(Imagine: Cel mai bun monitor de calitate a aerului - Woods AQM 001)
Comentarii (0)
Vizualizari (1.040)
(3 evaluare, 3 voturi)
9 ianuarie 2022
de CelMaiBun

Cel mai bun monitor de calitate a aerului: top 5 senzori de CO2 si praf

Deseori, din motive pe care nu le putem controla, curtea sau locuinta in care traim devine gazda pentru particule de praf sau gaze poluante. Si atunci, cautam cel mai bun monitor de calitate a aerului, adica un dispozitiv care sa ne spuna exact ce si cat respiram. 

Pe langa CO2, un poluant important sunt particulele de praf, adica compusii organici volatili (COV). Particulele fine, au diametre de aproximativ 2.5 microni si sunt iritanti invizibili ce pot cauza neplaceri grave persoanelor cu probleme respiratorii. Compusii organici volatili pot lua si forma unor vapori generati de arderea combustibililor sau a lemnului. Cu curatarea aerului din locuinta se descurca de minune un purificator, dar nu toate dispozitivele se pot lauda cu senzori de aer integrati. Anume aici devine foarte util monitorul de calitate a aerului. Cu un monitor bun puteti nu doar sa intelegeti cat de grava este problema, dar si care ar fi purificatorul capabil sa produca o imbunatatire semnificativa.

Un monitor de calitate a aerului poate sa masoare la anumite intervale de timp cantitatea de impuritati, sa stocheze rezultatele si chiar sa le transforme intr-un grafic. Veti afla astfel tipul predominant de impuritati, dar si perioadele zilei in care nivelurile sunt crescute. Gasiti mai jos lista cu cele mai bune monitoare de aer dupa raportul calitate/pret.

Cel mai bun monitor de calitate a aerului: top 5

1. Nanovator 69

verifica pretul aici

Nanovator 69 este probabil cea mai buna alegere cand vine vorba despre un monitor de calitate a aerului. Dispozitivul este capabil sa masoare nu doar nivelul de CO2, dar si particulele de praf PM2.5 si PM10, plus cantitatea de formaldehide si de compusi volatili organici. Rezultatele sunt afisate simultan pe ecranul cu diagonala de vreo 20 cm. Mai mult, Nanovator 69 are un mini-ventilator care capteaza aerul si il trece prin zona senzorilor, astfel incat acuratetea masurarilor sa fie impecabila. In partea stanga a ecranului, se mai afiseaza temperatura si umiditatea din incapere. Nanovator 69 este un aparat aparent complex, dar utilizarea sa este in realitate facila. Interfata are doar trei butoane, iar datele de pe display sunt cat se poate de explicite. na

Cel mai bun monitor de calitate a aerului - Nanovator 69

2. Woods AQM 001

consulta pretul aici

Woods AQM 001 este cel mai ieftin monitor de calitate a aerului din clasament si un produs pe care am avut ocazia sa-l testam. Pentru prima data aparatul a ajuns pe mainile noastra impreuna cu purificatorul Woods AD20 (citeste recenzia aici).  L-am folosit atunci pentru a-i compara rezultatele cu valorile afisate pe ecranul purificatorului, Woods AD20 fiind unul din putinele aparate de purificare cu senzor de aer integrat. Am observat atunci ca valorile indicate de cele doua dispozitive practic nu se deosebeau, deci puteti avea toata increderea in AQM 001. Acest monitor de calitate a aerului are insa 2 probleme. Una mai mica: bateria integrata ofera o autonomie modesta, deci pentru masurari de lunga durata, aparatul trebuie tinut in priza, iar problema mai mare consta in faptul ca Woods AQM 001 nu masoara cantitatea de CO2 din aer si nici umiditatea. Pentru particulele PM 2.5 si PM 10 insa, modelul este cat se poate de bun.

Cel mai bun monitor de calitate a aerului - Woods AQM 001 top 5

3. Monitor de calitate aer Trotec BZ30

verifica pretul aici

Trotec BZ30 este un monitor ce masoara cantitatea de CO2, temperatura si umiditatea aerului. Aparatul este solid, are baterie integrata, iar masurarile se fac cu un senzor NDIR. Monitorul are memorie pentru 50000 de seturi de date si pot fi setate cicluri de masurare, de la 1 secunda pana la 12 ore. Ca si in cazul lui Woods AQM 001, bateria integrata poate fi folosita doar pentru masurari ocazionale, daca va doriti sa incepeti un ciclu, e necesara o sursa externa. Pentru vizualizarea detaliata a rezultatelor, monitorul trebuie conectat

la un laptop, tableta sau PC, unde cu ajutorului soft-ului Trotec (poate fi descarcat de aici) puteti realiza o analiza a datelor primite.

Cel mai bun monitor de calitate a aerului - Trotec BZ30

4. TFA AIRCO2NTROL 5000

vezi pretul aici

AIRCO2NTROL 5000 este inca un monitor de calitate a aerului destinat exclusiv masurarii nivelului de CO2. Aparatul inregistreaza si stocheaza datele pe un card SD sub forma de fisier CSV (pana la 1 milion de seturi de date), dupa care valorile pot fi analizate in Excel.  Pentru intervale scurte insa (ex. o zi), monitorul poate afisa graficul pe propriul ecran, veti vedea deci minimul si maximul zilei, respectiv intervalul orar in care acestea au fost inregistrate. AIRCO2NTROL 5000 este un aparat bun, poate chiar cel mai bun printre monitoarele destinate masurarii nivelului de CO2.

Cel mai bun monitor de calitate a aerului - AIRCO2NTROL 5000

5. TROTEC PC220 – cel mai bun monitor de calitate a aerului dupa performante

verifica pretul aici

TROTEC PC220 este cel mai scump, dar si cel mai performant monitor de calitate a aerului din clasament. Dispozitivul este mai mult decat un simplu senzor de aer, PC220 este un sistem integral ce realizeaza masurari multilaterale, avand chiar si functie foto-video. Monitorul are 6 canale de masurare, pentru 6 tipuri de particule, de la 0,3 pana la 10 microni. Eficienta aparatului este 50% pentru particulele de 0,3 microni, insa pentru cele mai mari de 0,45 microni, eficienta creste pana la 100%. Trotec PC220 masoara inclusiv cantitatea de monoxid de carbon, dar si pe cea de formaldehida. Producatorul a prevazut spatiu de stocare pentru 5000 de intrari, iar datele pot fi exportate fara probleme pe un dispozitiv de analiza. Spre deosebire de celelalte monitoare, bateria lui Trotec PC220 asigura o autonomie consistenta, estimata undeva 3.5 – 4 ore.

Cel mai bun monitor de calitate a aerului - TROTEC PC220

Cel mai bun monitor de calitate a aerului

Pareri Pro Si Contra

Pro
  • Nici una
CONTRA
  • Nici una

Verdictul CelMaiBunTop

Design -/-

Imagine -/-

Conectivitate -/-

Comentarii (0)
Vizualizari ( 1.040)
(3 evaluare, 3 voturi)

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inregistreaza-te la newsletter

Stai conectat la cele mai tari articole!

Nu-ti face griji, nu facem spam!

Contacteaza-ne