valoarea asigurarilor pentru orice vehicul. Tariful de referinta se fixeaza in functie de capacitatea cilindrica si varsta soferului. Astfel, daca aveti intre 30 si 40 de ani, cel mai ieftin RCA ar fi pentru o masina cu capacitatea cilindrica intre 1201 si 1400 cmc. Ati inteles corect, pentru aceasta categorie de varsta, asigurarea pentru o masina cu motor de 0,9 litri ar fi mai scumpa decat pentru una cu motor de 1,4 litri.

Tarife de referinta RCA

Inainte sa trecem la lista cu automobile, avem de facut doua precizari. Prima – am ales sa facem calcule pentru 4 din cele 6 tipuri de caroserii, adica mini (clasa A), subcompact (clasa B), compact (clasa C) si medie (clasa D). Nu credem ca e foarte relevant sa cautam RCA ieftin pentru segmentele Executive (clasa E) si Lux (clasa F). A doua precizare tine de faptul ca am luat in considerare doar modele ce se afla in productie si pot fi gasite sau comandate la dealerii din tara.

Cel mai ieftin RCA – clasa auto mini (A)

Aici calculele au fost relativ simple, avand in vedere numarul tot mai mic de modele din aceasta clasa, dar si specificatiile tehnice in mare parte similare. Acestea fiind spuse, avem onoarea sa anuntam ca printre autoturismele din clasa mini, cel mai ieftin RCA l-am gasit la Hyundai i10/Kia Picanto (966 lei pe an), cu motor pe benzina de 1,2 litri si 84 cai putere. Acest model are si o versiune 1,0 litri (67 cai putere), dar diferenta de tarif e neglijabila, la fel si pretul autoturismului.

Cel mai ieftin RCA Hyundai i10 Kia Picanto

Cel mai ieftin RCA – clasa auto subcompact (B)

Printre automobilele din clasa (B) cel mai ieftin RCA il are Nissan Micra cu motor de 1.0 litri turbo si 100 cai putere (914 lei pe an). Chiar daca ar fi mai multe modele cu tarife similare (ex. Renault Clio 1.0 TCe, Opel Corsa 1.2, Ford Fiesta 1.0), mentionam anume subcompacta nipona pentru ca e cea mai ieftina, plus faptul ca are un motor destul de performant pentru caroseria sa.

Cel mai bun ieftin RCA Nissan Micra

Cel mai ieftin RCA – clasa auto compact (C)

In aceasta clasa, s-au intrecut 10 modele distincte, adica nu am calculat ratele si pentru „fratii” de platforma, ex. VW Golf, Seat Leon, Skoda Octavia etc. Surprinzator, dar cel mai ieftin RCA l-am putut obtine pentru Renault Megane IV, cu motor de 1.3 TCe (835 lei pe an). Cel mai prost s-a prezentat Mazda 3, care vine din start cu un benzinar de 2.0 litri si 122 cai putere.

Renault Megane RCA ieftin

Cel mai ieftin RCA – clasa auto medie (D)

Daca va aflati in cautarea unui automobil din clasa medie, iar pretul RCA-ului e un factor important de decizie, atunci Renault Talisman cu motor 1.3 TCe de 160 cai putere e printre primele modele la care ar trebui sa va ganditi. Tariful de referinta pentru autoturismul francez e de aproximativ 835 lei pe an. La mica distanta se afla noul Volkswagen Passat si Opel Insignia, ambele cu motoare turbo de 1.5 litri. La polul opus se afla modele precum Ford Mondeo si Mazda 6, care vin din start cu motoare de 2.0 litri.

RCA Renault Talisman 1.3 TCe

Cel mai ieftin RCA

Pareri Pro Si Contra

Pro
  • Nici una
CONTRA
  • Nici una

Verdictul CelMaiBunTop

Design -/-

Imagine -/-

Conectivitate -/-

Comentarii (0)
Vizualizari ( 345)
(Nu există încă evaluări)

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inregistreaza-te la newsletter

Stai conectat la cele mai tari articole!

Nu-ti face griji, nu facem spam!

Contacteaza-ne