(Imagine: Cel mai bun smartphone - simbol)
Comentarii (0)
Vizualizari (338.687)
(31 evaluare, 31 voturi)
11 aprilie 2023
de CelMaiBun

Cel mai bun smartphone 2023: top 8 cele mai bune telefoane mobile

Ne-am propus sa realizam un top 8 ce anunta cel mai bun smartphone in 2023. Pentru asta, am pus sub lupa dispozitivele propuse acum pe piata, analizand 5 aspecte pe care le consideram esentiale la un smartphone: design-ul, specificatiile si performantele tehnice, camerele, bateria si pretul de achizitie. Am acordat note de la 1 la 10 pentru fiecare aspect, am facut o medie a fiecarui telefon, ca la final sa aranjam aparatele in ordinea descrescatoare a mediilor. Asa s-a si format noul top al cel mai bune smartphone-uri dupa raportul calitate/pret. 

Cel mai bun smartphone: top 8 telefoane

Pentru aranjarea in clasament, respectiv departajarea telefoanelor, vom supune analizei: design-ul, specificatiile tehnice, camerele si bateria fiecarui aparat. Fiecare dimensiune va fi evaluata de la 0 la 10, iar intr-un final va fi calculata cate o medie pentru fiecare smartphone.

Pe scurt, clasamentul smartphone-urilor arata in felul urmator:

  1. 1. iPhone 14 PRO MAX – verifica pretul aici – nota medie 9,58 – cel mai bun smartphone al momentului
  2. 2. Samsung Galaxy S23 Ultra – verifica pretul aici – nota medie 8,92
  3. 3. Samsung Galaxy S23 Plus – verifica pretul – nota medie 9,54
  4. 4. OnePlus 11 – verifica pretul aici – nota medie 9,49 – preferatul nostru din clasament
  5. 5. iPhone 14 Pro – verifica pretul aici – nota medie 9,46
  6. 6. Xiaomi 13 Pro – verifica pretul aici – nota medie 9,44
  7. 7. Samsung Galaxy S23 – verifica pretul aici – nota medie 9,36
  8. 8. Google Pixel 7 – verifica pretul aici – nota medie 9,27

Cel mai bun smartphone – locul 1: iPhone 14 PRO MAX – 9,58 din 10

Citeste review-ul complet aici

iPhone 14 PRO MAX se afla acum in stocurile furnizorilor din Romania. Cel mai asteptat si cel mai bun smartphone al anului 2023 este disponibil de la 6000 lei, iar in cele ce urmeaza incercam sa ne lamurim cat de justificat e pretul.

Design: 9,5 din 10

iPhone 14 PRO MAX arata in proportie de 98% precum predecesorul sau, schimbarile exterioare fiind putine si mici. Noutatea peste care nu putem trece este legata de partea frontala a telefonului, mai exact de zona camerei selfie. Acolo, producatorul a decis nu doar sa relocheze un pic camera si senzorul Face ID, ci sa si faca toata zona dinamica. Puntea care s-a transformat in insulita, poarta numele „Dynamic island” si a impartit comunitatea utilizatorilor in doua tabere. Unii cred ca Dynamic island e o irosire de spatiu fara prea multa utilitate, iar ceilalti spun exact inversul. Noi suntem cu „ceilalti”. Dynamic island nu e doar o jucarie interactiva, ea chiar schimba utilizarea smartphone-ului. Acolo se afiseaza aproate toate alertele, acolo vezi daca Airpods-urile sunt conectate si tot acolo poti raspunde la apeluri.

In rest, iPhone 14 Pro Max arata asa cum ne-au obisnuit smartphone-urile Apple de la iPhone 11 incoace. Ca si gabarite, noul Max Pro cantareste 240 de grame si masoara in inaltime 160,7 mm, adica aproape la fel ca Samsung Galaxy S23 Ultra. Cu alte cuvinte, 14 Max Pro e un smartphone mare, care cere doua maini pentru utilizare si un buzunar adanc.

 Cel mai bun smartphone - IPhone 14 Pro Max Dual

Specificatii tehnice: 10 din 10

Chip-ul Apple Bionic 16 este forta motrica de la baza lui iPhone 14 Pro Max. Procesorul cu arhitectura de 4 nm si 6 nuclee ar trebuie sa fie cu vreo 40% mai performant ca concurenta si cu 20% mai eficient din punct de vedere energetic fara A15 Bionic. In Geekbench 5, noul 14 Pro Max s-a prezentat impecabil, inregistrand 1890 puncte la testare single-core s 5420 puncte in multi-core. Cu alte cuvinte, in conditiile testului sintetic, Bionic 16 e cu 10-20% mai rapid decat procesorul lui Samsung Galaxy S23 Ultra. Deci nu e gluma, Apple Bionic 16 e un chip extrem de puternic, poate chiar prea puternic.

Capacitatile tehnice fara egal se fac vazute inca din primele secunde alte utilizarii telefonului, chiar de la Face ID. Totul decurge incredibil de repede, fluent si precis. Vorbind despre performante si eficienta, noul iPhone 14 Pro Max e varful de lance al industriei smartphone-urilor.

Camera: 9,6 din 10

Noul 14 Pro Max vine cu un set din 4 camere, 3 in spate si una in fata. Camera principala a trecut printr-un upgrade substatial, primind un senzor de 48 MP si lentila de f/1.78. In mod normal insa, pozele sunt facute cu 12 MP rezolutie, dar utilizatorul poate opta pentru rezolutia deplina. Calitatea pozelor facute de camera principala cu setarile standard sunt aproape excelente. Culorile sunt redate foarte precis, contrast perfect si zgomot putin spre deloc. Mai mult, daca se opteaza pentru 48 MP si apoi se face downscale la 12 MP, rezultate sunt de-a dreptul impresionante.

Nici camera telephoto nu dezamageste. Pozele chiar si cu zoom 3x se primesc bine detaliate, cu culori foarte placute si putin zgomot.

Camera ultrawide s-a dovedit de asemenea un succes, iar la capitole precum redarea culorilor si contrastul, fiind cat se poate de aproape de performantele camerei principale.

Smartphone-urile Apple si-au facut un nume gratie capacitatii de a face filmari de calitate, iar noul iPhone 14 Pro Max nu face exceptie. Capturile in 4K cu 60 de cadre pe secunda sunt excelente, fara zgomot si cu o gama dinamica tare buna.

Cel mai bun smartphone top 10 - IPhone 14 Pro Max Dual

Baterie: 8,8 din 10

Noul Pro Max a fost inzestrat cu o baterie de 4323 mAh, care ofera telefonului o autonomie decenta. Astfel, in timpul testelor, s-a aflat ca smartphone-ul rezista aproximativ 27 de ore in regim de convorbire non-stop, 23,5 ore la navigarea pe net, iar mod stand-by, bateria are „benzina” pentru aproximativ 45 ore. Nu e deloc rau. Mult peste Google 7 Pro si cat se poate de comparabul cu Samsung Galaxy S23 Ultra, care printre altele vine cu o baterie de 5000 mAh.

Situatia nu e la fel de roz cand vine vorba despre incarcare. Telefonul vine fara incarcator, dar am testat iPhone-ul cu un adaptor de 20W propus de Apple. Rezultatele sunt in cel mai bun caz medii, cu nici 50% obtinuti dupa 30 de minute de incarcare, iar suta de procente apare pe ecran abia dupa 110 minute de alimentare. iPhone 14 Pro Max se poate incarca wireless, insa e lesne de inteles ca acolo vitezele sunt si mai mici.

Cel mai bun smartphone - IPhone 14 Pro Max Dual foto

Cel mai bun smartphone – locul 1 – pret

iPhone 14 Pro Max incepe la noi de la 6000 lei. Acesta e pretul versiunii de 128 GB. Varianta cu stocare de 512 GB are un pret de start de 7400 lei. Cea mai scumpa e versiunea de 1 TB. Ea incepe de la 8000 lei. iPhone 14 Pro Max nu e doar liderul clasamentului ci si cel mai bun smartphone din gala Apple.

Cel mai bun smartphone – locul 2: Samsung Galaxy S23 Ultra – 9,56 din 10

Citeste review-ul complet aici.

Noul Samsung Galaxy S23 Ultra e rapid, are un ecran excelent, autonomie extinsa, face poze incredibil de bune, iar S Pen-ul functioneaza ireprosabil. Deci il recomandam cu toata increderea. Cei care spun ca telefonul nu a evoluat suficient fata de modelul anterior, nu au dreptate. Pe de o parte, e greu de imaginat cum ar putea fi imbunatatit S23 Ultra, iar pe de alta parte, S22 Ultra, a fost si ramane un smartphone de exceptie. Cu alte cuvinte, noul Ultra e cel mai bun smartphone din gama S23. 

Design 9,6 din 10

Chiar daca ramane un smartphone usor de recunoscut, noul Galaxy S23 Ultra a fost supus unor modificari stilistice destul de importante. In primul rand, se observa ca producatorul e decis sa continue aplatizarea ecranului. Tendinta nu e noua, iar Galaxy Ultra era ultimul model Samsung cu ecran cat de cat curbat. Acum si acesta are marginile aprope ascutite, punand punct astfel unei mode care a fost lansata tot de Samsung.

Cadrul telefonului este fapticat dintr-un material numit Armot Aluminum, un aliaj cu rezistenta sporita, respectiv capabil sa ofere mai multa protectie. Tot pentru protectia, smartphone-ul are spatele si fata acoperite cu Gorilla Glass Victus 2, cea mai noua sticla a celor de la Corning. In plus, S23 Ultra are si certificare IP 68 pentru apa si praf.

Cel mai bun smartphone - Samsung Galaxy S23 Ultra

Specificatii tehnice si performante: 9,7 din 10

Noul Galaxy S23 Ultra este dotat cu o varianta dedicata si usor imbunatatita a chip-ului Snapdragon 8 Gen 2, care pe viitor ar putea sa devina disponibila si pentru ceilalti producatori, nu inainte sa primeasca numele Snapdragon 8+ Gen 2. Telefonul vine cu 3 variante de stocare si 4 de RAM. Astfel, versiunea de baza are 256 GB stocare si RAM de 8 sau 12 GB, iar versiunile de 512 GB si 1 TB vin exclusiv cu RAM de 12 GB.

In testele de performanta, Samsung Galaxy S23 Ultra s-a prezentat excelent. In Geekbench 5, smartphone-ul coreean a inregistrat 1537 puncte la testarea single-core si 4927 in multi-core. Pentru mai multa intelegere, ar fi de adaugata ca Google Pixel 7 Pro are scoruri cu aproape 30% mai mici, iar S22 Ultra e sub cu vreo 20%. Situatie e similara si in Antutu 9, unde S23 Ultra si-a depasit predecesorul cu peste 25%. Cu alte cuvinte, Galaxy S23 Ultra e clar printre cele mai performante smarpthone-uri pe baza de Android de pe piata.

Cel mai bun smartphone - Samsung Galaxy S23 Ultra ecran

Camere: 9,8 din 10

Vorbind despre calitatea fotografiilor, Samsung Galaxy S23 Ultra e fara indoiala cel mai bun din gama Galaxy, si in primii 3 la general, alaturi de iPhone 14 Pro Max si Google Pixel 7 Pro. Totul datorita noului senzor principal de 200 MP. Utilizatorul are mai multe optiuni pentru salvarea pozelor, fie in rezolutie maxima, fie in 12 MP, fie 50 de MP. Testele au aratat ca calea de mijloc e si cea mai potrivita. Pozele se salveaza cu rezolutia 8,160×6,120 px, sunt extrem de bine detaliate, fara zgomot si cu culori bogate si aprinse, poate un pic prea aprinse. Dar asta e o trasatura caracteristica pentru modelele Galaxy inca de la inceputul inceputurilor.

In fata, senzorul de 40 MP a lui S22 Ultra a fost inlocuit cu unul de 12 MP, dar calitatea selfie-urilor a ramas la fel de buna. Culorile sunt redate excelent, iar zgomotul e prezent in cantitati foarte mici.

Cel mai bun smartphone - Samsung Galaxy S23 Ultra camere

Baterie: 8,3 din 10

S23 Ultra vine cu o baterie integrata de 5000 mAh, adica la fel ca modelul de anul trecut. Dar pentru ca in calcule a intrat un nou chip, cu eficienta mai ridicata, ne astepam si la imbunatatiri pe partea de autonomie. Exact asta am primit. Fata de S22 Ultra, noul model rezista cu vreo 25% mai mult la navigarea pe net si cu vreo 30% la video playback, asta insemnand peste 21 ore de navigare neintrerupta pe net sau peste 23 ore de rulat video. In stand by, bateria rezista peste 40 de ore. Bine, chiar foarte bine.

Cu incarcare e ceva mai complicat. Telefonul se poate incarca prin cablu si wireless, insa adaptorul il cumperi separat, pentru ca cutia contine doar telefonul si un cablu USB-C. Am testat noul Samsung Galaxy S23 Ultra cu un adaptor Samsung de 45W (asa cum recomanda producatorul), iar incarcarea completa a durat aproximativ o ora. Decent, dar mult sub OnePlus 11 cu adaptor de 100W inclus.

Cel mai bun smartphone – locul 2 – pret 

Noul Samsung Galaxy S23 Ultra este disponibil in Romania de la 5600 de lei pentru versiunea de 256 GB si de la 6000 de lei pentru versiunea de 512 GB. Noul Galaxy S23 Ultra e probabil cel mai bun smartphone pe baza de Android.

Cel mai bun smartphone – locul 3: Samsung Galaxy S23 Plus – 9,54 din 10

Citeste recenzia completa aici

Gama S23 e fara indoiala mai reusita decat S22. Producatorul a luat ce era mai buna de la predecesor, a pus un chip cu performante de exceptie si a rezolvat problemele legate de autonomie si supraincalzire. Darpentru a intelege cat vulnerabil este Galaxy S22+ in fata rivalilor, am testat telefonul timp de o saptamana. Iata ce am avea de spus.

Design: 9,5 din 10

Ca si celelalte modele din gama Galaxy S23, noul S23 Plus se deosebeste de predecesorul sau in primul rand prin indepartarea insulitei pentru camere. In fata gasim un display plat ale carui forme ne sunt cunoscute de la modelele anterioare. Tot fara schimbrari importante a ramas si capitolul legat de calitatea materialor. Atat fata cat si spatele telefonului sunt acoperite cu sticla de protectie Gorilla Glass Victus 2. Corning, producatorul sticlei, afirma ca aceasta are rezistanta imbunatita la toate tipruile de socuri, inclusiv zgarieturi. Aici ar fi probabil util sa mentionam ca Galaxy S23 Plus corespunde standardului de protectie IP68, care cel putin in teorie ar trebui sa pastreze telefonul functional chiar daca acesta a stat 30 de minute in apa, la adancimi ce nu depasesc 1,5 metri. Cu alte cuvinte, noul Samsung Galaxy S23 Plus este un smartphone solid si poate chiar un pic mai elegant fata de predecesorul sau.

Cel mai bun smartphone - Samsung Galaxy S23 Plus review

Specificatii tehnice: 9,7 din 10

Noul Samsung Galaxy S23 Plus foloseste o versiune adaptata a chip-ului Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2. Prin „adaptare” se are in vedere o crestere a frecventei de functionare. Astfel, nucleul principal – Cortex-X3 are o frecventa de 3,36 GHz, fata de 3,2 GHz in varianta standard, iar procesorul grafic Adreno 740 functioneaza cu 719 MHz (680 MHz standard). Modificarile au facut ca fata de predecesor, performantele generale ale noului chip sa creasca cu 35%, iar eficienta energetica sa sporeasca cu 40%. Imbunatatit a fost si sistemul intern de racire, care cel putin in teorie ar trebui sa rezolve problema supraincalzirii, care la randul ei reduce destul de mult performantele telefonului.

Galaxy S23 Plus s-a prezentat excelent in cadrul testelor sintetice. Astfel, in GeekBench 5, Plusul a luat 5073 puncte la testarea multi-core si 1550 la testarea single-core. Rezultatele sunt in linie cu celelalte modele Galaxy S23, dar cu vreo 10% sub ce a prezentat iPhone 14 Pro Max. Diferenta in rezultate e practic irelevanta si nu se vede in utilizarea de zi cu zi. Telefonul ruleaza ireprosabil atat in meniuri, cat si in aplicatii sau jocuri, iar temperatura excesiva nu mai e o problema.

Cel mai bun smartphone - Samsung Galaxy S23 Plus

Camera: 9,6 din 10

Ca si mezinul S23, noul Galaxy S23 Plus a primit un set de camere in mare parte similar cu ce vazusem pe S22, diferita fiind doar camera frontala, care a schimbat senzorul de 10 MP pe unul de 12 MP.

Astfel, in spate avem un senzor principal de 50 MP cu o lentina de 23 mm, deschidere f/1.8 si stabilizare optica. Camera telephoto foloseste un senzor de 10 MP, tot cu stabilizare optica, iar camera ultra-wide foloseste un functioneaza cu un senzor de 12 MP, lentile cu deschidere f/2.2, fara stabilizator.

Ca si la S22, camera principala a noului S23+ salveaza pozele la rezolutia de 12 MP. Puteti opta pentru rezolutia maxima, adica 50 MP, veti obtine astfel si mai multa detaliere, insa veti plati cu spatiul de stocare. Nici nu prea merita sa faci acest lucru, pentru ca si asa camera furnizeaza detaliere suficienta si chiar mai mult de atat. Contrastul si culorile sunt aproape perfect. Traditional pentru un smartphone Samsung, se vede ceva supra-saturare. Una peste alta, e 9,5 din 10 pentru camera principala a noului Galaxy S23 Plus.

Cel mai bun smartphone - Samsung Galaxy S23 Plus camere

Baterie: 8,4 din 10

Doua masuri majore au fost luate pentru imbunatatirea autonomiei. In primul rand, a fost marita capacitatea bateriei pana la 4700 mAh (+200 mAh), iar in al doilea rand, avem chip-ul cu eficienta energtica sporita. La final, s-a obtinut o autonomie decenta, clar peste ce putea sa ofere predecesorul. Astfel, testele de anduranta au demonstrat ca Samsung Galaxy S23 Plus rezista aproape 18 ore daca e folosit non-stop pentru navigarea pe net sau 19,5 ore la video playback. Daca e lasat in mod stand by, noul Galaxy S23 Plus Plus are „energie” pentru aproximativ 40 de ore. Cu alte cuvinte, daca la S22 Plus se mai intampla sa cauti in timpul zilei incarcatorul, la Samsung Galaxy S23 Plus nu se pune problema. Incarcat seara, smartphone-ul rezista cel putin 24 de ore.

Cel mai bun smartphone – locul 3 – pret 

Preturile incep de la 4500 lei pentru varianta cu stocare de 256 GB, cu 8 GB RAM si pot sa ajunga pana la 5000 de lei pentru varianta cu stocare de 512 GB

Cel mai bun smartphone – locul 4: OnePlus 11 – 9,49 din 10

Citeste recenzia completa aici

Dupa mai multe modele destul de controversate, noul OnePlus 11 pare sa fie exact ce trebuie. Constructie solida, design placut, performante de top, si camere care in sfarsit sunt de talia unui model flagship. Smartphone-ul nu are incarcare wireless, dar producatorul a prevazut un incarcator cu capacitatea de 100W. Si da, incarcatorul vine impreuna cu telefonul si nu trebuie achizitionat separat. OnePlus 11 e preferatul nostru si putin nu i-a ajuns pentru o pozitie mai buna in clasamentul ce anunta cel mai bun smartphone.

Design: 9.5 din 10

OnePlus 11 a mostenit in linii mari design-ul predecesorului. Telefonul ramane usor de recunoscut de la distanta gratie capacului spate cu margini curbate, dar si butonului pentru oprirea notificarilor. Pe cel din urma l-am vazut prim data inca la OnePlus 3, doar ca acolo era pe latura stanga. La schimbari cat de cat notabile, ar fi de mentionat „insulita” cu modulul foto, care acum e rotunda. Stilul minimalist se explica probabil si prin faptul ca designerii au folosit ceasurile elvetiene ca inspiratie. Tot de ceasurile elevetiene putem lega si alegerea materialelor, care numai ieftine nu sunt. Rama smartphone-ului e fabricata din aluminiu cromat. Spatele e acoperit cu sticla Gorilla Glass 5, iar fata e protejata cu Gorilla Glass Victus. Greutatea lui OnePlus 11 e destul de mare, dar cele 205 grame sunt distribute tare bine, prin urmare nu am avut dificultati cu purtarea telefonului.

Cel mai bun smartphone - OnePlus 11 top 10

Specificatii tehnice: 9,4 din 10

OnePlus 11 ruleaza pe Snapdragon 8 Gen 2, cel mai potent chip in 2023, printre unitatile destinate smartphone-urilor pe Android. Noul OnePlus vine si cu 4 variante de RAM si stocare, versiunea de baza fiind 8 GB RAM cu 128 GB stocare, iar in varful gamei se afla o varianta de 16 GB RAM cu 512 GB stocare si procesor de memorie UFS 4.0. La test am avut varianta cu RAM de 8 GB. Chiar daca vorbim despre optiunea de baza, telefonul functioneaza impecabil. Partea si mai buna e ca performantele raman ridicate chiar si dupa o ora de utilizare intensa. Pentru asta, producatorul a introdus un nou sistem de racire, a carui capacitate de disipare a caldurii a fost sporit cu 92%. Sistemul foloseste un vapor chamber cu dimensiuni marite, plus un strat de grafen, menit sa imbunatateasca si el imprastierea caldurii generate de partile hardware.

In testele sintetice de performante, noul OnePlus 11 s-a prezentat bine spre foarte bine. In Geekbench 5 multi-core, telefonul inregistreaza rezultate aproape similare cu Samsung Galaxy S23, insa la testarea single-core, OnePlus 11 a luat 1150 puncte, pe cand S23 se poate lauda cu peste 1500 puncte. Nu e clar ce a generat diferenta, insa un simplu cumparator nu trebuie sa-si faca griji. Telefonul e rapid ca gandul, iar daca sunteti obsedat de cifre, va pot calma cu faptul ca scorul single-core a lui OnePlus 11 e similar cu cel inregistrat de Galaxy S22 Ultra. Mai mult, in Antutu, smartphone-ul OnePlus s-a lasat „batut” doar de S23 Ultra si ZTE nubia Red Magic 8 Pro.

Camera: 9,5 din 10

Camera principala a fost inzestrata cu un senzor de 50MP, dar fotografiile sunt salvate cu rezolutia 12,5 MP. Puteti schimba setarile astfel incat pozele sa fie pastrate cu rezolutia nativa, dar nu vad prea multe motive pentru acest lucru. Veti consuma mult mai mult spatiu de stocare, fara sa castigati nimic in calitate. Astfel, cu setarile din fabrica, noul OnePlus 11 produce fotografii excelente, cu detalii bine prelucrate, putin zgomot si culori redate precis. Primele telefoane OnePlus nu straluceau la capitolul camere, dar colaboarea cu Hasselblad a schimbat multe. Acest lucru se vede inclusiv la camerele telephoto si ultrawide. Ambele capteaza imagini cu o detaliere impresionanta. Mai mult, filmarile sunt aproape impecabile. Camera principala stie sa faca filmari in 8K, la viteza de 24 cps, dar adevarata valoare iese la iveala in 4K cu 60 de cadre pe secunda. Vezi din prima cat de bine sunt definite chiar si cele mai mici detalii, iar culorile sunt cat se poate de bogate. Foarte putin zgomot si nici urma de sacadare.

Cel mai bun smartphone - OnePlus 11 camere

Baterie: 9,85 din 10

La capitolul autonomie, OnePlus 11 sta aproape perfect. Telefonul alimentat de o baterie de 5000 mAh te ajuta sa treci fara probleme printr-o zi completa de lucru, chiar daca ai de facut sau primit multe apeluri si navighezi pe net cateva ore. Mai mult, incarcarea completa se face in mai putin de jumatate de ora. Noua ne-au iesit 23 minute de la 3% la 100%. Totul datorita incarcatorului de 100W inclus in cutie.

Cel mai bun smartphone - OnePlus 11

Cel mai bun smartphone – locul 4 – pret

Dupa mai multe modele destul de controversate, noul OnePlus 11 pare sa fie exact ce trebuie. Constructie solida, design placut, performante de top, si camere care in sfarsit sunt de talia unui model flagship. Preturile incep undeva de la 4000 lei (click aici) si pot ajunge la 6000 lei pentru varianta de 512 GB stocare si 16 GB RAM. Pare mult, insa Samsung Galaxy S23 Plus cu stocare 512 GB trece de 5500 lei, iar modelul S23 Ultra cu 512/12 GB depaseste 6500 lei. Cu alte cuvinte, OnePlus 11 e unul din putinele smartphone-uri pe care il recomandam fara rezerve.

Cel mai bun smartphone – locul 5: iPhone 14 Pro – 9,46 din 10

Asteptat de multi, noul iPhone 14 Pro vine cu o reteta clasica. Camere imbunatatite, chip mai rapid si display mai luminos. Si totusi, telefonul ramane destul de controversat. Unii il adora pentru performante, iar altii il considera prea scump si parca prea conservator la unele aspecte. Cine are dreptate? Toata lume. Dotat cu un display exceptional, camere excelente si procesor de top, iPhone 14 Pro este fara indoiala unul din cele mai bune smartphone-uri de pe piata. Pretul pare un minus, dar adevaratul calcai a lui Ahile al telefonului e autonomia si viteza de incarcare.

Design: 9,5 din 10

Schimbarile de design pentru iPhone sunt aplicate ciclic, adica telefoanele isi pastreaza stilul cativa ani, ca la un moment dat sa se realizeze o redesenare aproape completa, urmata de o noua pauza de cativa ani. Ei bine, faza cu redesenarea completa nu e deloc valabila pentru noul iPhone 14 Pro. Smartphone-ul a pastrat in mare parte trasaturile predecesorului, modificarile avand un caracter cat se poate de limitat. Noutatea peste care nu putem trece este legata de partea frontala a telefonului, mai exact de zona camerei selfie. Acolo, producatorul a decis nu doar sa relocheze un pic camera si senzorul Face ID, ci sa si faca toata zona dinamica. Puntea care s-a transformat in insulita, poarta numele „Dynamic island” si a impartit comunitatea utilizatorilor in doua tabere. Unii cred ca Dynamic island e o irosire de spatiu fara prea multa utilitate, iar ceilalti spun exact inversul. Noi suntem cu „ceilalti”. Dynamic island nu e doar o jucarie interactiva, ea chiar schimba utilizarea smartphone-ului. Acolo se afiseaza aproate toate alertele, acolo vezi daca Airpods-urile sunt conectate si tot acolo poti raspunde la apeluri.

Cel mai bun smartphone - iPhone 14 Pro

Specificatii tehnice: 9,9 din 10

Noul iPhone 14 Pro este dotat cu A16 Bionic, unul din cele mai perfomante chip-ul de pe piata. Procesorul cu arhitectura de 4 nm si 6 nuclee ar trebuie sa fie cu vreo 40% mai performant ca concurenta si cu 20% mai eficient din punct de vedere energetic fara A15 Bionic. Ar fi insa de mentionat, ca pentru conexiunile celulare, A16 Bionic foloseste modemul 5G Qualcomm’s X65.

Telefonul se misca excelent, iar in testele sintetice, noul 14 Pro a prezentat rezultate de exceptie. Astfel, in Geekbench 5, smartphone-ul a luat 1861 puncte la testare single-core s 5346 puncte in multi-core. Cu alte cuvinte, in conditiile testului sintetic, iPhone 14 Pro e cu 10-15% mai rapid decat Samsung Galaxy S23+. Deci nu e gluma, Apple Bionic 16 e un chip extrem de puternic, poate chiar prea puternic. Capacitatile tehnice fara egal se fac vazute inca din primele secunde alte utilizarii telefonului, chiar de la Face ID. Totul decurge incredibil de repede, fluent si precis.

Camere: 9,6 din 10

Calitatea pozelor facute de camera principala de 48 MP cu setarile standard sunt aproape excelente. Culorile sunt redate foarte precis, contrast perfect si zgomot putin spre deloc. Mai mult, daca se opteaza pentru 48 MP si apoi se face downscale la 12 MP, rezultate sunt de-a dreptul impresionante.

Camera telephoto de 12 MP nu dezamageste la fel de bine ca cea pricipala. Pozele chiar si cu zoom 3x se primesc bine detaliate, cu culori foarte placute si putin zgomot.

Camera ultrawide (12MP) s-a dovedit de asemenea un succes, iar la capitole precum redarea culorilor si contrastul, fiind cat se poate de aproape de performantele camerei principale.

Camera selfie foloseste in continuare un senzor de 12 MP, dar a aparut autofocus-ul. Printre altele, focalizarea functioneaza aproape ireprosabil, iar pozele se primesc foarte clare, cu detaliere buna unde trebuie si o gama de culori foarte placuta.

Cel mai bun smartphone - iPhone 14 Pro foto

Baterie: 8,4 din 10

Phone 14 Pro vine cu o baterie integrata de 3200 mAh, performantele careia nu sunt tocmai impresionante. Astfel, in testele de laborator, telefonul a fost capabil sa reziste aproape 19 ore la navigarea pe net si 18,5 ore in regim de apeluri non-stop. Lasat in stand-by, noul 14 Pro se va cere reincarcat dupa aprox. 32 ore. Dupa cum spuneam, rezultatele nu impresioneaza, fiind undeva cu 28% sub ce ofera fratele mai mare – iPhone 14 Pro Max.

La capitolul incarcare, situatia tot nu e stralucita. Telefonul vine fara incarcator, dar am testat iPhone-ul cu un adaptor de 20W propus de Apple. Rezultatele sunt in cel mai bun caz medii, cu 59% obtinuti dupa 30 de minute de incarcare, iar suta de procente apare pe ecran abia dupa 110 minute de alimentare.

Cel mai bun smartphone - iPhone 14 Pro white

Cel mai bun smartphone – locul 5 – pret 

iPhone 14 Pro e disponibil la preturi ce incep de la 5500 lei, pentru varianta de 128 GB si ajung pana la 8600 lei, pentru varianta cu stocare 1 TB.

Cel mai bun smartphone – locul 6: Xiaomi 13 Pro – 9,44 din 10

Xiaomi 13 Pro e noul flagship al companiei chinezesti si cel putin pe hartie, un smartphone extrem de promitator. Noul 13 Pro le are pe toate, cel mai performant chip de pe piata, camera dezvoltata in colaborare cu Leica, display OLED cu rata de refresh de 120 Hz si adaptor de retea de 120W.

Design: 8,9 din 10

Xiaomi 13 Pro este um smartphone elegant si la propriu stralucitor, cu suprafete curbate si o rama din aluminiu. Dispozitivul vine cu doua variante de culori (Ceramic White si Ceramic Black) si standardul de protectie IP68, care in teorie face telefonul imun in fata prafului si ii permite sa reziste 30 de minute la adancimi de pana la 1,5 metri.

Comparat cu modelul anterior, cea mai mare diferenta stilistica pe care o intalnim la Xiaomi 13 Pro e legata de modulul camerelor din spate. Acesta e in continuare destul de mare, dar a fost facut patrat si mutat din centru, mai spre coltul telefonului.

Xiaomi 13 Pro arata excelent, are si finisaje executate perfect, iar protectia IP68 e o premiera pentru un smartphone lansat global. Dar pentru ca suprafetele sunt atat de lucioase, telefonul parca vrea tot timpul sa scape din maini. Singura solutie aici ar fi utilizarea unei huse, doar ca asa faci sa dispara aproape toata eleganta smartphone-ului. Dilema, nu altceva.

Xiaomi 13 Pro

Specificatii tehnice: 9,8 din 10

Xiaomi 13 Pro vine dotat cu chip-ul Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2, care are 8 nuclee, unul primar, 4 de performanta si 3 de eficienta, plus procesorul grafic Adreno 740. Pentru stocare, sunt prevazute variante de 128, 256 si 512 GB, unde varianta de 128 are 8 GB RAM, cea de 256 GB este disponibila cu 8 sau 12 GB RAM, iar varianta de 512 GB vine exclusiv cu 12 GB RAM. Fata de predecesor, noul chip se poate lauda cu performante generale imbunatatite cu 35%, iar eficienta energetica a fost sporita cu 40%. Imbunatatirile se fac vazute in rezultatele testelor sintetice. Spre exemplu, in Geekbench 5, Xiaomi 13 Pro a luat 5085 puncte la testarea multi-core si 1490 puncte la testul single-core. Rezultatele sunt de-a dreptul impresionante, pentru ca acestea sugereaza ca noul Pro 13 e cel putin la fel de performant ca Samsung Galaxy S23 Ultra, care vine cu o varianta imbuantatita a aceluiasi chip Snapdragon 8 Gen 2.

Una peste alta, Xiaomi 13 Pro ruleaza impecabil. E stabil chiar si la utilizarea intensa aproape ca nu se incalzeste.

Cel mai bun smartphone - Xiaomi 13 Pro foto

Camera: 9,0 din 10

La capitolul camere, Xiaomi 13 Pro promite multe. Telefonul a fost dotat cu senzorul Sony IMX 989 de 50,3 MP si deschidere f/1.9 pentru camera principala, apoi avem o camera Telephoto de 50 MP si una ultrawide tot de 50 MP. Pentru ca Leica a contribuit la dezvoltarea camerelor, cele doua mod-uri pentru fotografiere au fost numite Leica Vibrant si Leica Authentic. Mod-ul default e Leica Vibrant, care face pozele cu rezolutie 12,5 MP cu functia AI pe off. Pozele captate cu camera principala sunt ok, cu foarte putin zgomot si culori bogate, dar parca prea procesate. In Leica Authentic insa, culorile par mult mai naturale.

Camera telephoto se descurca si ea bine spre foarte bine. Aceasta de asemenea salveaza pozele cu rezolutie 12,5 MP, iar modul Leica Authentic si aici face ca lucrurile sa para mai naturale, insa uneori, pozele se primesc mai reci decat ar trebui sa fie. In schimb, la capitolele detaliere si claritate, lucrurile stau cat se poate de bine.

Baterie: 9,9 din 10

Xiaomi 13 Pro este dotat cu o baterie de 4820 mAh care ofera o autonomie net superioara predecesorului, dar cam la un nivel cu OnePlus 11. In traducere, Xiaomi 13 Pro rezista peste 34 de ore la convorbiri non-stop, aproape 22 ore daca e folosit pentru video playback, 16,5 ore la navigarea pe net, iar in mod stand by, telefonul se va opri dupa aproximativ 42 ore. In plus, in cutie se regaseste si un incarcator de 120W, capabil sa atinga borna de 100% in mai putin de 25 minute.

Cel mai bun smartphone - Xiaomi 13 Pro foto

Cel mai bun smartphone – locul 6 – pret 

Varianta cu 12 GB RAM si stocare 256 GB, costa 6200 lei (la momentul redactarii)

Pretul telefonului poate fi consultat aici.

Top monitoare 4K

Cel mai bun smartphone – locul 7: Samsung Galaxy S23 – 9,36 din 10

Citeste recenzia completa aici

Noul Galaxy S23 a devenit mai rapid, mai rezistent si mai elegant. Telefonul este in continuare compact, usor, si are toate sansele sa devina un succes comercial daca s-au rezolvat problemele lui S22 legate de autonomie si incalzirea bateriei. 

Design: 9,5 din 10

Design-ul telefonului e cat se poate de rafinat. „Insulita” pentru camere a disparut, ramanand doar 3 ineluse care gazduiesc lentilele. Toate suprafetele lui S23 sunt acoperite cu sticla Gorilla Glass Victus 2, cu rezistenta sporita la tot felul de socuri. Rama smartphone-ului e fabricata din aluminiu si are o grosime de 7,6 mm. La dimensiuni, noul Galaxy S23 repeta aproape in totalitate predecesorului sau. Inaltimea abia depaseste 146 mm, latimea nu atinge 71 mm (70,9 mm), iar greutatea e sub 170 grame. Cu alte cuvinte, telefonul a ramas la fel de compact si facil in utilizarea de zi cu zi.

Display-ul a pastrat si el in mare parte specificatiile. Astfel, diagonala masoara ca si inainte 6,1 inch, rezolutia a ramas 1080x2340px, la fel si rata de refresh care a pastrat maximul de 120 Hz. Luminozitatea insa a fost sporita si poate atinge acum 1750 nits.

Cel mai bun smartphone - Samsung Galaxy S23

Specificatii tehnice: 9,6 din 10

Samsung Galaxy S23 e pus in miscare de chipset-ul Snapdragon 8 Gen 2, pe care producatorul coreean la modificat dupa bunul plac, sporind performantele procesorului central si a celui grafic. Se presupune ca chip-ul instalat pe S23 va primi mai tarziu numele Snapdragon 8+ Gen 2, urmand sa davina valabil si pentru ceilalti producatori de smartphone-uri.

Fata de Gen 1, noul chip prezinta performante sporite cu 35%, iar eficienta a fost imbunatatita cu 40%. Astfel, pe langa o functionare ireprosabila, Samsung a incercat sa extinda si autonomia telefonului. A incercat si a reusit, dar despre asta vorbim un pic mai tarziu.

Performantele noului Galaxy S23 sunt impresionante. Telefonul e extrem de rapid. Nici urma de lag si nu am constat vreo crestere alarmanta a temperaturii chiar si dupa 30 minute de gaming. Toate versiunile lui S23 vin cu 8 GB RAM, insa la stocare avem mai multe optiuni si diferente. Astfel, smartphone-ul vine cu 3 variante de memorie, deja obisnuite pentru toate lumea, si anume: 128 GB, 256 si 512 GB. Diferenta insa consta in faptul ca memoriile de 256 si 512 GB au chip-uri UFS 4.0, pe cand varianta de 128 GB functioneaza cu UFS 3.1, un chip ceva mai lent.

Cel mai bun smartphone - Samsung Galaxy S23 ecran

Camera: 9,6 din 10

Galaxy S23 foloseste acelasi setup-ul de camere principale vazut si pe modelul S22, dar vine cu o camera frontala nou-nouta. Astfel, in spate avem un senzor principal de 50 MP cu o lentina de 23 mm, deschidere f/1.8 si stabilizare optica. Camera telephoto foloseste un senzor de 10 MP, tot cu stabilizare optica, iar camera ultra-wide foloseste un functioneaza cu un senzor de 12 MP, lentile cu deschidere f/2.2, fara stabilizator.

Ca si la S22, camera principala a noului S23 salveaza pozele la rezolutia de 12 MP. Puteti opta pentru rezolutia maxima, adica 50 MP, veti obtine astfel si mai multa detaliere, insa veti plati cu spatiul de stocare. Nici nu prea merita sa faci acest lucru, pentru ca si asa camera furnizeaza detaliere suficienta si chiar mai mult de atat. Contrastul si culorile sunt aproape perfect. Traditional pentru un smartphone Samsung, se vede ceva supra-saturare. Una peste alta, e 9,5 din 10 pentru camera principala a noului Galaxy S23.

Camera telephoto foloseste un senzor de 10 MP, dar face upscale si salveaza pozele la 12 MP. Detalierea este si aici uimitoare, la fel ca intervalul dinamic si contrastul. Camera lasa ceva zgomot in poze, dar nu e deloc deranjant. Printre altele, modul Portait este disponibil si pentru camera telephoto, iar rezultatul ne-a uimit. Pozele sunt cel putin la de bune cele obtinute cu camera principala, in unele cazuri, separarea persoanei de fundal fiind mai evidenta la camera telephoto.

Camera ultra-wide produce si ea fotografii de o calitate impresionanta, detaliate si foarte „curate”.

Cel mai bun smartphone - Samsung Galaxy S23 spate

Baterie: 8,6 din 10

Noul Galaxy S23 este tinut in viata de o baterie cu capacitate de 3900 mAh, in crestere cu 200 mAh fata de ce are modelul S22. Bateria mai mare si procesorul mai eficient au produs rezultate cate se poate de decente. Astfel, fata de predecesor, S23 are o autonomie sporita cu aproximativ 20%, prin urmare, riscul sa ramai fara energie la finalul zilei de lucru e foarte mic.

Partea mai proasta e ca noul Galaxy S23 vine fara incarcator, deci trebuie sa cumperi unul de 25W, iar pentru rezultate mai bune ar fi de dorit ca acesta sa fie produs tot de Samsung. Viteza de incarcare e ok, si atat. In 30 de minute, Galaxy S23 abia trece de 55%, pentru a ajunge la 100% fiind necesare intre 70 si 75 minute. Lider la acest capitol e OnePlus 11, care in jumatate de ora se incarca aproape complet.

Cel mai bun smartphone – locul 7 – pret 

Noul Galaxy S23 incepe in Romania de la 4000 lei pentru varianta de 128 GB. Insa varianta care merita, e cea cu stocare de 256 GB. Platesti vreo 200 lei in plus, dar obtii mai multa stocare, plus schimb de date mai rapid gratie chip-ului UFS 4.0.

Cel mai bun smartphone – locul 8: Google Pixel 7 – 9,27 din 10

Vezi recenzia completa aici

Noul Google Pixel 7 s-a lansat oficial si poate fi  comandat in magazinele online de la noi, iar preturile incep de la 3600 lei. La momentul debutului, se parea ca acesta e cel mai bun smartphone pe baza de Android. Nu e chiar asa, insa Pixel 7 ramane un dispozitiv cat se poate de decent.

Design: 8,6 din 10

Chiar daca vine cu un design revizuit, Pixel 7 poate fi confundat de la distanta cu Pixel 6, mai ales din fata. In spate insa, am gasit unele deosebiri. Aici, nu veti mai gasi capacul realizat cu doua culori, iar modulul camerelor e fabricat din aluminiu si nu din sticla. Schimbarile nu sunt majore, dar ar trebui sa faca telefonul mai rezistent.

Atat in dimensiuni, cat si in greutate, Pixel 7 a devenit un pic mai compact fata de Pixel 6. Noul model masoara in inaltime 155,6 mm (-3 mm,), 73,2 mm in latime (-1,6 mm), 8,7 mm in grosime (-0,2 mm), iar greutatea s-a redus cu 10 grame, pana la 197 grame.

Butoanele On/Off si de volum sunt tot pe latura dreapta si raman cu pozitionare inversa, adica bara de volum mai jos, iar buton On/Off mai sus.

Nu avem nemultumiri legate de calitatea materialelor sau a finisajelor, insa marginile din jurul ecranului sunt cam groase. Cu toate acestea, noul Google Pixel 7 e un smartphone foarte placut. E echilibrat, sta perfect in palma, iar ecranul a demonstrat o rezistenta la amprente aproape impresionanta.

Cel mai bun smartphone - Google Pixel 7 ecran

Specificatii tehnice: 9,4 din 10

Pixel 7 este inzestrat cu noul procesor Tensor G2, dezvoltat de Google si oferit inclusiv pe modelul Pixel 7 Pro. La fel ca anteriorul Tensor, proaspatul G2 a fost construit pe arhitectura de 5 nm, procesorul are 8 nuclee ARM Cortex, plus unitate grafica revizuita. Google mai spune ca procesorul s-a facut si mai bun la procesarea imaginilor, e mai bland cu bateria si are capacitati de recunoastere a vocii mai avansate. Ca si stocare, sunt prevazute doua versiuni, 128 si 256 GB, ambele cu RAM de 8 GB.

Noul Google Pixel 7 se misca excelent si nu se incalzeste. In testele sintetice, smartphone-ul a performant bine spre foarte bine. Astfel, in Geekbench 5, scorul single-core e undeva la 1050, iar multi-core – 3290. Pentru o mai buna perspectiva, Samsung Galaxy S22 are 1070 in single-core si 3680 in multi-core.

In Antutu, scorul este decent, adica cu vreo 20% peste ce a inregistrat Pixel 6 anul trecut, dar un pic sub Galaxy S22.

Camere: 10 din 10

Pixel 7 are sistem foto dual, format dintr-o camera principala de 50 Mp si o camera ultra-wide de 12 Mp. Camera principala e mostenita in mare parte de la Pixel 6 si are autofocus PDAF, autofocus laser, stabilizator optic si senzor pentru detectarea palpairii.

Performantele camerelor sunt pe masura asteptarilor, iar in cazul telefoanelor Pixel, asteptarile sunt mari. Noul Google Pixel 7 produce imagini cu detaliere impresionanta, respectiv foarte putin zgomot si culori realiste. Mai mult, la filmare, nu ai cum sa nu observi stabilizarea perfecta. Am facut cateva filmulete ruland cu masina pe asfalt denivelat, pe alocuri chiar accidentat, iar rezultatele sunt fabuloase pentru un smartphone.

Camera ultra-wide, cu unghi de captare de 114 grade, nu are focalizarea automata, dar pentru fotografiile facuta la distante de cativa metri, lipsa autofocus-ului aproape ca nu conteaza.

Cel mai bun smartphone - Google Pixel 7 ecran

Baterie: 8,1 din 10

La capitolul autonomie, noul Pixel 7 sta ceva mai bine fata de Galaxy S22, dar tot nu e mare campion. In mod normal, telefonul are autonomie suficienta pentru a nu cere realimentare o zi intreaga, adica de dimineata si pana a doua zi dimineata.

Cel mai bun smartphone – locul 8- pret

In Romania, noul Google este disponibil de la 2850 lei – verifica aici. Cea mai scumpa, e versiune de 8GB RAM/256 GB ROM – 3280 lei. Oferta de pe quickmobile poate fi consultata aici.

Citeste si:

Top 5 smartwatch-uri 

Top desktop-uri All in One

Cel mai bun smartphone – top 8

Pareri Pro Si Contra

Pro
  • Nici una
CONTRA
  • Nici una

Verdictul CelMaiBunTop

Design -/-

Imagine -/-

Conectivitate -/-

Comentarii (0)
Vizualizari ( 338.687)
(31 evaluare, 31 voturi)

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inregistreaza-te la newsletter

Stai conectat la cele mai tari articole!

Nu-ti face griji, nu facem spam!

Contacteaza-ne